Nyfriserad åker i morgonsolens glans.

Nyfriserad åker i morgonsolens glans.

Gräsåker
Åkern kommer inte att bli som planerat då jag inte lyckades få tag på någon som kunde komma och plöja och harva. Det var deppigt ett tag, men nu tar jag det som en utmaning, som ett tillfälle att utveckla något annorlunda. Det finns alltså ingen traktor och ingen häst, men jag har en makalös elgräsklippare, en hjulhacka, diverse andra redskap, diverse lokala resurser, min kropp, medhjälpare och en hjärna att tänka med. Med detta till förfogande ska jag se vad som kan gå att odla på åkern i år och sedan får det bli plöjning och harvning till kommande år.

Med elgräsklipparens hjälp har hela förra årets odlade åkeryta klipps och dessutom några meter till på ömse sidor. Det finns ju åkgräsklippare och nu finns det även åkergräsklippare. Gräset har använts som täckmaterial på två långa grästrängar för potatis och squash samt som täckning mellan upphackade åsar på de ytor där det förra året odlades majs, potatis, purjo och solrosor. Ungefär 1000 m² klippt åker finns nu till förfogande, varav cirka 250 m² förhoppningsvis kommer att beodlas och resten får tjäna som leverantör av täckmaterial och näring.

En enkel 12-Voltsanläggning

En enkel 12-Voltsanläggning med batteri, huvudsäkring, regulator och förbrukare i form av lampor.

Kvalitativt steg på 12-Voltsvägen
En vän från Norrköping som brukar kuska runt med sin husvagn i trakterna var på besök i två dagar och campade i grustaget. Denna person är mycket kunnig på det mesta som rör småskaligt boende i husvagn och alldeles särskilt installation av 12-Volt. På husvagnen finns 250 Watt solceller som driver belysning, diverse apparatur och ett mindre kylskåp.

Jag fick mig en ordentlig genomgång i hur en anläggning med 12-Volt ska vara konstruerad för att fungera bra och dessutom ha en stor säkerhet. Resultatet för min del blir några mindre justeringar av den anläggning som redan finns i vårt bostadshus och att den nya anläggningen i gäststugan redan från början kommer att vara av hög kvalitet och driftsäker. Viktiga punkter är rätt dimensionering av kablar och anpassade säkringar mellan batteri och regulator samt mellan regulator och olika förbrukare.

En av två grästrängar på åkern, varav den här har fått sina första potatisar.

En av två grästrängar på åkern, varav den här har fått sina första potatisar.

Odling med tomat, potatis och bondböna
Det är fortfarande rätt så lugnt med odlingen då vädret fortfarande är ganska kallt och mycket varierande med några varma dagar, blåst, blandad molnighet och regnskurar. Tomatplantorna i drivtältet började lida av näringsbrist i sina små krukor och planterades om i större krukor med näringsrik jordblandning i den nedre halvan av krukan. Det blev sammanlagt 82 stycken plantor fördelade på sju olika sorter, som ska planteras ut i hinkar eller i växthus om några veckor. En go jordblandning ligger redan och väntar på att fyllas i alla tomathinkar.

Någonstans här finns en odlingscirkel som ska bli odlingsplats för bondbönor.

Någonstans här finns en odlingscirkel som ska bli odlingsplats för bondbönor.

Under några dagar sattes rödpotatis av sorterna ‘Kalmar Röd’ och ‘Monte Carlo’ i en grässträng på åkern. I strängen petas det täckande gräset undan och en torva grävs upp. Den lilla gropen fylls sedan med en spade gödsel och en spade sand varefter en potatis trycks ner under sandens yta. Samtidigt klipps gräset längs grässträngen och läggs som täckning över potatisarna. En rullebör sand samt en bör gödsel räcker till drygt 10 potatisar och eftersom det fanns plats för 58 stycken sättor blev det fem sådana omgångar som hämtades från gödselhög respektive grustag  innan potatisen låg så fint på plats. Denna metod för potatisodling minimerar arbetet med att gräva och kupa, som är mycket svårt i den typ av jord och markstruktur som just nu finns på min åker.

Bondbönslandet äntligen färdigrensat och  sådd med snören och pinnar påbörjad.

Bondbönslandet äntligen färdigrensat och sådd med snören och pinnar påbörjad.

Jag har också varje morgon kämpat en stund med att rensa igenom den andra odlingscirkeln för bondbönor. Jag hade slarvat med marktäckning efter förra årets skörd och många ivriga växter hade etablerat sig. Jorden är ganska tung lera och lerjord måste ha en perfekt och lagom fuktighet för att det ska vara lätt att bearbeta den. Den här var lite för torr och varje koka fick slås sönder för att rötter skulle gå att få ur. Varje mindre bit fick sedan kramas sönder med händerna. Bra för fingermusklerna men usch så tråkigt jag tycker detta är. Jag fyllde en eller två hinkar med oönskade växter varje dag och lyckades arbeta mig igenom hela cirkeln för att äntligen kunna så den andra omgången bondbönor av sorterna ‘Göteryd’, ‘Solberga’ och ‘Bohus Delikatess’.

Sidoväggarna på växthus III börjar resa sig upp.

Sidoväggarna på växthus III börjar resa sig upp.

Växthus III
Deltagarna på kursen om ekologisk odling arbetade en stund med växthusets båda sidoväggar. Denna fina arbetsinsats fick igång även mig så i veckan har jag börjat konstruera sidoväggarnas övre delar, där det mot sydöst ska vara glasfönster och där det mot nordväst ska finns en brädvägg kombinerad med glasfönster. Jag kom även igång med att bygga på den bakre väggen som vetter mot öster, ett grustag och soluppgången. Fyra korta stockbitar kom på plats och ska vara underlag för en takfönsterbärande regelstock och mellan småstockarna monterades tre fönster. När jag rotade genom de murkna brädhögarna efter brukbart virke kom jag ner till ett skikt som varit skyddat från vatten och nedbrytning och kunde få fram några stycken riktigt tjocka och välbevarade golvplankor, som passar utmärkt till växthusets bärande konstruktion.

En av de mindre stockarna till bakväggen sågas till.

En av de mindre stockarna till bakväggen sågas till.

Vinsäsongen har börjat
Årets första vin görs på rabarber och i år kunde jag äntligen skörda den mängd som behövs för en sats. Tidigare har vi skördat till ett antal pajer och nu blev det dessutom 4,8 kg. till vin. Rabarbern kommer sedan igen med friskt mod om några veckor och då blir det mera paj och kräm.

Syrener är gudomliga och oemotståndliga, med underbar färg och doft. Kanske de också kan bli ett gott vin.

Syrener är gudomliga och oemotståndliga, med underbar färg och doft. Kanske de också kan bli ett gott vin.

I år var syrenerna extra fina och tanken på ett vin av syrener dök upp. Jag hade noterat att det gick att göra saft, liknande fläderblomssaft på syrener, så varför inte vin. En sökning på internet ledde mig till en sida med ett recept på syrenvin. Jag gillar att experimentera och detta får då bli årets experimentvin och mycket riktigt såg det för jävligt ut och luktade skit, men det kan nog bli bra så småningom. En bloggtext om mina försök med vintillverkning och med mina vinrecept kommer framöver.

Jan Gustafson-Berge

Annonser