Gråskala och skuggiga strukturer i vattentunnan vid växthus III.

Gråskala och skuggiga strukturer i vattentunnan vid växthus III.

Längtansfullt regn
Ett efterlängtat regn kom på besök. Det var ett perfekt, stillsamt och dugglikt regn som höll på ett helt dygn. Som vanligt när det regnar längre stunder gick jag en runda och undersökte hur vattnet rann i rännor och stuprör. Rännorna i växthus III behövde justeras så att det mesta vattnet verkligen hamnade i tunnan. Mer om regn här. Regniga dagar passar bra för lugnt inomhusarbete, kombinerat med skrivarbete, bokläsande och god mat. Garderoben på bottenvåningen som stökats till när en vattenläcka lagades, tömdes på allt sitt innehåll samt städades och bara de saker som skulle vara där fick komma tillbaks igen.

Solcell på 60 Watt till vår beredskapsanläggning i bostadshuset.

Solcell på 60 Watt till vår beredskapsanläggning i bostadshuset.

Strömavbrott
Regnandet flankerades av åskmuller och ett lite längre strömavbrott. Våra göranden kunde ändå enkelt bara fortsätta med hjälp av vår 12-Voltsanläggning som ger ljus, musik och laddning till apparater. Vedspisen gav värme i ”höstrusket”, lagade vår mat, kokte kaffevatten och ordnade diskvatten på köpet.

Gäststugans köksavdelning med loftstege och lökvägg.

Gäststugans köksavdelning med loftstege och lökvägg.

Besök och gäststuga
Söner med respektive var på besök och gäststugan börjar bli alltmera inbodd. Vi lär oss mer och mer om hur vedkaminen fungerar. Det är ju så att varje vedspis och vedkamin är som en egen liten individ som behöver eldas på en mängd olika sätt för att ge tillbaka en fin värme och inte bara rök in i rummet. Fortsatt inredning, lösa inventarier och prylar får nu komma in i stugan på ett organiskt vis, dvs. när det efterfrågas och uppstår behov. Nu var det dags för filtar, säker ljusstake, stearinljus, tändare, ficklampa, liten yxa och huggkubbe.

Ärtor och lingon
Det var dags för slutskörd av halva ärtbeståndet. Ärtorna sorterades sedan i tre kategorier: utsäde av särskilt utvalda och sorttypiska baljor som lades på tork, gröna ärtor som frystes in samt torkade ärtor som får bli kokärtor efter ytterligare torkning. Det fina bäråret bjöd oss nu på ”skogens röda guld” och efter bara några timmars plockning hade vi många liter lingon som koktes in som sparsamt sockrad sylt.

Disktvagor av skavfräken (Equisetum hyemale).

Disktvagor av skavfräken (Equisetum hyemale).

Skavfräken
I många år har jag burit med mig växten skavfräken som en teoretisk kunskap och möjlighet. En gång tidigare i mitt liv har jag stött på växten i form av stora bestånd vid Omberg i Östergötland, men då på fridlyst mark. I samband med årets lingonplockning satt jag ner i ett glest bestånd av örnbräken och fick plötsligt syn på några strån av skavfräken. Ju mer jag tittade ju fler såg jag och med en kniv skars en skaplig bunt av. Hemmavid i stugvärmen klipptes stråna upp i lagom längder och bands samman i små buntar med ett starkt snöre. Nu ska vi prova dessa vackra disktvagor i olika rengöringsarbeten för att utröna dess användbarhet i hushållet.

Jan Gustafson-Berge