Vackra höstfärger och odlingscirklar täckta med gräs och löv.

Vackra höstfärger och odlingscirklar täckta med gräs och löv.

Jag känner mig ambivalent inför väderleken. Att hösten är här känns uppenbart med vackert fallande löv och fantastiska färger vart en än vänder blicken. Det har varit några dagar med frost och kallare temperatur, fast det är fortfarande varmt både på dagen och natten, som nu i skrivande stund då utetemperaturen är 9 grader varmt. Det kan vara oroväckande tecken, men jag väljer för stunden att acceptera och passar på att få det fint i trädgården inför den kommande (?) vintern. Vinterns ankomst markerar en tydlig kvalitativ förändring då det fryser, vilket gör en hel del verksamheter och företeelser svåra eller omöjliga.

Förberedelser inför vintern
För att få en enklare start till våren är det bra att hinna med ett antal arbetsuppgifter innan snön faller och det fryser till mera permanent. Det viktigaste är att hösta i odlingsbäddarna. Det som ska skördas tas in och hos oss får bara grönkål, mangold, jordärtskockor och perenna grönsaker vara kvar på landen eller i jorden. Snören, pinnar och nät tas ner och förvaras på lämpliga platser. Rester av växtlighet klipps ner direkt på odlingsbäddarna som därefter täcks med gräs och löv. Marktäckningen hindrar oönskat växande, mildrar jordens frysande och ger näring till mikroorganismerna.

Trädgårdsmöbler och allehanda föremål som befinner sig i trädgården samlas in, rengörs eller lagas vid behov och placeras på torra platser. Vattentunnor, vattenkannor och annat med vatten i som kan frysa och därmed förstöras töms, rengörs och ställs undan.

Den ovanligt välklippta fingräsmattan draperas med fallande löv.

Den ovanligt välklippta fingräsmattan draperas med fallande löv.

Gräs och löv
I år har det gått att klippa gräset ända fram tills nu och även en del löv har fått blanda sig med gräset till en härlig och luftig blandning, perfekt att marktäcka med runt fruktträd och bärbuskar. Sista gräsklippningen ägde rum i helgen och nu är det dags att räfsa löv. Det underlättar mycket om löven är borta innan det fryser till på marken, då är det lätt att komma igång till våren då gräsmattorna torkar upp fort.

Skörd och konservering
De gröna tomaterna som skördades in efter den första frostkänningen mognar efterhand i sina låga pappkartonger. När det blir tillräckligt många mogna och röda sköljs och rensas tomaterna, sedan skärs de i små bitar och passeras med hjälp av vår köksmaskin. Tomatsåsen kokas därefter en stund, kryddas med örtsalt och hälls på kokheta glasburkar.
Även i år fick jag skörda rosenkvitten från grannarnas buskar och nytt för i år var att våra egna nyplanterade buskar bidrog med stillsamma 7 stycken frukter. De äpplelika frukterna sköljs och delas i mindre bitar som därefter kokas i en gryta med lite vatten. Massan passeras, sockras till perfekt balans mellan syra och sötma, för att slutligen hällas på små och kokheta glasburkar. Inget annat smakar och luktar som rosenkvitten.

Lyckad odling av rotpersilja, där roten smakar som något mellan palsternacka och selleri. Blasten fungerar som slätbladig persilja.

Lyckad odling av rotpersilja, där roten smakar som något mellan palsternacka och selleri. Blasten fungerar som slätbladig persilja.

Vitlök
En av de långa odlingsbäddarna gödslades med hästgödsel, vändes med spade och räfsades jämn. Eget utsäde av vitlök (sorten Gusum) sattes sedan i fyra rader med 10 cm. mellan varje klyfta. Varje rad hade 75 stycken klyftor, så sammanlagt 300 vitlökar kom i jorden, vilket räcker för det egna årsbehovet samt som värdefull gåvovitlök och till lite försäljning. Cirka 200 stycken bulbiller, de smålökar som bildas i stjälkens topp, petades ner i en nybyggd bädd i växthus I. Dessa lökar gror tidigt på våren och erbjuder färskt grönklipp. Får löken växa vidare utan att klippas bildas en lite större vitlöksklyfta och nästa år blir det en fullstor vitlök av det hela.

Sättlökar av vitlök (sorten Gusum) och dess bulbiller.

Sättlökar av vitlök (sorten Gusum) och dess bulbiller.

Energigivande kurs
Årets sista kurs har genomförts. Den hade som tema beskärning av fruktträd och bärbuskar, skogsträdgård och småskaligt skogsarbete. Första dagen hade vi en ordentlig genomgång av hur olika sorters unga och gamla fruktträd kan klippas. Det är bra att läsa flera olika böcker om beskärning, men vetskapen om att teorins träd ofta skiljer sig från verklighetens träd är betydelsefull att ta till sig. Varje träd har en egen historia att ta hänsyn till och beskärningen ska uppfylla många olika sorters behov. Som praktisk tillämpning röjde vi fram och beskärde ett äldre äppleträd som står ute i skogen. Vi upptäckte också att två andra äppleträd ute i skogen, på grund av ökad solinstrålning efter en skogsröjning i närheten, plötsligt dignade av vinteräpplen, som vi raskt skakade ner och samlade in.

Andra dagen arbetade vi med begreppet polykultur och då i betydelser såsom extensiv skogsträdgård, nyskapad skogsträdgård samt rabatter sammansatta av perenna grönsaksväxter, självsådda marktäckare, träd och buskar. Vi fällde en ek i skogen och tog hand om stam och grövre grenar till stolpar och ved. Kursen avslutades med att havtorn, vresros och fläder planterades i en slingrade och ormliknande rabatt ute på vårt fält, som ska innehålla ett 30-tal träd, buskar samt ätliga perenna örter.

Jan Gustafson-Berge