Vattentunnan fylls på snabbt

Vattentunnan fylls på snabbt.

Regn
Det regnade valborg och 1:a maj vilket i och för sig var tråkigt för de som samlats kring eldar och fanor. För odlingarna och naturens växande var det bara bra med en ordentlig genomblötning av marken. Alla vattentunnor svämmade över och dammen på fältet var plötsligt full av vatten. Det var ett bra regn, ihållande men stillsamt till sin karaktär. Skarpt läge för brasa och sköna stunder inomhus, men också arbetspass ute när regnet stundtals stillade sig.

Plantor och växter
Det blir kostsamt att köpa alla växter som behövs och vissa enkla och vanliga känns mycket onödigt att betala för. I Linköping har jag flera växter som inte finns på Lövudden. Problemet är bara att i Linköping finns den spanska skogssnigeln i riklig förekomst, så stor försiktighet måste iakttagas när växter och andra saker från trädgården flyttas, så att inga ägg eller sniglar kommer med. Den här gången grävde jag upp plantor av citronmeliss, spansk körvel, libbsticka och mejram vars rötter tvättades rena på all jord och transporteras i vatten som barrotsplantor. Även ett knippe oproblematiska sticklingar från pil fick följa med ut på landet.

Pilsticklingar, libbsticka, spansk körvel, citronmeliss, mejram och en köpt kruka med ramslök.

Pilsticklingar, libbsticka, spansk körvel, citronmeliss, mejram och en köpt kruka med ramslök.

Pilsticklingarna sattes i krukor med en blandning av torv och sand, varefter de ställdes på rotning i plantskolan. Pil är en Salix och tillhör därmed de växter som är allra lättast att ta sticklingar av. De fyra andra växterna planterades ut enligt treprincipen, vilket i det här fallet betyder att varje växt planteras ut på tre olika platser. Några hamnade i olika delar av skogsträdgården, några i en polykultur på fältet och ytterligare andra i odlingslådor nära husets entré. Detta förfaringssätt ökar resiliensen enligt talesättet ”lägg inte alla ägg i samma korg” och sprider också ut skördetiden genom att samma växt placerad på olika platser får en mera i tiden utspridd växtperiod.

Odling
Det blev inte mycket direkt arbete med odlingarna dessa dagar då det dels regnade för mycket och dels blev inte stängslet kring odlingsbäddarna på vårt fält klart. Vädret har också kommit in i en lite kyligare period så det är ingen brådska med att få saker i jorden. Nästa steg i odlandet är annars att sätta lök, samt så ärtor och bondbönor. Jag skolade dock om några ynkliga kålplantor vi haft med oss från bostaden i Linköping. Att driva upp bra kålplantor är något jag verkligen kan bli bättre på.

Aspslanor skruvas fast på ekstolparna.

Aspslanor skruvas fast på ekstolparna.

Stängsling
De sista ekstolparna bankades ner i jorden och 20 stycken yngre aspar fälldes ut ur en aspdunge där det ändå ska gallras. Asparna kvistades på fältet nära en odlingsoval som håller på att byggas upp som en kvistbädd och därför kunde kvistarna direkt få en nyttig plats att vara på. Slanorna skruvades fast på längden uppe och nere mellan ekstolparna som ett enkelt fäste för det hönsnät som ska hindra bl.a. grävling och hare att böka i bäddarna och knapra på de gröna godsakerna. Det kändes för arbetsamt att själva väva 30 meter hönsnät, så detta inköptes på JULA och fästes i strilande regn med krampor. Nu är det bara två grindar kvar att bygga, sedan kan löken sättas och ärtorna sås. Inom det inhägnade området finns också min plantskola och ytterligare en 14 meter lång odlingsbädd längs med det redan existerande staketet är planerad för bärbuskar och perenna salladsväxter.

Marktäckning med gräsklipp i en bädd med vitlök.

Marktäckning med gräsklipp i en bädd med vitlök.

Gräsklippning och marktäckning
En av dagarna var det soligt väder och min fru laddade batterierna till vår grymma elgräsklippare och genomförde ett ordentligt arbetspass med gräsklippning. Vår klippare har en uppsamlare och gräsklipp är en perfekt resurs för marktäckning. Sammanlagt blev det 20×50 liter näringsrikt, ogräshämmande och fuktbevarande gräsklipp som kunde flyttas från våra gräsbevuxna marker till olika odlingsbäddar. Först fick potatislandet ett lite tunnare skikt, sedan täcktes marken kring de kraftigt växande vitlökarna och till sist blev det även gräs över att lägga på en ny odlingsbädd under uppbyggnad.

Jan Gustafson-Berge