En omgång pastöriserade störbönor.

En omgång pastöriserade störbönor.

Störbönor och hermetisk inkokning
Störbönorna fick en dålig start i år och väldigt få av de bönor jag satte ner i jorden kom upp som växande störböna. Men bönor ger allmänt sett väldigt rikligt så skörden blev ändå bra. I perioden skördades två fulla korgar in för konservering. Skaftet skars bort och bönorna koktes i två minuter och fick rinna av på en handduk. Före detta moment hade elden i vedspisen kokat upp vatten i stora konserveringsgrytan. I grytan fick glasburkar med tillhörande lock tvätta sig en stund innan de togs upp och fick rinna av på ytterligare en handduk. I en annan gryta hade 3 liter vatten med 6 teskedar salt kokats upp.

Bönorna skars sedan i lämpliga längder och packades på burkarna, saltvattnet hälldes på nästan ända upp till kanten på burken och locken skruvades på hårt. Glasburkarna placerades därefter i metallkorgen och sänktes ner i konserveringsgrytan, där de fick koka i 90-100 grader i 75 minuter. Korgen lyftes upp och burkarna fick kyla ner sig över natten under en handduk innan de placerades i jordkällarens svala famn. Det går åt en hel del handdukar vid konservering.

Mannen som kunde tala med nypon
Det är ett underbart nyponår och överallt i den frikostiga naturen lyser det vajande rött. Jag har tidigare skrivit om ett annat års nyponinsamling med efterföljande beredning här, och nu var det dags igen för ett nyponäventyr. Det var väldigt enkelt att fylla en korg med härligt orangeröda och friska nypon.

Årets fina skörd av nypon.

Årets fina skörd av nypon.

Nyponen rensades på fnas, blad och kvistar samt sköljdes i rent vatten. Därefter kokades de mjuka i en stor gryta på vedspisen med tillsats av vatten efter behov. Tidigare år har jag passerat för hand genom en passervagga. Nu provade jag passertillsatsen som finns till vår eminenta köksmaskin. Geggan trycktes ner i kvarnen och efter att ha passerats hamnade en fint mos i en skål och resten som en grov korv i en annan skål. Det grova kördes en gång till och nu blev det i stort sett bara torra och krossade kärnor kvar i korven. Det härligt röda och koncentrerade moset koktes lätt i en gryta och socker tillsattes efter smak, varefter moset hälldes på små och heta glasburkar.

Morötter och mjölksyrejäsning
Årets morötter blev finare än vanligt. Jag tycker morötter är svåra att odla, då det är så mycket som kan gå fel, särskilt i början av morotens liv. Fröna är små och vill gärna lägga sig för tätt, det behöver gallras vilket är pilligt, andra växter behöver hållas undan tills plantorna växt sig stora och det fungerar att marktäcka. Efter en heroisk rensningsinsats av min hustru räddades årets morötter tidigt under säsongen från att vändas upp och ner i jorden. Skörden fick nu ligga och torka två dagar på en tygpresenning och efter sortering hamnade de finaste i jordkällaren varsamt begravda i fin sand och de andra togs in för snar konsumtion eller konservering.

Att mjölksyrejäsa lite större bitar av rå morot är en enkel och bra metod för konservering. Morötterna skalas och tvättas, varefter de skärs i likartat stora bitar och packas på rena burkar, gärna höga med smalare hals. I botten kan ett blad av hallon eller vinbär läggas liksom längst upp för att tillföra naturligt förekommande mjölksyrebakterier. Kokt och avsvalnat vatten som tillförts 1,5 viktprocent salt, räknat på den sammanlagda vikten av både morot och vatten fylls på till cirka 1 cm. från kanten.

Morot i bitar på jäsning vid vedspisen.

Morot i bitar på jäsning vid vedspisen.

Det går att räkna på flera sätt. Du kan fylla en burk med morötter och hälla på vatten, väga det hela och räkna bort burkens vikt. Uppskatta sedan hur mycket hela din sats kommer att väga och räkna saltet på det. En ungefärlig uppskattning är att det ofta blir hälften morot och hälften vatten. Därför kan det räcka att väga morötterna och dubbla vikten för att få till saltmängden. Låt oss säga att du har 2 kg. morötter. Då kommer det till 2 kg. vatten (dvs. 2 liter) och då räknas saltmängden på 4 kg. För 100 gram blir 1,5 viktprocent 1,5 gram, för 1000 gram blir det 15 gram och för 4000 gram (4 kg.) blir det 60 gram salt, som löses i 2 liter vatten.

Burkarna får sedan stå två veckor i rumstemperatur för att därefter placeras mörkt och svalt. Mjölksyrningen går långsammare med stora bitar och blir inte så intensiv. Konserven håller sig länge och morötterna behåller både sin, smak och krispighet.

Alvin vid den stora äpplepressen.

Alvin vid den stora äpplepressen.

Äpplemust och cider
Under helgerna har vi dels haft en kursdag med mustning och en mera privat mustning med grannar som har en egen äldre fruktodling och därmed också rik tillgång på frukt. Sammanlagt pressades cirka 200 liter must ut ur deltagarnas medtagna äpplen. Vi har satt 40 liter must som ska bli cider och tappat ungefär 30 liter must på bruna glasflaskor, vilka pastöriserats och ställts för lagring i jordkällaren.

Äpplemust på bruna glasflaskor i stora vedgrytan för pastörisering.

Äpplemust på bruna glasflaskor i stora vedgrytan för pastörisering.

Pressarna slits ganska hårt efter några års mustande. Båda mina två gamla pressar havererade för två år sedan och den ena fick sig nu en välbehövlig reparation på tre punkter och dessutom en rejäl pressbänk att stå på, vilket både underlättar pressandet och skonar pressen. Vår senaste press som vännen Erik byggde för två år sedan hade även den fått sina skavanker och den fick sig en helrenovering på fem punkter.

Farbror Frost
Frosten närmar sig och några nätter har det varit nära. Men hittills har bara några squashblad fått sig några mindre frostbett. Hoppas det dröjer någon vecka till så att de stora mängderna av gröna tomater hinner mogna lite mera innan nedplockning.
Hösten är en härlig tid med färgprakt i naturen och skörd och konservering i omgångar. Jag tycker om att slutskörda olika grödor och förbereda odlingsbädden för vintern.

Jan Gustafson-Berge