Den välfyllda frökistan är skön att skåda.

Den välfyllda frökistan är skön att skåda.

Utgångspunkten är en kalender från ”Preppers University” som jag översätter till svenska och kommenterar. Översättningen är understruken och därefter kommer eventuella kommentarer från min horisont. Dessutom tillkommer beskrivningar hur jag själv använder kalendern för att lära mig mer, genomföra åtgärder samt köpa eller skaffa nya användbara saker.

Om du prenumererar på det dagliga nyhetsbrevet från Preppers University kommer det också varje månad en ”To-Do List” med cirka 30 punkter att fundera över och åtgärda.

Kalendern finns att ladda ner här:
https://madmimi.com/signups/354563/join

Leta reda på kurser inom området krisberedskap och överlevnad.
Mycket går att lära sig på egen hand i långsam takt. Ibland är en kurs bra för en mera nivåbrytande utveckling och kvalitativ förändring. Att hitta några likasinnade är ett trevligt sätt att ge och ta kunskap.
Svenska Överlevnadssällskapet har kursverksamhet.
Civilförsvarsförbundet har kurser med olika svårighetsgrad och på olika geografiska platser.
Flera av mina egna återkommande kurser handlar om olika aspekter av krisberedskap och prepping, men jag kan också ordna särskilda kurser kring temat överlevnad i bostaden, i fritidshuset eller ute i naturen.
Mejla kosmotopia@gmail.com för mera information.

Ät en måltid med ris och bönor varje vecka den här månaden.
Passa på att rotera mat som håller på att ”gå ut” och lär dig att laga god mat av ingredienser från beredskapsförrådet, kanske kompletterade med aktuella vildväxande eller odlade grönsaksväxter.

Kolla ditt matförråd så att inte insekter, gnagare eller andra nedbrytande organismer förstör maten.
All mat som förvaras länge riskeras att brytas ner av olika krafter. Ta för vana att kolla allt åtminstone en gång om året. Ändamålsenliga förpackningar och förvaringskärl samt förvaringsrum med rätt förhållanden förlänger hållbarheten.

Köp en ny brandsläckare till ditt kök (hushåll/hem).
Det finns små och inte så kostsamma brandsläckare att köpa. Se till att ha en centralt eller strategiskt placerad på varje våningsplan och/eller i närheten av varje eldkälla eller annan brandrisk.

En kubikmeter sållad trädgårdskompost.

En kubikmeter sållad trädgårdskompost.

Starta en kompost.
Detta är en bra åtgärd som passar den som har en odling av något slag. En kompost kan fungera även inomhus eller på en balkong, men fungerar bäst och enklast utomhus. Om köksavfall ska komposteras är det lämpligt att ha en behållare som förhindrar att olika djur härjar runt i materialet. Bottna med något fuktabsorberande material och se till att blanda upp det kväverika köksavfallet med material som är rikt på kol (kartong, sågspån, torra löv och torrt gräs). Ju mindre kompostvolymen är desto svårare är det att få rätt balans i processen.

På den här bloggen finns mycket skrivet om kompostering: Du kan börja här och här.

Hjälp din mamma (eller pappa) att bli förberedd inför nödsituationer.
Det viktigt att öka beredskapen hos alla sina närstående. Det kan kanske vara svårt att få acceptans för alla åtgärder, men det allra mest grundläggande är inte så märkligt. En utgångspunkt kan ju vara vad som rekommenderas av din kommun i samband med kampanjen ”72-timmar”.

Köp extra tvål och rengöringsmedel.
Det går inte åt några större mängder (i alla fall inte i vårt lilla hushåll)av dessa ämnen. Gör en uppskattning av årsbehovet och lägg på lager. Bra att ha när diskmedlet eller tvättmedlet plötsligt är slut även till vardags.

Schemalägg fysisk träning och fortsätt gå eller springa för ökat välbefinnande.
Jag har själv svårt att schemalägga träning. Det går bra i början men ganska snart passar det inte in bland annat som ska göras och det blir jobbigt att ge sig iväg på träning. Men vi är ju olika där och för en del är det bra med att ha bestämda tider och platser för sin träning.

Lev enbart av ditt matförråd under tre dagar den här månaden.
Använd en helg för att öva upp din matlagning, hämta hem lite kompletterande vilda växter och festa på ditt beredskapsförråd. Glöm inte bort att sedan köpa hem nya varor bara.

Spara några hundralappar till din nödkassa.
Fortsätt att samla pengar. Har du sparat den nätta summan 200 kronor i månaden har du nu 1000 kronor att mysa kring eller handla något vettigt för.

Gå på loppisar och leta efter saker inom områdena prepping, krisberedskap och överlevnad.
Hemma i staden går jag alltid en loppisrunda varje vecka och tittar efter lite av varje. Det roligaste är att komma till en helt ny loppis på en annan ort jag aldrig besökt tidigare. Då känns det ologiskt nog som om det ska vara lättare att fynda.

Undersök hur mycket vatten du använder under en vecka.
Gör som du brukar med din vattenanvändning och försök mäta eller uppskatta din förbrukning. Hur kan du spara på användningen av dricksvatten (renat vatten)? Hur får du tag på vatten, både dricksvatten och övrigt vatten i en nödsituation, dvs. när det inte kommer något vatten ur kranen?

Framtiden för dyrbart renat vatten i oändliga mängder är sannolikt dyster, och det är lika bra det. Städernas infrastruktur faller oavbrutet sönder och samman och blir kostsammare att reparera. Klimatförändringarna ger samtidigt torka och översvämningar, som också kan innebära faror för dricksvattnet. Den som lär sig att leva på mindre mängder vatten kommer att klara sig bättre framöver.

Ladda ner boken om medicin för husdjur.
Länken finns att klicka på i originalkalendern (se länk ovan).

Rabarbern ger skörd under en lång period.

Rabarbern ger skörd under en lång period.

Summering
Lära:
Jag har skördat och tillagat en ny perenn grönsaksväxt som jag tidigare inte smakat och även försökt använda flera andra lite mera i matlagningen. Den nya är strandkål och av de gamla kan nämnas tusensköna, maskrosblomma, spansk körvel, vårsköna, humleskott, ramslök och brännässla.

Göra:
Den här månaden har jag tillverkat en nödtoalett att ha på balkongen i vår stadslägenhet. Den är utformad som en tät låda av plywood (12 mm.) med måtten 45x35x40 cm (LxBxH) som kan användas till förvaring i normala fall. Locket som också är av plywood är anpassat till toasitsen som finns på toaletten i vår lägenhet. När nödtoaletten används kläs den med en latrinsäck eller tålig sopsäck. På botten i säcken kan det finnas rivna tidningar, kartongbitar eller strö av något slag som suger upp fukt och därmed minskar lukten. Lådan kan också anpassas till en sits med urinseparering och då hamnar fekalierna i en hink med påse och urinen i en liten dunk.

Köpa:
Ett par kryckor att ha på lantstället föranlett av att en person trampade snett i en grop och stukade höger fotled (distorsion) ganska rejält. Det blir en ”väckarklocka” att upptäcka hur mycket det är som inte kan göras med en stukad fot och även hur det därmed påverkar vad omgivningen kan göra eller måste göra.
Det är enkelt att köpa ett par kryckor över internet eller genom sin vårdcentral.

Jan Gustafson-Berge