Torkade gröna ärtor i plasttråg på tillväxt i vårsolen.

Torkade gröna ärtor i plasttråg på tillväxt i vårsolen.

Februari, mars och april är den ultimata tidpunkten för att odla egna ärtskott. Det finns tillräckligt med naturligt ljus i våra fönsterkarmar. Det vilda och ätliga gröna ute i naturen har ännu inte börjat växa.

Som vanligt görs det försök att krångla till, exploatera och profitera på önskan om egen odling av frisk mat. Det finns väl knappast något enklare än att odla egna ärtskott.

Bottna ett plasttråg med tre lager kartong som indränkts med vatten. Fyll på några centimeter med såjord och sand (ren sand fungerar också). Ingen tillförd näring behövs då det finns tillräckligt i ärtan för den första tillväxten. Tryck ner dina köpta eller egenodlade och torkade ärtor av vilket slag som helst (gula, gröna, socker- eller märgärt) i jordblandningen. Fukta jorden och ärtorna med en blomspruta.

Kraftfullt växande ärtskott.

Kraftfullt växande ärtskott.

Täck lite luftigt med en bit genomskinlig plast, placera varmt och ljust och håll det fuktigt i tråget, men inte så att det står vatten i det, för då ruttnar ärtorna och börjar lukta illa. Ta bort plasten när ärtorna efter bara några få dagar börjat skjuta gröna skott. Efter cirka 10 dagar är skotten 10 centimeter långa och kan skördas för omedelbar konsumtion.

Klipp av skotten cirka tre centimeter ovanför ytan och fortsätt hålla fuktigt, så kan du ta två skördar till.

Det går att göra på samma sätt med frön från indiankrasse. Skörden är dock lite annorlunda. Du skördar toppskottet och lämnar minst ett blad kvar. Då kommer det fram nya skott efterhand.

Jan Gustafson-Berge

Annonser