Våra havtornsbuskar gav för första gången lite bär så att det räckte till tre små burkar med extraordinär sylt.

Våra havtornsbuskar gav för första gången lite bär så att det räckte till tre små burkar med extraordinär sylt.

Potatis, ärtor och bondbönor
Det hade blivit dags för upptagning av all resterande potatis. Vi har haft färskpotatis sedan mitten av juni, så tidigt därför att några plantor fick starta i en drivbänk. Sedan har vi ätit grävlingspotatis, vilket är sådan potatis som grävlingarna rotar fram. I år har vi även haft vildsvinspotatis som uppkom när vildsvinen fullständigt planhyvlade potatisodlingen som fanns i en grässträng ute på åkern. Nu togs all kvarvarande potatis upp ur jorden och sorterades i olika kategorier: säljpotatis, utsäde för specifika sorter, gröna potatisar till allmänt utsäde, skadad matpotatis att äta ganska snart och finare matpotatis för det kommande året att förvara i jordkällaren.

Det fanns lite gammelpotatis kvar från förra året och den sorterades och de bästa hamnade i en låda för sig att koka som mospotatis. Potatisbingarna av träribbor rengjordes liksom den del av jordkällaren där potatisen förvaras, innan årets potatisar fick flytta in i det svala mörkret.

Fortsatt slutskörd av resterande märgärtor med åtföljande sortering till utsäde, torkade kokärtor och infrysta gröna ärtor.

Sortering av bondbönor till utsäde, kokbönor och spritade bönor att frysa in eller äta som de är.

Sortering av bondbönor till utsäde, kokbönor och spritade bönor att frysa in eller äta som de är.

Hälften av bondbönorna slutskördades också. Bönorna är mycket fina i år, stora och friska utan lössangrepp på topparna. Bönorna sorterades till utsäde, för torkning som kokböna, med skal för hermetisk inkokning och till infrysning där skalet på varje enskild böna tagits bort.

Gäststugan
Framgång har nåtts med innertaket och små konstruktionstekniska lösningar för luftspalt och tätning in mot utrymme för isolering. Jag fick motivation att göra hela skiktet med luftspalt klart, eftersom vi skulle bo i gäststugan när vår son lånade det stora huset då arkitektkolleger skulle ha en arbetshelg med anledning av att de startat ett företag.

Solcellsanläggningen till stugan är nu komplett på så vis att solcellen åt öster är monterad och inkopplad för laddning av batteriet inne i stugan. Det börjar också komma in föremål och inredning efterhand som det behövs. Att bo på platsen som ska skapas och ta den i bruk ger verkligen en äkta förståelse för vad som behövs och hur det ska ordnas på bästa möjliga sätt. Ett platsbaserat och brukarstyrt samhälle i allmänhet skulle verkligen vara att föredra.

Omtappning av portvinet till en ny damejeanne.

Omtappning av portvinet till en ny damejeanne.

Vin och öl
Portvinet på röda och svarta vinbär har fått sin andra sockertillsats och det jäser på bra. Ölsatsen fick sina två medföljande påsar med humlepellets som först kokats i lite vatten. Efter två dagars ytterligare jäsning tillfördes kolsyresocker och ölen tappades på bruna halvlitersflaskor som nu ska jäsa på flaskorna i två veckor i rumstemperatur.

Det färdigjästa ölet tappas på flaskor.

Det färdigjästa ölet tappas på flaskor.

Skördetid och matlagning
Det är verkligen skördens tid nu och varje dag är det något som kan skördas helt eller delvis. Det bereds sedan på olika vis med olika metoder för konservering och bevaring. Grönsakerna ska ätas upp också. Här är några enkla recept på vad vi gör med det som är aktuellt just nu.

Bondbönor borde verkligen vara en stor produkt här i vårt land och gärna få ersätta den importerade sojabönan. De färska bönorna som ännu inte fått ett så hårt skal kan enkelt tillagas genom kokning i några minuter och sedan behövs egentligen ingenting mer, men lite smör och salt gör det inte sämre heller. Vill en vara lite omständlig tas även det inre skalet bort. Bönorna kan sedan kokas med potatis till ett underbart ljusgrönt mos med salt och peppar som krydda. Gör en större mängd, så kan moset som blir över formas till biffar och stekas. Serveras fördelaktigt med sylt på lingon eller röda vinbär.

Ärtor, morötter och ung vintersquash är en fin trio. Squashen skärs i större bitar och steks i matfett med valfria kryddor. Under tiden får gröna ärtor och tärnade morötter koka sig mjuka. Den stekta squashen och stekskyn hälls i grytan och allt stöts till ett grovt mos i en del av kokvattnet. Sedan reds med mjölk, grädde eller crème fraiche och soppan slutkryddas med salt, peppar, buljong och finklippt persilja. Ja, det blir gott!

Jan Gustafson-Berge