Ett nytt och större växthus byggs utanpå mitt första enkla växthus, som tjänat väl i åtta år.

Ett nytt och större växthus byggs utanpå mitt första enkla växthus, som tjänat väl i åtta år.

Utgångspunkten är en kalender från ”Preppers University” som jag översätter till svenska och kommenterar. Översättningen är understruken och därefter kommer eventuella kommentarer från min horisont. Dessutom tillkommer beskrivningar hur jag själv använder kalendern för att lära mig mer, genomföra åtgärder samt köpa eller skaffa nya användbara saker.

Om du prenumererar på det dagliga nyhetsbrevet från Preppers University kommer det också varje månad en ”To-Do List” med cirka 30 punkter att fundera över och åtgärda.

Kalendern finns att ladda ner här:
https://madmimi.com/signups/354563/join

Vårstäda all din nöd- och beredskapsutrustning den här månaden.
Vårstäda kan väl också ges betydelsen en allmän översyn av saker, redskap och apparater som har med beredskap att göra.

Om din bostad finns i ett område med risk för översvämning, så se till att ha en försäkring som täcker detta.
Även vårt land drabbas ju numera av översvämningar på vissa platser så detta är ingen dum idé.

Städa och ordna ytterligare två garderober denna månad.
Ordning och reda är bra. Passa på att få undan skräp och onödiga saker också. Skänk bort eller sälj och investera pengarna i ökad beredskap. När tillräckligt många saker är borta kan du ta bort garderober, vissa möbler och andra förvaringsutrymmen och sedan flytta till en mindre bostad.

Packa om ris, bönor och pasta tillsammans med ”syreabsorbatorer”.
De flesta livsmedel som kan vara aktuella i beredskapssyfte håller gott och väl i ett år utan några extra förpackningar. Att förvara torrt, svalt och mörkt förlänger hållbarheten. Att samla matvarorna i en större och förslutningsbar behållare är också en bra och praktisk åtgärd.

Sommartid (Daylight Savings) börjar idag (12/3 i USA).
I Sverige börjar sommartiden den 26/3. Vårdagjämningen inträffar den 20/3. Bra att ha klockan rätt ställd i ett klocktidssamhälle.

Packa en väska med nödsaker för dina husdjur.
Jag har inga husdjur och ingen kunskap om vad sådana kan behöva. Men vill du att ditt husdjur också ska överleva får lämpliga åtgärder så klart vidtagas.

Ladda ner ”LDS survival manual”.
Länk finns i orginalkalendern (se ovan).
Detta är en manual med religiösa inslag, men också en stor mängd praktiska texter kring beredskap.
Som alternativ till detta rekommenderas en allmän bok om krisberedskap och överlevnad.
Handbok överlevnad, Högberg och Stenport (red.), Försvarsmakten 1999.
http://www.duenorth.se/index_htm_files/Handbok_overlevnad.pdf
Överleva i det sårbara samhället, Ekeblom, Källman och Fält, ICA bokförlag 1992.

Kör (testa) en av dina evakueringsvägar.
Här handlar det om hur du ska kunna ta dig bort från din bostad i händelse av en kris som kräver evakuering. Förbered väg, transportmedel, mål och vad du ska ta med dig. Med fördel förbereds för att evakuera både med olika transportmedel och vägar. Se också till att ha en papperskarta över det område som innefattar dina evakueringsvägar.

Skaffa 2-liters sodavattensflaskor, rengör dem och fyll med rent vatten för lagring.
Lagra vatten mörkt och svalt eller i frysen. Se till att rotera med jämna mellanrum, dvs. byt ut vattnet efter ett år om det är fryst eller med kortare intervall om det bara förvaras svalt.

Gör kopior av alla viktiga dokument.
I händelse av evakuering, brand eller stöld kan det vara bra och förenklande att ha kopior på viktiga dokument. Vilka avgör du själv, men det kan vara pass, köpekontrakt, avtal osv.

Tillverka en solugn.
Se länk i orginalkalendern.
Syftet med detta är möjligheten att laga mat utan elektricitet och ved.
Jag har aldrig använt en sådan här, men det kan säkert vara bra att ha en om solen lyser, även om dess bidrag känns något marginellt.
Jag skulle hellre rekommendera dig att utveckla din eldkunskap. Träna dig i att göra upp eld under alla årstider, undersök olika typer av eldstäder med stenar eller metalldelar, förstå principen för en enkel kamin eller spis samt lär dig matlagning över öppen eld och glöd.

Köp blekmedel och vit vinäger.
Det här är två ämnen som kan användas vid desinficering och allmän rengöring.

Spara undan några hundra kronor i små valörer att ha som nödkontanter.
Mycket bra att lägga undan lite pengar varje månad.

Förbättring av växthus III, byggt av återbrukat material och ett exempel på postapokalyptiskt byggande.

Förbättring av växthus III, byggt av återbrukat material och ett exempel på postapokalyptiskt byggande.

Summering
Lära: I samband med en närståendes arbete med Viktväktarnas dietprogram och min egen fortsatta inriktning mot paleolitisk kost, lägger vi om vår kosthållning, undersöker nya råvaror, lär oss nya recept och matlagningsmetoder. En sidoeffekt förutom bättre hälsa är att viktiga basråvaror som grönsaker, bär och frukt befrämjar arbetet med att bli självförsörjande, då dessa råvaror är enkla att själv producera.

Göra: Laga, förbättra och utvidga växthusen på lantstället med syfte att utöka produktionen av grönsaker som trivs i växthus, exempelvis vindruva, paprika, chili, tomat och gurka. Växthus kan också förlänga säsongen åt båda hållen för odling av bladgrönt.

Köpa: Påbörja inköp av saker som har med hygien och sanitet att göra och som används för sanering efter biologisk nedsmutsning och för att förhindra spridande av smitta. En sådan utrustning kan innehålla handsprit, desinficerande spray, blekmedel, engångshandskar, munskydd, skyddskläder, rejäla avfallspåsar, torkpapper, handdukar och tejp

Månadens tips: Buljongtärningar
Köp ett större antal buljongtärningar, ofta med 6 stycken per paket. Jag har mitt beredskapslager med mat delvis integrerat i min vardagliga matlagning och det finns alltid en hög stapel med buljongtärningar i kryddskåpet. När högen minskat köper jag nya. En buljongtärning höjer smaken på de flesta maträtter och en tärning ger 132 kJ.

Jan Gustafson-Berge

 

Annonser