Skott från gula ärtor

Skott från gula ärtor.

Jag har tidigare skrivit en allmän text om att odla inomhus och den finns här. Nu tänkte jag fördjupa mig lite i den enkla och ädla konsten att driva upp ärtskott inomhus. I princip går det att göra detta året om, med tillskott av ljus under den mörka årstiden, men jag tycker det är särskilt intressant under den tidiga våren då det är ont om färskt grönt.

Ekonomi och energi
För den som vill tänka i pengar är det aktuella priset på ärtskott cirka 250 kronor per kilogram. Det är dyrt, fast då får du även ett plasttråg och lite plastförpackning på köpet. Ärtskotten kan också ha odlats i fossilbränsleuppvärmda växthus och transporterats med både flyg och lastbil. Tycker du inte det här är bra då är det en god idé att odla själv. Det är inte svårt och efter några försök får du in en skön rutin och det bara flyter på. Du kan köpa torkade ärtor, men givetvis också odla ärtor själv, låta dem mogna, skörda och torka dem.

Ärtskott i vindruvstråg med en liten kartong som läckageskydd, flankerad av energigivande rödglas.

Ärtskott i vindruvstråg med en liten kartong som läckageskydd, flankerad av energigivande rödglas.

Odling i vindruvstråg
Jag odlar inte kontinuerligt utan bara när andan faller på och den styr ingen över. Nu har jag haft en liten odling i Linköping som efter en första skörd flyttats med biogasbil till Lövudden. Som odlingsbehållare använde jag ett plasttråg med lock som blivit över efter att min hustru köpt lyxiga ekologiska vindruvor. De är ju som ett litet miniväxthus. I botten på tråget placerades några lager toapapper, men det går lika bra med hushållspapper eller en bit brun kartong. Syftet med detta är att få en botten som kan hålla fuktighet. Ovanpå detta fördelades ett tunt lager med såjord som fuktades med en vattenspruta. I detta ”jordlager” trycktes torkade gröna ärtor ner och ovanpå strösslades ett tunt lager med såjord som också fuktades med vattensprutan. Det är viktigt att hålla det hela fuktigt men inte blött, för då kan ärtorna ruttna. Ärtorna gror snabbt och det är en fröjd att se den makalösa växtkraften.

I början hade jag plastlocket på, men ganska snart växer ärtorna ovanför kanten och då klipptes locket bort. När ärtskotten nått cirka 5 centimeter ovanför kanten kan de helt bryskt bara klippas av med en sax och ätas upp. Ärtorna fortsätter att växa med sidoskott och kan fortsätta att skördas så länge de växer.

Ärtskott i godislåda där skotten fullkomligt sprutar ut.

Ärtskott i godislåda där skotten fullkomligt sprutar ut.

Odling i godislåda av plast
På Lövudden använde jag en plastlåda för plockgodis, som är enkelt att tigga från de obskyra butiker som säljer dylika droger. Dessa boxar är också som små miniväxthus. För att få en form av dränering eller fuktbuffrande egenskap kan botten täckas med ett lager grus, små stenar, lecakulor, riven kartong eller bitar av brun kartong. Jag använde två bitar kartong och ovanpå detta las ett centimetertjockt lager med sand i vilket egenodlade och torkade ärtor placerades över hela ytan. Ärtblandningen bestod av torkade sockerärtor och olika sorters märgärter. Hela arrangemanget vattnades och täcktes med ett tunt lager av sand som också fick lite vatten på sig. Det hela ska hållas fuktigt men inte blött. I början fanns locket på plats, lite på glänt, för att behålla fuktigheten i det lilla växthuset. När ärtskotten, och jävlar vilken fart det var på växandet, hade tagit sig över kanten, togs locket bort. Ganska snart var det dags att skörda.

Varför lämna över en sådan här enkel sak till multinationella skitföretag som förstör världen, när du kan göra det själv utan att förstöra världen?!

Jan Gustafson-Berge

Annonser