Konservering av must i tvättgryta, 75 grader i 30 minuter

Konservering av must i tvättgryta, 70 grader i 30 minuter

Underbart
Det är underbart att odla.
Det är underbart att skörda.
Det är underbart att konservera.
Det är underbart att laga mat.
Det är underbart att äta.
Det är underbart att gå på toa.
Det är underbart att kompostera.
Livet är helt enkelt underbart.

Att odla egna grönsaker, bär och frukter är spännande. Liksom väderleken är skiftande blir också odlingen och skörden varierande för varje år. Som en anpassningsbar följeslagare kommer sedan bevarandet, konserverandet och förvarandet, som då också blir olika för varje säsong.

Det här året hade sina särskilda egenheter, det var varmt och mycket torrt och vi saknade tillräckligt med vatten till allt som ville växa. Därför blev några sorter av grönsaker mer eller mindre misslyckade (exempelvis lök, potatis och bondböna), medans andra blev oväntat lyckosamma (exempelvis gurka, rödbeta och purjolök). Generellt sett var det ett fantastiskt år för bär och frukt, med undantag för våra päron som inte gav så mycket.

Odlingscirkel med cirka 300 purjolöksplantor satta i vackra fåror.

Odlingscirkel med cirka 300 purjolöksplantor satta i vackra fåror.

Här nedan följer en beskrivning, med några utvidgande kommentarer, kring årets konservering, både vad som hanterats och med vilka metoder.

Torkning
Maskrosrötter (till surrogatkaffe), diverse kryddor, vitlöksbulbiller, örtsalt, fröer till utsäde, kokärt, plommon (sviskon), gul och röd lök, chili, vitlök, vintersquash och kokbönor.

Mjölksyrejäsning
Gurka samt olikfärgade morötter i bitar.

Chutney
En specialare som kombinerar socker, syra och kryddor.
Körsbär och rabarber.

Infrysning
Vissa saker fryses bara in tillfälligt medan vi samlar på oss tillräckliga mängder för ett syltkok. Detta gäller i år björnbär, havtorn, blåbär och hallon. Andra saker tycker vi helt enkelt blir bäst i frysen. Detta gäller för en del bladkryddor som persilja och basilika, flädersaft, hela och urkärnade körsbär, plommon både som hela och i halvor, gröna ärtor, björnbär, majskolvar, grönkål/svartkål, spenat och purjo.

Alkohol
I kronologisk ordning har det blivit rabarbervin, körsbärsvin, torrt portvin på tre sorters vinbär, ölsats (Coopers Irish Stout) och cider. Årets experimentvin kallas för ”svartvin” och är ett nytt förösk att göra rödvin, i år på fläderbär, lite aronia, björnbär och mahoniabär.

Hermetisk inkokning
Äpplemust.
Vi pressar egen must och häller på bruna 50 cl. flaskor. Dessa värms sedan i en stor vedeldad kokgryta under cirka 30 minuter i 70 grader.

Inkokning med socker
Körsbärssaft, svartvinbärssaft, körsbärssylt, blåbärssylt, äpplemos, plommonsylt, hallonsylt, havtornssylt och mos av rosenkvitten. Extra roligt i år var att den klättrande minikiwin och kvittenträdet bar frukt så vi kunde göra några små burkar med kiwisylt och några burkar med kvittenmarmelad.

Inkokning med örtsalt
Tomatsås, som är en av våra vardagliga favoriter i matlagningen.

Inläggning med ättika och socker
Ättiksgurka i skivor och inlagd rödbeta i skivor.

Jordkällaren i sin jordskrud.

Jordkällaren i sin jordskrud.

Förvaring i jordkällare
En del förvaring i jordkällaren är i sig själv konserveringen och detta gäller för äpple, lök och vitlök (periodvis), potatis och sättpotatis, morot, rotpersilja, palsternacka, rödbeta, kålrabbi och purjo. Äpple och potatis ligger fritt i luftiga trälådor. Rotfrukter varvas med torr sand i träfack direkt på golvet eller i trälådor med sand. Purjolök har jag haft svårt att förvara då den gärna vill bli fuktig och slemmig. I år ska jag rensa den noga och förvara den luftigt i en trälåda. Löken hängs upp i flätade knippen eller i nätsäckar under de perioder då det kan bli minusgrader i huset.

Olika konserver i jordkällaren.

Olika konserver i jordkällaren.

Många flaskor och burkar i omlopp
Alla de drycker vi producerat innebär 144 liter dryck buteljerat på cirka 300 stycken flaskor av några olika typer. Sylter, mos och inläggningar konserveras i glasburkar med anpassade storleker som i stort sett varierar mellan 1-5 dl. Antalet burkar som nu huserar i jordkällaren är cirka 200 stycken. Beroende av årstid är koncentrationen av fyllda eller tömda förvaringskärl varierande vid de olika flödesstationerna. Just nu är nog den period då jordkällaren har den högsta koncentrationen.

Nedre avdelningen för flaskor.

Nedre avdelningen för flaskor.

Burkar och flaskor vandrar runt i ett ständigt pågående kretslopp mellan jordkällare, kök, disk och förvaringsplats för de tomma kärlen. Beståndet anpassas och förbättras hela tiden för att passa vår odling och vårt hushåll. Grunden till vårt sortiment är återbrukade burkar och flaskor från produkter vi köpt genom åren. Men i takt med att vi producerar mer och mer av våra livsmedel minskar inflödet av framförallt burkar. Varje år försvinner också några kärl i form av gåvor till vänner. Vi har därför kompletterat med nya glasburkar med den volym vi mest behöver. Likaså kan nya lock behöva inköpas. Dessa produkter köper vi av Töreboda Biredskap som har ett stort och fint sortiment av burkar och lock.

På den här bloggen har jag skrivit flera texter om konserveringens teori och praktik:
Anpassad konservering av livsmedel.
Konserveringens förädlande konst.
Konservering av livsmedel: teori och metod.

Jan Gustafson-Berge

Annonser