Arbetsplats och verkstad i bostaden med antikvariat, kontor, bokbinderi och allmän verkstadsplats.

Arbetsplats och verkstad i bostaden med antikvariat, kontor, bokbinderi och allmän verkstadsplats.

Hantverkets karaktär
Varje hantverk har sin karaktär och sina inneboende egenskaper.
Bokbinderi är i de allra flesta moment ett mycket tyst, snällt och stillsamt hantverk. För den som inte har anledning att oroas av att behöva få in pengar är det påtagligt meditativt och avslappnande. Hantverket behöver inte hantera farliga ämnen, dammar inte eller förser luften med ohälsosamma gaser. Dess avfall består av makulatur (papper) som brukas vid limning, rester av papper och papp, små skinnbitar och snörstumpar. I vasken sköljs penslar och ganska harmlösa limrester åker ut i avloppet.

Till dess nackdel kan föras behov av utrymme för eventuella maskiner och ytor för lagring av arbetsmaterial och pågående arbeten som ständigt ska ligga i lätt eller hård press. Ofta behöver hantverkaren ha igång flera projekt samtidigt, för att inte behöva vänta sysslolös när en pågående bok sitter i pressen. En fin lösning på plats- och maskinbehov är att ordna en mindre arbetsplats hemma i bostaden och samtidigt vara medlem i en förening för amatörbokbindare, där det finns tillgång på maskiner och specialutrustning.

Del av skärmatta.

Del av skärmatta.

Utrustning: redskap, verktyg och hjälpmedel
Den grundläggande utrustningen för att kunna utöva bokbinderi är ganska enkel. För den som redan håller på med något annat hantverk kanske det redan finns saker som kan dubbelanvändas. En hel del kan tillverkas på egen hand och resten inköpas hos några internetbaserade butiker.

Kniv, falsben, bambutandborste, liten hammare, trekantig fil, passare, penslar, såg och saxar.

Kniv, falsben, bambutandborste, liten hammare, trekantig fil, passare, penslar, såg och saxar.

Grundläggande utrustning
Bokbinderikniv: Med beprövad form och tunt blad. Skär bort gammal tråd och skrapar gammalt lim. Kan slipas fram ur en köpt hushållskniv med bra stål.
Falsben: Ett knivbladsliknade redskap av ben som jämnar till, stryker och formar, både papper och skinn. En trätandborste som modifieras kan också tjäna väl.
Falshammare eller falsjärn: Specialverktyg som rundar bokryggen och formar falsar. Kan ersättas med en vanlig hammare.
Trekantig fil: En fil med fina grader som filar upp spår i bokryggen för bindgarn.
Stickpassare: Används för att ta ut naturliga mått och markera mått med.
Penslar: Några olika storlekar för varierande typer av limningar. Två burkar kompletterar, en för att ha vatten i och en för att ställa torra penslar i.
Såg: En såg med fina tänder av typen ryggsåg eller bågfil för att såga upp spår i bokens rygg där bindgarnet ska fästas.
Sax: Det kan behövas en större sax och en mindre med smala och spetsiga skär. Det finns en särskild sorts bokbinderisax, men den är dyr. Viktigt är att saxar och även övriga eggverktyg är mycket vassa. Det klipps inte så himla mycket i bokbinderi, utan den vanligaste metoden är att skära med en kniv.

Lösryggsformare, stållinjal, vinkelhake, skärknivar, skalpell, uppskavningsbleck, brynen, sylar, sandpapper, nålar, tvättklämmor och blyertspenna.

Lösryggsformare, stållinjal, vinkelhake, skärknivar, skalpell, uppskavningsbleck, brynen, sylar, sandpapper, nålar, tvättklämmor och blyertspenna.

Stållinjal: Linjaler av metall och i olika längder med tydlig måttskala.
Vinkelhake: Gärna i metall och platt. Används vid uttagning av vinkelräta mått och tillskärning av papper och papp.
Uppskavningsbleck: Ett specialredskap för hantverket som brukas till uppfransning av bindgarnens ändar. Kan enkelt tillverkas på egen hand av en liten bit mässingsplåt, 0,5-1 mm. tjock.
Tång: En räfflad rundtång eller platt tång för att kunna dra i saker som bindgarn eller nålar.
Skärkniv: Tillhör ett av de mest använda verktygen, så köp en av bra kvalitet och bryt ofta fram nya vassa eggar på skärbladet. En stor och en liten kan behövas.
Syl: Med ganska smal spets som sticker hål i läggen innan häftning. Detta verktyg tillverkas enkelt själv med ett träskaft av björk, ek eller bok samt en slipad spets av en stålsticka eller en cykeleker.
Bryne och sandpapper: Bryne slipar dina eggverktyg och sandpapper formar kanter och ytor på ditt pågående arbete.
Hörnslagningsjärn: Eller även kallad hörnmall hjälper till med att mäta ut storleken på hörn vid tillverkning av bokband med hörn av klot eller skinn. Kan tillverkas på egen hand av mässingsplåt enligt ovan.
Nålar och bivax: Några olika storlekar för häftning med lintråd och annat sömnadsarbete. Med bivaxet vaxas lintråden så att den blir glattare och därmed glider lättare och inte fastnar lika mycket under häftningen.
Blyertspenna och suddigummi:För markering och suddning av vissa föroreningar på en bok.
Lösryggsformare: Ett redskap som formar lösryggen. Tillverkas enkelt av en rundstav och en bit brunt kraftpapper.
Makulatur och mellanlägg: Vid limningen går det åt stora mängder makulatur dvs. papper som är kasserat eller inte kostar så mycket (exempelvis dagstidningar eller kopieringspapper med tryck på ena sidan). Vid pressning behövs mellanlägg som inte fastnar i lim eller klister som eventuellt tränger ut. Det finns ett särskilt papper för detta som heter pergamyn, men det går bra med plast av den typ som finns i lite tjockare plastfickor. Plastomslagen till DVD-filmer har en fin plast runt kasetten som fungerar mycket bra.
Övrigt: Kan vara lite småsaker som hjälper till här och var, som exempelvis korkar att sticka vassa spetsar i som skydd, häftstift och knappnålar, tvättklämmor m.m.

En liten träpress med metallskruv jag köpt på en loppis för 40 kronor.

En liten träpress med metallskruv jag köpt på en loppis för 40 kronor.

Skärmatta: Underlag för skärarbeten. En grön skärmatta av ”läkande” plast var mitt första inköp och det ångrar jag inte en sekund.
Handpress
: Många moment inom bokbinderiet kräver pressning för att avslutas. Det allra bästa är en en bastant metall- eller träpress med gängad presskruv, vilka är dyra och svåra att få tag på. Skruvtvingar och ett par rejäla pressplattor kan duga som ersättning. En egen press kan också tillverkas där en mindre domkraft ordnar trycket.
Pressbrädor och tyngder: Ofta ska arbetet befinna sig under lättare eller kraftigare press. Det behövs många pressplattor som ofta uppträder parvis. Vanliga storlekar är drygt de två pappersformaten A5 och A4. Mina pressplattor har måtten 24×18 cm. och 32×25 cm. För lättare pressning behövs det tyngder att lägga ovanpå plattorna. Det kan vara metallbitar, gamla strykjärn eller tegelstenar.
Häftlåda: När läggen i en bok sätts samman till ett bokblock genom att sys samman med lintråd och bindgarn kallas det för att häfta. Detta moment görs i en häftlåda som ganska enkelt kan tillverkas av egen kraft.
Limpanna: Arbetar du med djurlim så behöver det smältas i ett vattenbad. Det behövs en gryta där det varma vattnet befinner sig och ett kärl av glas eller metall där limmet finns.
Skärmaskin: Underlättar tillskärningsarbetet, särskilt om många pappers- eller pappark i samma format ska skäras till. Kvalitén ska vara bra och då kostar en sådan ganska mycket.

Egentillverkad häftlåda modell större.

Egentillverkad häftlåda modell större.

En kommande text kommer att behandla lim och klister, tråd och garn, papper och papp, skinn och textila material i bokbinderiarbetet.

Litteratur och litteraturstudier
Som alltid när ett projekt startas plöjer jag först det lokala bibliotekets hyllor på intressant litteratur. Detta första studium leder sedan vidare till ytterligare litteratur som får beställas från andra bibliotek eller eftersökas på nätantikvariat. De böcker som befinns vara av extra stort intresse köper jag in till det egna biblioteket. Övriga böcker blir kvar i minnet och som spridda anteckningar från genomläsningen.
Listan nedan innehåller böcker som behandlar hela mitt projekt ”Bok och Papper” och de handlar om papperstillverkning, bokens historia, skrift, tryckeriteknik, bokbinderi, bokkonservering, papperskonst osv.

En bok om gamla handskrivna böcker och exempel på anteckningar efter bokstudier.

En bok om gamla handskrivna böcker och exempel på anteckningar efter bokstudier.

Kerstin Abukhanfusa, Stympade böcker, Riksarkivet 2004
Kerstin Abukhanfusa, En liten bok om boken, Stockholms Medeltidsmuseum 2004
Thomas Baagöe, Skrift Tryck Band, Röhsska Konstslöjdmuseet 1980
William Barkell, Från papyrusrulle till partiband, Sällskapet Bokvännerna 1950
William Barkell, Böckers vård och renovering, Bokvännerna 1968
Margareta Boas, Kråkfötter kan bli skönskrift, Sandkvie Konsthantverk HB 1996
Barbara Bunke, Barbaras böcker, Byggförlaget 2005
Nina Burton, Gutenberggalaxens nova, Bonniers 2016
Mats Christofferson, Boksamlaren, Bokförlaget Spektra 1991
Britta Cronwall, ABC i bokvård, Bibliotekstjänst 1973
Svend Dahl, Bokens historia
Sven Dahls, Bibliotekshandbok I, 1924
Björn Dal och Per S. Ridderstad, Svenska bokband, Bokbindarmästareföreningen 1996
Arthur W. Johnson, Bokbinderi som hobby
Per-eric Lindahl, Att samla böcker
Monica Langwe, Papper och stygn, Hemslöjdens förlag 2016
Leif Malmgren, Tidskriften Ark, Malmgrens Bokförlag 1997-99
Olle Nessle, Om konsten att binda böcker, LTs förlag 1988
Jan-Olov Nyström, Marmoreringsboken, Ordfronts förlag 1987
Jan-Olov Nyström, Pappslöjdsboken, Ordfronts förlag 1992
John Man, Gutenberg, Ordfront 2004
Bo Rudin, Pappersmakeri, Rudins 1995

Inköpsställen
http://www.bokbinderimaterial.se/
http://www.djurabok.se/

Jan Gustafson-Berge

Annonser