Allt regn omvandlade delar av potatisodlingen på åkern till en sjö.

Allt regn omvandlade delar av potatisodlingen på åkern till en sjö.

Nödvändigheter
Det finns många väntande arbeten här på Lövudden som går under denna kategori. Det är uppgifter som visserligen är viktiga att utföra men som är jobbiga på olika sätt och inte känns så roliga. Jag har med stor kreativitet utvecklat en mängd åsikter, förhållningssätt och beteenden som gärna skjuter dessa saker in i en upplöst, dimmig och ogripbar framtid. Det är så klart att lura sig själv eftersom dessa nödvändigheter hela tiden återkommer och knackar på dörren.

Jag ska inte här nämna dem alla, men en stege som står lutad mot taket påminner mig dagligen om två arbeten som skulle behöva utföras däruppe på höjderna. Ett litet men ack så gapande hål i kaklet ovanför diskbänken pockar också på uppmärksamhet. Det är där som vattenkranen in till köket har suttit. Plötsligt visade sig en liten läcka, i vattenröret som ger oss kallvatten från vår brunn, som en strimma av rost och små vattendroppar som rann nedför kaklet. En läcka går inte att förtränga i all evighet. Den slutar inte och ju längre det går ju värre blir skadorna med allt större arbetsinsatser och kostnader som följd.

Alla smådelarna avskruvade och renskrapade från rost och avlagringar.

Alla smådelarna avskruvade och renskrapade från rost och avlagringar.

Jag närmade mig som vanligt denna typ av händelser med stor försiktighet, skaffade information genom att fråga kunnigare vänner, undersökte och skruvade till sist itu alla små rörbitar som var berörda. Jag förstod var läckan fanns och ställdes inför en stor mängd valmöjligheter. Mitt val blev i stunden att bara byta ut den lilla rörbit som läcker och vänta med större förändringar. Två stigar uppenbarade sig här: köpa en ny rörbit (det blev en kortare nippel med yttre gängning i båda ändar) eller gänga en bit rör med 3/4 gänga (fortsättning följer).

Svart vinbärssaft med färgkodning och markering.

Svart vinbärssaft med färgkodning och markering.

Första konserveringen
Det blev dags för årets första konserveringar. Det är ett bra bärår och buskarna med svarta och röda vinbär gav råvara till både svart vinbärssaft och röd vinbärssylt. Förra året möglade alltför mycket saft och lärdomarna av det var att välja bort tomma ättiksflaskor (vars skruvkork av röd plast inte höll tätt) samt att hermetisera den färdiga saften. Vi använder nu bara bruna 33 cl. ölflaskor av glas vilka förses med en identifierande kapsyl.

Röd vinbärssylt håller sig mycket bra och de få burkar som möglade förra året hade som orsak till detta ett dåligt lock. Vi har denna sylt i små burkar som innehåller 2-2,5 dl. för att de ska ta slut snabbt efter öppnandet och inte stå och mögla i kylen. Locken inspekteras noga och dåliga lock kastas i metallåtervinningen och burken förses med ett nytt lock inköpt här. Vi använder väldigt lite socker och för att kompensera sockrets konserverande verkan kokar vi först burkar och lock (locken i en nätpåse så att de enkelt går att lyfta ur grytan) samt häller på sylten när den nästan är kokande.

Det är en skön känsla att bära ut burkar och flaskor till jordkällaren och ställa upp på hyllorna. Samtidigt togs den sista burken röd vinbärssylt och de sista fyra flaskorna saft in i huset för snar konsumtion.

Bärens tricolor: röda, vita och svarta vinbär.

Bärens tricolor: röda, vita och svarta vinbär.

Bärläder
Förra året började jag göra bärläder, dvs. tunna torkade skikt av diverse bär. I år bestod den första omgången av 1/3-del vardera av vita, röda och svarta vinbär. Bären mosas och kan efter behag sötas, men det behövs inte, varefter massan breds ut tunt på smörgåspapper som ligger på en plåt eller (bättre) en torkolla av metallnät. Bären torkas med högst 50 graders värme tills de kan tas bort från smörgåspapperet som en sammanhängande hinna. Räkna med att det tar lång tid över flera dagar. Jag använder vedspisen och passar på att diska samtidigt eller göra något annat som behöver värme, men det går bra i en vanlig elektrisk ugn också och då är det bra att ha ugnsluckan öppen en liten bit så att allt vatten kan dunsta bort lite snabbare. Efter att hinnan torkat färdigt och svalnat klipps den i passande bitar och förvaras i en glasburk i ett mörkt utrymme.

Torkning ovanpå vedspisen med tegelstenar som distanser.

Torkning ovanpå vedspisen med tegelstenar som distanser.

Gäststugan
Det är något speciellt med att ta ett nytt hus i besittning. Gäststugan är inte helt klar än, men i tre omgångar har den varit bebodd av olika mänskliga konstellationer. Det finns något bra med att ett hus inte är helt färdigt i sin inredning, för då kan de boende forma husets inre utformning utifrån sina behov. Den här perioden har vi lärt oss lite om hur kaminen beter sig vid eldning och att olika fåglar också vill vara med både inuti och utanpå huset.

Loppis
Det finns en fantastisk loppis i byn Hannäs som i år har öppet en lördag i månaden. Ett besök där är som en högtidsstund och människor vallfärdar dit från hela regionen. Det kan säkerligen vara 1000 besökare under timmarna som loppisen är öppen. Sortimentet är perfekt anpassat för ett lantligt leverne och vi hittar alltid något användbart till hyggliga priser. Nu senast hade vi noterat att det fanns vattentunnor till salu och för att säkert få dem var jag på plats precis vid öppningsdags och kunde paxa två tunnor. Det fanns också en stor vedeldad kokgryta med rostfri insats som inköptes. Ett verkligt fynd då vi behöver en sådan för att koka större mängder vatten och för att hermetisera glasflaskor med äpplemust.

Klara Berge 2009:

Klara Berge 2009: ”Att låta tankarna vandra”, lintråd, metalltråd och hönsnät.

Konst och skogsträdgård
På två sidor om vår tomt finns skogspartier där en extensiv skogsträdgård långsamt tar form. Förutom att inventera, observera och utföra fläckvisa röjningsarbeten planterar jag även ut nya växter i området, vilka förutom att de är bra som de är också kan erbjuda någon nyttighet för oss små människor. Tanken är också att skogsträdgården ska vara en plats för konst, för konstverk, objekt och installationer men även fungera som en källa till inspiration och en verkstad för konstnärligt skapande. Allt om detta är inte känt ännu, utan kommer att manifestera sig enligt sina egna lagar.

En liten sittpall av björkens gallrade grenar.

En liten sittpall av björkens gallrade grenar.

I samband med att min dotter var på besök några dagar för att arbeta med ett kommande konstverk, ett slags vindspel, för Bergianska trädgården i Stockholm och deras höstfest den 6/9, passade vi på att installera det första konstverket i skogsträdgården. Några av de nedersta grenarna på en stor björk sågades bort och av grenarna byggdes en sittbänk för figuren. Tankarna flödar ut i skogsträdgården och skogsträdgården flödar in i figuren.

Jan Gustafson-Berge