OM

Skuggvandraren Eldögas tecken i härden

Den här bloggen fanns tidigare på adressen backaberg.blogsome.com och startades när jag och flera andra var verksamma på en plats i Linköping som heter Backaberg. Vi skötte om husen och trädgården ideellt och hade igång ganska mycket verksamhet och kurser inom områdena odling, självförsörjning, återbruk, konst och hantverk. Vi fick dock inte vara kvar där och april 2008 tog vi bort alla våra saker och lämnade området. Bloggen användes ett tag mycket flitigt för att informera om vårt protestarbete mot beslutet att vi inte fick vara kvar. Materialet omkring Backaberg är nu borttaget och andra forum får vara lämpligare för den frågan.

Backaberg var en alldeles utmärkt plats att vara på. Ett lantligt ställe mitt i staden perfekt för kursverksamhet. Som alternativ har jag tillägnat mig nya platser att vara på med min verksamhet. Ett större naturområde söder om Linköping som kallas för Tinnerö eklandskap har blivit platsen för experimentell verksamhet kring enkelt friluftsliv och överlevnadskunskap. Mitt fritidshus och den omgivande naturen har också blivit en skådeplats för praktiska försök kring dessa frågor. Om detta, samt frågor kring hemberedskap och krisberedskap kan du läsa under kategorin VANDRARNA.

En årslång kurs med träffar en gång varje månad var tänkt att vara stationerad på Backaberg. Kursens odling flyttades till Naturcentrum i Linköping där vi odlade under två år tillsammans med Föreningen för organisk-biologisk odling (FOBO). Om dessa kursers verksamhet kan du läsa under kategorin ÅRSKURS och Månadskurser.
En fortsättning på årskursens idé om att följa alla årstider i en och samma kurs kan nu skönjas i de månadskurser med olika teman som utvecklas på Lövudden. Se mer om detta på sidan KURS.

Kategorin Självförsörjning som väl talar för sig själv kommer att innehålla texter av både teoretisk och praktisk karaktär. Där behandlas små och stora ämnen och aktiviteter som har till syfte att öka den egna personliga eller den lilla gruppens grad av självförsörjning inom livets alla områden.

Den mera kryptiska kategorin Lövudden handlar om det fritidshus jag och min fru blev ägare till hösten 2008. Jag skriver där om vad vi gör på denna nya och spännande plats, utifrån perspektivet vardagsekologi, självförsörjning och överlevnad.

Under november 2014 startade en kategori vid namn ÅRSDAGBOK Lövudden och där skriver jag vecka för vecka, med start vecka 45, översiktligt kring vad det arbetas med på platsen. Det finns flera syften med detta, men ett bärande är utvecklandet och tydliggörandet av en årscykel för en självförsörjande plats.

Ett av flera övergripande teman för arbetet på Lövudden är ”småskaligt ekologiskt byggande”. Under kategorin Ekologiskt byggande kan du ta del av teoretiska texter och följa hur de olika byggnadsarbetena utvecklas under åren.

Under hela 2009 hade jag ett eget köpstopp där jag analyserade, undersökte och förändrade min konsumtion av varor och tjänster. Under kategorin KÖPSTOPP kan du följa hur det gick månad för månad. Här rapporteras också annat relevant kring konsumtion.

En kategori heter EN ANNAN VÄRLD och där kommer även andra skribenter att deltaga med sina texter. Min ambition är att presentera tankar, idéer och handlingsalternativ som vidgar vårt medvetande och ger inspiration till nytt tänkande och nya handlingar i riktning mot ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart samhälle.
Vill du bidraga med någon text kan du kontakta mig genom mejl: kosmotopia@gmail.com

En annan omfattande kategori behandlar PERMAKULTUR och där kan du läsa om permakulturens metoder för analys och design av en plats, beskrivningar om olika växter som ofta används i en permakulturdesign, se exempel på praktiska tillämpningar samt lära dig att laga mat med de ibland ovanliga växternas olika delar.

I april 2013 öppnades en kategori under namnet KONST. Där beskriver jag mina egna konstnärliga projekt, men presenterar även andra konstnärligt aktiva inom olika områden och med varierande inriktningar och uttryckssätt.

Under sidan KURS hittar du information om mina korta eller långa kurser. Även exempel på föredrag jag erbjuder och andra aktiviteter finns på denna plats.

Om du undrar över varför det inte finns några möjligheter till kommentarer i anslutning till de olika texterna, beror det på att jag inte har den funktionen öppen. Det går att kommentera men de blir inte synliga utan jag svarar istället direkt till den som kommenterar.
Mejla mig gärna om du har synpunkter av något slag: kosmotopia@gmail.com

Jag hoppas att du ska finna innehållet i denna blogg intressant och givande!

Jan Gustafson-Berge

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.