Vitlök som satts som klyftor vid värmeackumulerande stenar.

Vitlök som satts som klyftor vid värmeackumulerande stenar.

Vår och vänligt växande
Det är alltid roligt när den första vilda eller odlade maten börjar växa och kan skördas efter vinterperioden. Hur tidigt den kommer beror på flera faktorer. De viktigaste är vilken odlingszon du har på den plats du befinner dig på, hur vädret har varit det aktuella året, vilket mikroklimat du skapat i din egen trädgård samt vilka sorter som odlas eller befrämjas. Här på Lövudden är det generellt odlingszon III, men fläckvis med min hjälp är det odlingszon II.

Jag brukar ha en kurs om ätliga vilda växter i slutet av april och något år har det nästan inte funnits något alls att hitta och äta. I år är våren tidig och det har funnits en hel del redan i slutet av mars.

Potatisdrivbänk mars 2014

Potatisdrivbänk mars 2014

Drivning i ljus och mörker
En metod för att tidigarelägga växandet, alternativt göra vissa växter lite smakligare, är drivning. Drivning kan ske med ljus eller utan ljus.
Ljusmetoden innebär att du lägger en enkel drivbänk bestående av en träram samt passande glasfönster eller en träram med fasthäftad plast, ovanpå den växt du vill påskynda växandet på. Jag använder den metoden för tätt satta bulbiller av vitlök för att få vitlöksblad att klippa och för att få fram tidiga potatisar, vilka drivits i förväg inomhus som potatisplantor.
Mörkermetoden är särskilt lämplig för en del växter som dessutom behöver mildras i sin smak. Jag driver på detta sätt strandkål, maskros, cikoria och sallatsaralia samt även en planta rabarber. Metoden är enkel att utföra eftersom du bara behöver lägga över plantan med en mörk hink. Se till att det kommer in luft till plantan och lägg en sten ovanpå hinken så blåser den inte bort.

Aktuella matväxter på Lövudden
De växter som är aktuella för skörd i dagsläget beskrivs nedan, tillsammans med några reflektioner och matlagningstips. Flera andra växter ligger i startgroparna och nosar precis ovanför marknivån, men de får jag återkomma till i en senare text. Det är sådana växter som tusensköna, humle, spansk körvel, svinmålla, kärleksört, pepparrot, strutbräken och lungrot m.m. – alla med ätliga delar.

Som kanske syns på bilderna är växterna omgivna av en massa ”organiskt material” som en del odlare eller icke-odlare kanske ser som ”avfall eller skräp”. De flesta växter trivs med lite lagom marktäckning och att förra årets blad och stjälkar får vissna ned vid plantan. Att låta fröställningar står kvar över vintern skapar ett bättre mikroklimat, gynnar djur som äter frö samt bidrar till fröspridning av växten.

Ramslök i en perennrabatt med bärbuskar och lökväxter.

Ramslök i en perennrabatt med bärbuskar och lökväxter.

Ramslök (Allium ursinum) är en underbar vårväxt med en säregen och kryddig löksmak. Den sprider sig fint och bildar mattor som är starkt doftande vid beröring. Några blad från varje planta kan skördas efterhand och även några av blomstjälkarna innan de blommat, vilka är rena delikatessen enligt min mening. Som finklippt passar ramslöken i det mesta som får sting av lök, även bra till pesto och i eget örtsalt.

Gräslöken är en klassiker och mångsidig trotjänare.

Gräslöken är en klassiker och mångsidig trotjänare.

Många har en gammal tuva med gräslök (Allium schoenoprasum), men den är värd större uppmärksamhet än som tillbehör till matjessillen. Jag har många tuvor med gräslök utspridda här och var i trädgården, med målet att ha 30 stycken. En tuva kan skördas varje dag och när den sista är klippt har den första vuxit upp igen. Gräslök kan i princip användas till all matlagning.

Skogslök i en perennrabatt med bärbuskar och andra lökväxter.

Skogslök i en perennrabatt med bärbuskar och andra lökväxter.

Skogslök (Allium scorodoprasum), även kallad kajp är en favorit för mig. Den kommer tidigt för att sedan vissna ned under sommaren. Den är som en liten purjolök och kan antingen klippas blad för blad eller skördas hel. Den skjuter upp en stjälk med små blommor och sedan kommer en massa smålökar (bulbiller) som kan drösslas ner på marken när de är mogna, eller samlas in och sättas på en annan plats för ytterligare spridning. Skogslöken växer gärna under bärbuskar eller andra buskar och det går helt enkelt inte att ha för mycket skogslök. Används i matlagningen på samma sätt som purjolök eller andra gröna blad av lök.

Vårsköna är en lättskött växt som marktäcker och sprider sig av egen kraft.

Vårsköna är en lättskött växt som marktäcker och sprider sig av egen kraft.

Vårsköna (Claytonia sibirica) är mycket tålig mot kyla och står delvis vintergrön, även under snön. Börjar tidigt skicka fram nya blad som kan ätas som sallat. Blandas med fördel tillsammans med andra salladsväxter. Fungerar som marktäckare under buskar och sprider sig lätt med frön. Plantor kan grävas upp och flyttas till andra växtplatser.

Grön trädgårdsmålla som groddas på friland.

Grön trädgårdsmålla som groddas på friland.

Jag sprider både grön trädgårdsmålla (Artiplex hortensis) och röd trädgårdsmålla (Artiplex hortensis var. rubra) över alla mina odlingsbäddar. De bildar mängder av frön som får strössla ner på marken eller samlas in för spridning på andra ställen. Blir det för mycket är de enkla att ta bort eller skörda och äta upp. De används på samma sätt som spenat.

Rabarbern med sin röda knopp och sina första skrynkliga blad.

Rabarbern med sin röda knopp och sina första skrynkliga blad.

Rabarber (Rheum rhabarbarum) är egentligen en stjälkgrönsak och kan användas i matlagning som ingrediens i sallader, soppor och grytor. Mina rabarber går inte att skörda än, men det är dags att driva några plantor för extra tidig skörd.

Maskros en mångsysslare och överlevare.

Maskros en mångsysslare och överlevare.

Maskros (Taraxacum sp.) är en framtidsväxt så lär dig att använda den. Tidiga blad och blad som drivits fram i mörker är mindre beska. Beskheten varierar även från planta till planta. Fungerar bra i sallad och andra passande maträtter i måttlig mängd. Även de gula blommorna och rötterna är användbara till både mat och dryck.

Kummin är en gracil, vacker och mångfunktionell växt.

Kummin är en gracil, vacker och mångfunktionell växt.

Kummin (Carum carvi) är en av många växter som borde odlas mycket mer. Varför är vår uppfattning om nyttan med många växter så begränsad? De flesta tänker nog på kummin som en krydda (det torkade fröet), men kummin producerar också många goda och svagt kryddiga blad samt en ätlig rot. Kummin ger mängder med frön och självsår sig väldigt lätt, så det är inte svårt att få till nya plantor. Ha gärna separata odlingsplatser för de tre ätliga delarna från kummin: blad, frö och rot.

Trädgårdssyra har en smakfull syrlighet i sina blad.

Trädgårdssyra har en smakfull syrlighet i sina blad.

Trädgårdssyra (Rumex rugosus) har en härlig frisk syrlighet. Som många perenna grönsaksväxter kommer den tidigt på våren, tar en paus över sommaren och återkommer till hösten igen. Mycket kraftfull i sitt växande och ger en rik skörd av blad till sallad.

Svartrotens lite ludna blad tittar upp och säger hej.

Svartrotens lite ludna blad tittar upp och säger hej.

Svartrot (Scorzonera hispanica) är väl mest känd för sina långa, smala och svartskaliga rötter. Jag odlar svartrot för rötternas skull i djupa och mjuka bäddar. I andra bäddar har jag svartrot som får stå kvar över vintern och då kommer plantan med nya blad varje år som är delikata med en svag nötsmak. Utmärkta i sallad och bör tas unga för att inte bli för kärva.

Vitlöksblad från bulbiller.

Vitlöksblad från bulbiller.

Mina vitlökar (Allium sativum) av sorten Gusum som ger oss fina vitlöksklyftor, kommer också med många små lökar (bulbiller) som sitter överst på en ormande blomstjälk. Dessa bulbiller samlar jag in och driver inomhus för att få grönt att klippa under senvintern. Jag petar också ner klungor av bulbiller i mina perenna odlingsbäddar och får på så sätt fin vitlöksblast att klippa. Det går också att sätta bulbiller med avståndet 2-5 cm. i ett rutnät i växthus eller drivbänk på hösten och likaledes få en massa smålökar att skörda under våren.

De första nässlorna tittar gärna fram där det är som varmast, som här framför en stockbädd i söderläge.

De första nässlorna tittar gärna fram där det är som varmast, som här framför en stockbädd i söderläge.

Brännässlan (Urtica dioica) är också en framtidsväxt som har en mängd nyttiga egenskaper. Klassikern är ju nässelsoppa, men även paj, lasagne, gratäng m.m. fungerar. Genom att slå ner uppväxta nässelbestånd med lie kan flera skördar av färska skott skördas under året. Nässlor fungerar bra att torka och mala till ett pulver som sedan kan tillsättas efter behag i matlagningen.

Min tidigaste kirskålsodling på jordkällarens södersida.

Min tidigaste kirskålsodling på jordkällarens södersida.

Glädjen är stor när kirskålen (Aegopodium podagraria) skjuter fram sina första, späda och ljusgröna skott. Jag plockar nästan varje dag ett tjugotal blad med stjälk, eftersom kirskål fungerar utmärkt i de flesta maträtter, antingen i maten eller klippt som grönt ovanpå maten.

Smaklig måltid!

Jan Gustafson-Berge

Annonser