Köksträdgården i en fas av underbar frodighet.

Köksträdgården i en fas av underbar frodighet.

Öland
Den första veckan lämnade vi Lövudden att sköta sig själv och fick sju dagar med värme och strålande sol. Förutom att hjälpa till med en bröllopsfest på norra Öland, badade vi både på den rauk-klippiga och sandiga sidan av denna fina ö. Vi såg också ”Raukmannen” födas, bada i havet och klättra bland raukarna.
Det var med nervositet och förväntan vi återvände för att se hur våra odlingar klarat en veckas värme och torka. I stort sett allt var vid gott liv och på natten kom ett stillsamt och välkommet regn.

Dränerande grus och småsten är en vacker syn.

Dränerande grus och småsten är en vacker syn.

Hjälp
Med oss från Öland hade vi dotter och hennes sambo, en trevlig ung man som gärna tar i och hjälper till. Det blev åtskilliga lass med sand till nya odlingsbäddar och grus till dränering av marken runt gäststugan. Tack Mats!

Väggfast hylla och början på en  klädhängare med skohylla.

Väggfast hylla och början på en klädhängare med skohylla.

Gäststuga
Arbetet med gäststugan har nu framskridit så pass att de första gästerna har sovit där. Inspirerad av detta fick jag energi att fortsätta med inredningen. Resultatet blev en väggfast hylla med tillhörande avdelning för kläder och skor samt början på överskåp till köksdelen.

Odling
Grönsaksodlingen har inträtt i en skön fas när allt är i jorden. Det är en fröjd att gå den dagliga rundan och se hur det växer och ta del av en ökande skörd. Det binds upp lite här, stöttas med en pinne där, rensas lite vid behov och vattnas i växthusen.

Vacker mat: ringblomma, rosor, daglilja och malva.

Vacker mat: ringblomma, rosor, daglilja och malva.

Det blir kraft över till att ta upp vilande projekt såsom byggande av en dome och anläggande av en träd- och buskorm på fältet. Detta är en vindlande och ormlik odlingsbädd som löper parallellt med grusvägen och där vi kommer att plantera ut träd och buskar. Även sådant gott och trevligt som blomsterpannkaka, dvs. vanlig pannkakssmet med tillsats av olika ätliga blommor, kunde få sin plats i tillvaron. Vi provade små satser med daglilja, rosor, ringblomma och malva och alla hade olika smak, doft, färg och konsistens.

Naturodling
Den enklaste odlingen är den vilda naturens. Samlandet kan fortfarande vara en viktig del av vår försörjning. Det blev årspremiär för både svamp och blåbär. Sommarkantarellerna stekte vi i smör, klippte persilja över och åt upp direkt. Tre liter blåbär rensades och hamnade i frysen inför kommande syltkok.

Jan Gustafson-Berge