Lyckad maskrosodling.

Lyckad maskrosodling.

Variationsrika veckor
Perioden började i Linköping med olika ärenden, bl.a. hämtades två fönsterglas till husets ytterdörr. Ett glas ska ersätta ett gammalt jag själv haft sönder och det andra ska bli det tredje glaset i den tilläggsisolerade ytterdörren. Våra barn anlände från så avlägsna platser som Göteborg och Kenya och tillsammans såg vi en fantastisk föreställning med Cirque Du Soleil som heter QUIDAM, innan färden gick vidare till Lövudden. På plats väntade en variationsrik mix av olika arbetsuppgifter där odlingen nu har gått in i en mer intensiv period, varje dag är det något nytt som ska ner i jorden.

Periodens arbetslista kom att innehåll följande rubriker, varav några blev utförda eller påbörjade och andra inte: Ny odlingsbädd mot staketet, jordblandning till tomathinkar, plantera ramslök, rensa och gödsla hallonland, skola om plantor, driva solros och indiankrasse, gödselvatten, bespruta fruktträd, odla ärtskott, så sista raden ärtor, bygga en utedusch, ta sticklingar, få upp tak över gäststugans ytterdörr, bygga på växthus III, såga virke, bereda bondbönsland och klippa gräs.

Periodens skapligt välstrukna arbetslista.

Periodens skapligt välstrukna arbetslista.

Sparris
De två första omgångarna av sparris har skördats och omvandlats till god sparrissoppa. Våra 10 plantor tar sig för varje år och ger en rikare skörd som kan avnjutas fram tills midsommar då plantorna lämnas i fred för tillväxt av sitt vackra bladverk. Om det kommer små röda bär i år kommer jag att ta frö och pröva med egen förökning.

Intensifierat odlingsarbete
En av de långa odlingsbäddarna på fältet bereddes genom att rotogräs grävdes bort och bädden fick sig även en genomgång med kultivator och räfsa. En odlingsbädd för sättlök kan vara ganska grov men samtidigt så mjuk att en sättlök kan tryckas ner 5 cm. i jorden utan motstånd. Några pinnar och ett snöre håller raderna raka. Drygt 700 sättlökar av mestadels gul lök, men även röd lök, charlottenlök och potatislök av sorten ”Leksand” sattes ner i jorden.

Ärtornas odlingsbädd med alla sina stödåtgärder.

Ärtornas odlingsbädd med alla sina stödåtgärder.

Nästa omfattande odlingsbädd var den för ärtor. Här hade ganska mycket rotogräs vällt in från kanterna och många hinkar fick bäras till trädgårdskomposten. Efter en genomkörare med kultivatorn och räfsan blev bädden oväntat bra och inget mera behövde tillföras. Jag odlar bara höga ärtor och erfarenheten har sagt mig att det är bra att först ordna med klätterstödet och därefter så alla ärtorna. Det är ett drygt arbete att ordna med störar, nät, kvistar och snören, men efter sådd sköter sig ärtorna i stort sett själva. Jag tar eget utsäde och för att skilja sorterna åt sår jag dem i block över hela odlingsbäddens bredd och markerar noga när nästa sort tar vid. I år petade jag ner drygt 1300 ärtor fördelade på två sorters sockerärt och tre sorters blåärt, kokärt, märgärt, gråärt och foderärt (kärt barn har många namn).

Chili och paprika flyttades från sina små barnkammarkrukor och sattes ut i växthusbäddar och i större krukor i växthus. I slutet av veckan påbörjades nästa odlingsbeting, vilket innebar rensning och förberedelse av två odlingscirklar för sådd av bondbönor.

Taket med dubbla funktioner på plats ovanför ytterdörren som är en innerdörr.

Taket med dubbla funktioner på plats ovanför ytterdörren som är en innerdörr.

Gäststuga
Arbetet med gäststugan tog ett steg framåt och två steg bakåt. Jag hade köpt rördelar till vår Morsö-kamin, men rökanslutningen ovanpå kaminen passade inte till rördelen. Det slog på 6 mm. vilket gjorde att jag inte kunde installera kaminen, utan måste ägna energi åt att skaffa en ny rördel eller ordna så att någon kan svetsa en kant på rördelen, så att den kan träs över kaminens rökutgång. Det är inte ovanligt att sådana här små saker kan orsaka mycket extra arbete.

Tvärtemot ovanstående så ordnades det tänkta taket över ytterdörren på ett enklare sätt. Detta tak ska ha flera funktioner, varav de två nu kända och eftersökta är dels som skydd för ytterdörren mot regn eftersom dörren egentligen är en innerdörr och dels som yta för en 100 watts solcell som ska ladda ett batteri inne i huset.

Den tredje uteduschen: större, högre, bättre, stadigare, men inte vackrare.

Den tredje uteduschen: större, högre, bättre, stadigare, men inte vackrare.

Den tredje sommarduschen
Behovet av en ny dusch ökade exponentiellt med närvaron av ungdomar, så den tredje sommarduschen såg efter några dagars kreativt arbete dagens ljus och nattens mörker. Den första duschen, som utformades som en cirkel med aspstörar och presenning höll i tre år innan den blåste omkull och ersattes av invandrade hösthallon. Den andra uteduschen var en mycket tillfällig lösning som i bokstavlig mening verkligen var en dusch ute och som höll oss rena och kalla i väntan på nästa mera ordentliga skapelse.

Duschen skapades med smalt regelvirke (20×40 mm.), ett gäng skruvar, en slaktad presenning, lite grov förpackningsplast till tak och fönster, fyra tegelstenar, grus och stenar, en bit avloppsrör, en äldre duschkabinsbotten i emaljerad metall, lite spillvirke och träribbor från en återbrukad sängbotten. Sedan tidigare fanns en anordning för själva duschen med vattenslangar och kopplingar som tillsammans med en vattentunna och en pump levererar det uppvärmda och renande vattnet. Jäklar vad bra det blev och premiärduschen blev till en stor njutning.

Maskrosrot och kaffebönor innan malning

Maskrosrot och kaffebönor innan malning.

Maskroskaffe
För fyra år sedan skrev jag en text här på bloggen om maskros och att göra kaffe på maskrosrötter. Under veckan som varit blev plötsligt detta ämne mycket populärt genom en länk från Facebook och flera hundra personer tittade på denna text. Inspirerad av detta läste jag om inlägget och fann att det var bra och hade stått emot emot tidens tand väl. Eftersom vi var inne i rensningsarbete i odlingslanden passade jag på att ta tillvara alla lite större maskrosrötter. Rötterna putsades, borstades rena i vatten och lades på tork. Så småningom ska de skäras i små bitar, rostas och malas tillsammans med diverse olika sorters kaffebönor som ansamlat sig i kaffeskåpet.

Jan Gustafson-Berge

Annonser