Våra havtornsbuskar gav för första gången lite bär så att det räckte till tre små burkar med extraordinär sylt.

Våra havtornsbuskar gav för första gången lite bär så att det räckte till tre små burkar med extraordinär sylt.

Om konservering, dess teori och praktik, har jag skrivit om tidigare här, här och där.
Årets växande i naturen och i vår köksträdgård har i stort sett varit fantastiskt bra.
Säsongen har varit utsträckt, börjat tidigt och även hållit på länge.
Konserveringens årsrytm har kunnat följa med och olika råvaror har kunnat beredas och konserveras i en lugn takt efter varandra.

Årets konservering
Lagom till vinterns (möjliga) ankomst är det fullt i jordkällare och skafferi. Nedanstående förteckning kan ge en uppfattning om vad som kan konserveras och vilka metoder som är lämpliga (läs: som passar oss och våra förhållanden).

Torkning ovanpå vedspisen med tegelstenar som distanser.

Torkning ovanpå vedspisen med tegelstenar som distanser.

Torkning
Kryddor, teblad, äpplekärnhus, maskrosrötter, bärläder, äppleringar, lök och vitlök, örtsalt, nyponskal, päronringar, kokärtor, kokbönor, svamp, fläderbär, slånbär och frö till utsäde.

Mjölksyrejäsning
Rabarber, morotsbitar, kimchi och grönsaksmix.

Efter fyra års växande var det dags för skörd av fläderblommor till saft och te

Efter fyra års växande var det dags för skörd av fläderblommor till saft och te

Infrysning
Flädersaft, bigarråer, gröna ärtor, basilika, körsbärsplommon, bondböna, majskolvar, hallon och persilja.

Alkohol
Rabarbervin, syrenvin, portvin på röda och svarta vinbär, ölsatser, äpplecider och slånbärslikör.

Det fina bäråret ger helt perfekta vinbär med glans, spänst, saftighet och fyllig smak.

Det fina bäråret ger helt perfekta vinbär med glans, spänst, saftighet och fyllig smak.

Hermetisk inkokning
Störbönor, bondbönor, äpplemust och päronmust.

Inkokning med socker 
Svart vinbärssaft, röd vinbärssylt, björnbärssylt, blåbärssylt, lingonsylt, havtornssylt, hallonsylt, nyponmos, rosenkvittenmos och slånbärssaft.

Inkokning med örtsalt
Tomatsås.

Sortering av del av potatisskörd.

Sortering av del av potatisskörd.

Jordkällaren
Potatis + utsäde, morot, vitlök + utsäde, gul och röd lök, rotpersilja, rödbeta, kålrabbi, jordärtskocka, purjo, äpple, päron samt diverse konserver och drycker på burkar och glas.

Slånbär
Nu är det bara en delikat sak kvar. Det går bara inte att motstå de ovanligt stora och daggigt mörkblå slånbären som hänger i lockande klasar på de avlövade slånbärsbuskarna i skogsträdgården. Bären samlas in en dag när sinnet är lugnt. Slånbuskarnas taggar är inget att leka och vara oförsiktig med. En tagg lite djupare in i huden kan ge en smärtsam infektion. Av den största mängden gör vi saft, sedan kanske det blir en liten flaska slånbärslikör och ytterligare andra kan torkas som de är. Det blir mest kärna och skal kvar, men de är ändå goda att knapra på.

Jan Gustafson-Berge

Annonser