Årets fina skörd av gul och röd lök.

Årets fina skörd av gul och röd lök.

Lökskörd
Årets lökskörd är mycket bra och lökarna är friska, spänstiga och generellt stora. Förutsättningarna har varit gynnsamma och nu har det varit torrt och luftigt vilket passar utmärkt när lökarna ska skördas och torkas inför sin förvaring. Vi odlar årsbehovet för två personer vilket för oss lökälskare innebär 600 gula och röda lökar samt 160 vitlökar. Till detta kommer vårens gröna lökblad och höstens purjolök, som är den enda löksort som är misslyckad i år, beroende på att jag inte vid rätt tidpunkt orkade rensa och kupa purjolandet.

Årets fina vitlöksskörd av sorten 'Gusum'.

Årets fina vitlöksskörd av sorten ‘Gusum’.

Lökarna torkas först utbredda på en presenning, putsas och binds eller flätas därefter i behändiga knippen för att slutligen hängas på en mörk, torr och sval plats. Först hamnar lökarna i lämpliga förvaringsutrymmen i bostadshuset och under vintern flyttar de in i jordkällaren. Lösa lökar utan blast förvaras hängande i nätpåsar.

Vis av erfarenhet kombineras nu skörden med gräsklippning av våra frodiga gräsytor och de slutskördade landen täcks med ett tjockare lager marktäckning av klippt gräs. Förra årets slarvades med detta och då fick ett större antal växter ett rejält fäste i odlingsbäddarna vilket gav problem när odlingen skulle starta under våren.

Återbruk: ved och virke
Var jag än befinner mig dröjer det inte länge förrän omgivningen förstår att jag gärna tar hand om saker som andra inte vill ha. Så har det blivit även här på Lövudden och med grannarna längs vår grusväg. I veckorna kunde jag hämta 7 omgångar ved och virke med min lilla handdragna cykelkärra från en av grannarna. De har överskott på vedråvara och inte i lika stort behov som jag av udda och lite halvtaskigt virke. De hade tänkt köra iväg det med släpkärra till sin hemstad och kasta, vilket de nu slapp och jag fick en stor förmögenhet av träråvara.

Bra transportmedel för kortare sträckor.

Bra transportmedel för kortare sträckor.

Jag sorterade direkt i några olika kategorier för att inte få en hög på tomten som ligger och förstörs. En del passade som byggnadsmaterial till sekundära byggnader och sittbänkar, en del kantsågades och blev till delar av en lång odlingsbänk under uppbyggnad med bärbuskar och perenna salladsväxter, vissa fina bitar lagrades som kommande snickerivirke och resten sågades och klövs till redan torkad ved.

Gäststuga
Gäststugan har fått en nytillverkad och specialanpassad loftstege som också gjorde det enklare att fortsätta arbetet med innertaket. Gardinstänger är uppsatta och solcellsanläggningen har fått bättre och säkrare kablar. Just nu fungerar gäststugan också som en förvaringsplats för vår torkande lök.

Skörd och konservering
Tidigare plockade och infrysta blåbär koktes och sockrades sparsamt till sylt på små glasburkar. Ärtor skördades, spritades och frystes in i plastpåsar. Både rabarbervinet och det mera experimentella syrenvinet har tappats på flaskor.

Lyckade kurser
Perioden avslutades med två lyckade kurser under helgen 29-30/8. Den ena om permakultur med en deltagare som ännu en gång bevisade att en kurs kan vara givande även med få deltagare. Den andra var en extraordinär kurs om konservering som visade att en kurs även kan vara lyckad med många deltagare. Sju personer fick lära sig en del om konserverandets ädla konst och mjölksyrade sedan friskt och fantasifullt i flera timmar.

Jan Gustafson-Berge