Det fina bäråret ger helt perfekta vinbär med glans, spänst, saftighet och fyllig smak.

Det fina bäråret ger helt perfekta vinbär med glans, spänst, saftighet och fyllig smak.

Plantor
Att åka till olika plantskolor är ett kärt nöje för oss. Vi kompletterar varandra bra då jag har skrivna listor på det jag vill ha och min fru går mera på känslan i stunden. Jag har fokus på perenn ätbarhet, min fru på vackra blommor och det ornamentala. Ibland förenas de två inriktningarna och dagliljorna är ett bra exempel på detta då de har vackra blommor och mycket goda och matiga blomknoppar.

Det är lite ont om bra plantskolor i Östergötland, men vi har hittat två utanför Norrköping som vi besöker varje sommar. Ställena har helt olika karaktär och lite olika utbud så ett besök på båda ger ett optimalt slutresultat. Min fru fyllde på med ytterligare en temynta, en vit höstanemon och en galet färgad rölleka. Mina bästa fynd var en gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus) och en sallatsaralia (Aralia cordata).
Billbäcks plantskola
Eriksbergs plantskola

Röda vinbär från en buske.

Röda vinbär från en buske.

Skördetid
Redan under april fanns det i år både vilda och odlade växter att skörda. Det rörde sig då om skott och unga blad lämpliga till sallad, grönströssel och spenatmat. Nu börjar de mera matiga grönsakerna att bli färdiga att skörda. Det är sådant gott som potatis, socker- och märgärtor, färsk gul lök och vitlök, dill, persilja, olika grönkryddor samt frodig bladsallat och andra bladväxter. Bären kommer också rikhaltigt i år med röda och vita vinbär som de tidigaste att skörda.

Det är lyxigt att kunna skörda färsk gul lök och vitlök.

Det är lyxigt att kunna skörda färsk gul lök och vitlök.

Även det vilt växande ger fin skörd. De första kantarellerna har plockats och ätits upp. Det ser ut att bli ett bra blåbärsår och åtskilliga liter har hamnat i frysen i väntan på syltkokning.

Perenna växtytor
Något av det trivsammaste jag vet är att i lugn och ro få ägna några timmar åt mina olika bäddar och ytor med perenna växter. Just nu finns två perenna odlingsbäddar, den ena med bärbuskar och huvudsakligen olika löksorter och den andra är en påbörjad bädd med bärbuskar och perenna salladsväxter. I trädgården finns dessutom på två ställen mindre ytor med en skapad skogsträdgård och på fältet tronar en polykultur som sakta men säkert fylls med perenna växter.

Början på en 14 meter lång perenn odlingsbädd med bärbuskar och salladsväxter.

Början på en 14 meter lång perenn odlingsbädd med bärbuskar och salladsväxter.

Först går jag bara runt och tittar hur det ser ut och noterar olika händelser, utvecklingar och förändringar inom flora och fauna. Sedan åker en stor och vinklad sax fram med vilken oönskad växtlighet klipps ner. I de perenna växtområdena tas ingenting bort utan allt hamnar på marken som marktäckning och näringstillförsel. Olika växter blir sedan ompysslade efter behov med uppbindning, växtstöd, beskärning, förökning eller skörd. Namnskyltar behöver hela tiden också uppdateras och förnyas. Platser där nya växter kan etableras förbereds genom att en grop grävs, jorden rensas på rötter från andra växter, en passande jordblandning fyller upp gropen, planteringshålet vattnas och den nya växten kommer på plats med sin namnskylt. Det är en känsla av trädgårdsmästaren i paradiset över det hela. Hela den inre existensen vitaliseras av klorofyll och växtenergi.

Jan Gustafson-Berge

Annonser