Samtal med eldens väsen.

Samtal med eldens väsen.

Utgångspunkten är en kalender från ”Preppers University” som jag översätter till svenska och kommenterar. Översättningen är understruken och därefter kommer eventuella kommentarer från min horisont. Dessutom tillkommer beskrivningar hur jag själv använder kalendern för att lära mig mer, genomföra åtgärder samt köpa eller skaffa nya användbara saker.

Om du prenumererar på det dagliga nyhetsbrevet från Preppers University kommer det också varje månad en ”To-Do List” med cirka 30 punkter att fundera över och åtgärda.

Kalendern finns att ladda ner här:
https://madmimi.com/signups/354563/join

Den snälla, glada och trivsamma krisen
Lagom till arbetet med kalendern under februari månad kom ett litet häfte från Linköpings kommun med rubriken ”Om krisen kommer – är du beredd?” Kommunen har anammat konceptet ”72 timmar”, som i korthet innebär att du som individ ska kunna försörja dig med mat, vatten, värme och information i tre dygn, ”så kan samhällets resurser användas till de mest nödställda”. I häftet finns också en lista på saker som kan vara bra att ha hemma för att skapa en ”Krislåda”.

Det är bra att häftet skickas ut och att Linköpings kommun uppmärksammar detta. Det är så klart ett dilemma för en samhällsmyndighet hur mycket som ska avslöjas vad gäller vår nuvarande stora sårbarhet och de kriser eller hot som är mycket tänkbara och pågående händelser. De vill att människor ska klara sig själva, men är säkert rädda att för mycket information ska skrämma och kanske rikta alltför starka krav på förändringar i samhället i riktning mot mer resiliens och krisberedskap.

Det är väldigt snällt och gulligt i häftet, det är sommar och dagsljus, alla är rena, fina och glada, det grillas godis över öppen eld och spelas brädspel (med undantag för några som försöker släcka en skogsbrand). Det finns många och färgglada plasthinkar att hämta vatten i.
Jag undrar då som så här: Om det nu är en kris som varar i 72 timmar i Linköping, vilket är en ovanligt lång period av kris i vårt land i en stor stad, vad är det då som kan ha hänt och vad händer efter de 72 timmarna? Är det någon som trycker på ”start” igen, får samhället då plötsligt en massa resurser som de inte hade innan? Vad tror du och hur kan du vara förberedd på 720, 7200, 72000 eller 720000 timmar av kris?

Åter till månadens kalender.

Beställ en eller två frökataloger och planera din trädgårdsodling.
Det här förutsätter förstås att du har någonstans att odla, å andra sidan finns det många möjligheter att ordna en liten eller stor plats för odling var du än befinner dig. Odlingskunskap är absolut överlevnadskunskap. Är du nybörjare skulle jag råda dig att först köpa en grundläggande bok om ekologisk trädgårdsodling innan du börjar beställa fröer.
http://www.runabergsfroer.se/
https://www.lindbloms.se/
http://www.foreningensesam.se/

Använd din vilodag (söndag) till att baka bröd från grunden.
Att baka bröd är en bra uppgift. Färskt bröd håller sig inte så länge, medan däremot ingredienserna till ett bröd kan förvaras en längre period. Jästen är en kritisk ingrediens, men med torrjäst, bakpulver eller en egen surdeg ordnas även detta. Grunden för ett bröd är väldigt enkel: vatten, mjöl, jäsmedel, lite socker och kryddor. Detta enkla kan sedan utvidgas och krånglas till i det oändliga med en stor mängd goda bröd som resultat.

Jag har bakat bröd i perioder, men är just nu inne i en längre fas av icke brödbakande. Men en gång i februari skulle jag väl ändå kunna baka ett bröd. Jag valde att göra ett ljust olivbröd enligt följande diktliknande recept från min kära hustru:

Oliv- och tomatbröd:
5 deciliter ljummet vatten och en matsked olivolja
50 gram jäst och lite salt
1 burk grovhackade gröna oliver
6-10 soltorkade tomater i små bitar
Vetemjöl

Blanda allt i en bunke till ganska lös och kletig konsistens
Låt jäsa i bunken under duk
Blanda i mer mjöl tills degen
kan hanteras uppe på en bordsyta
Knåda och tillför mjöl vid behov
Forma 2 limpor eller 24 bullar
Grädda i 250 grader tills de fått bra färg
Ta ut och pensla med vatten
Låt svalna under en handduk
Ät, bjud och njut

Genomför en brandövning i ditt hem.
Jag kallar mig för eldöga, jag är mycket bra på eld och har stor respekt för eldens kraft. För inte så länge sedan såg jag hela vindsvåningen på ett hyreshus i Linköping brinna upp, det var skrämmande och mäktigt och det tog bara några timmar innan allt var borta. Värre är om branden börjar längre ner och trapphuset fylls av dödande rök och en bor högre upp. Så fundera vad du ska göra om det brinner just där du bor eller befinner dig. Förbered dig så gott det går och öva evakueringsvägar.

Förvara bekväma vandrarskor och sockor i din bil.
Det är alltid bra att ha diverse saker i bilen, anpassade till rådande årstid och färdmål. Själv har jag ingen bil, men när vi hyr bil genom vår bilpool och färdas vintertid, har jag en färdigpackad väska med vatten, spritkök, lite mat, en snöskyffel, eldsaker, ficklampa, filt eller sovsäck, som jag placerar i bagageutrymmet.

Tillför havre och honung till ditt matförråd.
Jag tolkar havre i betydelsen havregryn som är bra till gröt, kakor och i brödbak. Honung är gott att ha i sitt förråd, men några kilogram strösocker fungerar också fint.

Kirskål: en av mina många "kirskålsodlingar". De unga och ljust gröna bladen är de bästa. Som kryddgrönt, till soppa och gratäng.

Kirskål: en av mina många ”kirskålsodlingar”. De unga och ljust gröna bladen är de bästa. Som kryddgrönt, till soppa och gratäng.

Laga en omgång soppa utan att använda ett recept.
Att förstå matlagningens och de olika maträtternas principer är en mycket användbar erfarenhet. Börja din matlagning med att följa recept och försök förstå principerna. Sedan kan du dansa fritt. Vad är en soppa, en gryta, en gratäng, en omelett, en sås, en stuvning, en pytt i panna, en sallad osv. Vad gäller soppa är min rekommendation att du köper några paket buljongtärningar till ditt lager. Med en buljongtärning, vatten, några diverse grönsaker eller vilda ätliga växter blir det en smakfull soppa. Lite som att koka soppa på en spik.

Förbered tre evakueringsvägar bort från din bostad.
Detta är en delikat frågeställning och vad menas egentligen. Många frågor träder fram och t.ex. undrar om det bara handlar om evakuering från eller kanske också till något. En avgörande frågeställning är också vad det är som hänt, vad är det som kan föranleda en evakuering. Så tänk igenom vad det är som kan hända där du bor och som kan vara så allvarligt att du behöver evakuera. Nästa steg blir att få klarhet i var du ska ta vägen, vilket transportmedel du ska använda och vad du behöver ta med dig.

För mig är inte bil något alternativ och en bil är dessutom ett ganska sårbart transportmedel som ganska lätt kan fastna någonstans på vägen. För egen del finns ett tydligt geografiskt mål med en evakuering. Om hyrbil och kollektivtrafik inte är möjliga finns cykel på småvägar och vandring till fots på utmärkta vandringsleder att tillgå. Beredskapspackning och kartor finns förberedda. Mitt huvudalternativ är dock att med hjälp av kunskap, omvärldsanalys och tränade sinnen som tyder tecknen, att jag ska vara på väg innan alla andra i panik börjar röra på sig.

Lägg undan några hundra kronor i mindre valörer i en nödväska.
Det är bra att ha en summa med kontanter förvarade på lämpliga platser. Lägg undan lite varje månad och vid årets slut kan du köpa något användbart i beredskapssyfte eller bara fortsätta att ackumulera pengar.

Se till att bilens bensintank alltid är åtminstone halvfull.
Helt klart en vettig sak och kanske även en full reservdunk i bakluckan. För oss som inte har bil gäller det motsvarande för cyklar och andra fordon, se till att de är i gott och funktionellt skick och att verktyg och väsentliga reservdelar finns tillhanda. En summa pengar i kontanter och ett välmatat regionalt resekort kan också vara värdefullt att ha i beredskap.

Undersök säkerheten på alla dörrar och fönster.
Säkerhet betyder väl i första hand att de är säkra mot inbrott, men kan också betyda att en ytterdörr i ett hyreshus är så väl tätad att den sluter tätt vid en brand. Det kan också vara bra att fönster eller dörrar som kan fungera som evakueringsvägar verkligen går att öppna när det väl gäller.

Ladda ner boken ”Free medicinal plants”.
Länken finner du i originalkalendern.
När det gäller växter rekommenderar jag en bra flora till beredskapsbiblioteket. Men en bok kan aldrig ersätta fältstudier, så lär dig de användbaraste och mest lättillgängliga växterna i din förekommande miljö genom att leta upp dem ute i verkligheten och pröva dem. Att ta hjälp av någon som redan kan är en utmärkt strategi.

Mossberg och Stenberg, Den nya nordiska floran, W&W 2003.
Lundborg, Egenvård från örtagård, Pegelin HB 2000, 9163097036

Summering
Lära: Hantera beredskapsradion, förinställa stationer och ordna stöd för bästa ljudåtergivning.
Göra: Baka bröd och förbättra ytterdörrens täthet med en list av trä.
Köpa eller skaffa: En liten brandsläckare att ha i lägenheten.

Månadens tips: Köp några enkla presenningar
Köp 2-4 stycken enkla presenningar cirka 3×3 meter och lägg i ditt beredskapsförråd. Det är en låg kostnad för en produkt som har många användningsområden.
Några av de mest uppenbara kan vara:
Bygga ett rum i rummet för att hålla värmen bättre.
Som kamouflage eller regn- och vindskydd utomhus.
För insamling och förvaring av regnvatten.
Mörkläggning av fönster.

Jan Gustafson-Berge

Annonser