Förra veckan publicerade jag ett inlägg om aktuella och ätliga perenna växter i min stadsträdgård på Stolplyckan i Linköping. Nu är det dags att presentera några aktuella och ätliga perenner m.m. (både odlade och vilda) från mitt lantliga boende Lövudden. I Linköping har jag odlingszon 2 och dessutom stöd av värmeackumulerande husväggar samt läckande värme från lägenheten. Här på Lövudden finns inget sådant stöd och odlingszonen har nummer 3, dvs. något kallare. Men samtidigt finns det platser här som är lite varmare än zon 3 också. Mer om ätliga och perenna grönsaksväxter hittar du här.

Kirskål: en av mina många

Kirskål: en av mina många ”kirskålsodlingar”. De unga och ljust gröna bladen är de bästa. Som kryddgrönt, till soppa och gratäng.

Brännässla: vid den raserade ladugården trivs nässlan. Bra till mycket och kan torkas till ett pulver.

Brännässla: vid den raserade ladugården trivs nässlan. Bra till mycket och kan torkas till ett pulver.

Kummin: växer bra och självsår sig lätt i en sandig odlingslåda. Blad till kryddgrönt, frö som krydda och te samt rot som rotfrukt.

Kummin: växer bra och självsår sig lätt i en sandig odlingslåda. Blad till kryddgrönt, frö som krydda och te samt rot som rotfrukt.

Kärleksört: de nya skotten kommer fram bland vinterståndarna. Bra i soppor och grytor.

Kärleksört: de nya skotten kommer fram bland vinterståndarna. Bra i soppor och grytor.

Haverrot: sådd förra året i odlingslåda. Blad som sallat och kryddgrönt. Roten kan ätas på hösten eller tidigt på våren.

Haverrot: sådd förra året i odlingslåda. Blad som sallat och kryddgrönt. Roten kan ätas på hösten eller tidigt på våren.

Vitlök: kvarglömda bulbiller som såddes förra året blir nu till smakrik grönska.

Vitlök: kvarglömda bulbiller som såddes förra året blir nu till smakrik grönska.

Lungrot: som spenat i soppa, gratäng eller lasagne.

Lungrot: som spenat i soppa, gratäng eller lasagne.

Skogslök (kajp): som vitlök eller små purjolökar till kryddgrönt, soppor, grytor osv.

Skogslök (kajp): som vitlök eller små purjolökar till kryddgrönt, soppor, grytor osv.

Röd trädgårdsmålla: självsår sig lätt och kommer lite här och där. Som spenat.

Röd trädgårdsmålla: självsår sig lätt och kommer lite här och där. Som spenat.

Svinmålla: självsår sig lätt och kommer extra tidigt i potatisdrivbänken. Som spenat.

Svinmålla: självsår sig lätt och kommer extra tidigt i potatisdrivbänken. Som spenat.

Humle: tidiga skott, cirka 5-10 cm. är delikata råa och lätt stekta.

Humle: tidiga skott, cirka 5-10 cm. är delikata både råa och lätt stekta.

Vårsköna: tuvbildande, vintergrön och sprider sig lätt. Som sallat.

Vårsköna: tuvbildande, vintergrön och sprider sig lätt. Som sallat.

Gräslök: som kryddgrönt i det mesta. Här i skön samvaro med blåstjärna (scilla).

Gräslök: som kryddgrönt i det mesta. Här i skön samvaro med blåstjärna (scilla).

Prärielök: som gräslök fast med lite köttigare och halvmåneformade strå.

Prärielök: som gräslök fast med lite köttigare och halvmåneformade strå.

Mjölkört (Rallarros): tidiga skott goda att steka lätt. De utväxta bladen torkas till te.

Mjölkört (Rallarros): tidiga skott goda att steka lätt. De utväxta bladen torkas till te.

Spansk körvel: blad som kryddgrönt och till soppa, frön äts gröna (anissmak) och rot som rotfrukt.

Spansk körvel: blad som kryddgrönt och till soppa, frön äts gröna (anissmak) och rot som rotfrukt.

Rödådrad syra: blad till sallat.

Rödådrad syra: blad till sallat.

Rabarber: de första mjälla stjälkarna till soppa eller kräm, resten till årets rabarbervin.

Rabarber: de första mjälla stjälkarna till soppa eller kräm, resten till årets rabarbervin.

Björksav tappas genom rör av flädergren

Björksav tappas genom rör av flädergren

NU är rätta tiden för tappning av björksav ( i alla fall här på Lövudden i Östergötland), precis när de friska, ljusgröna (och ätliga) bladen börjar visa sig. Det går att sträcka ut tiden för savtappning genom att bruka björkar som står på olika platser i landskapet. Mer om björksav och mat under tidig vår här.

Jan Gustafson-Berge

Annonser