Sverige, Linköping, Stolplyckan, min uteplats, torsdag, 16/4 2015, klockan 10.39

Sverige, Linköping, Stolplyckan, min uteplats, torsdag, 16/4 2015, klockan 10.39

En ätlig perennträdgård i staden
Jag fördelar mitt liv mellan ett boende på landet vid vårt ställe Lövudden och ett boende i staden Linköping. Där bor vi i ett stort kollektivhusområde som heter Stolplyckan och till vår lägenhet hör en fantastisk uteplats med ett skyddat läge mot söder. Här har jag under 20 år experimenterat och tillämpat olika idéer kring odlande på en liten yta i stadsmiljö. I takt med att jag ökat min vistelse på landet har trädgården i staden utvecklats till en mycket lättskött perennträdgård med ett stort inslag av ätliga växter. Fördelen för mig är att detta arrangemang ger mat tidigt på våren när jag fortfarande är mera på plats i staden och att växterna under resten av året klarar sig mycket bra utan någon större skötsel.

En ögonblicksbild
Det här året har ur en odlares synpunkt börjat mycket bra. Den milda vintern och tidiga våren medförde att det fanns växter som producerade ätliga delar redan i mars och nu under april och maj kommer produktionen att vara i full gång. Detta samtidigt som odlingslotterna bredvid, med sitt frösående, fortfarande ligger överväxta av ”ogräs” eller jordsvarta efter vårbearbetning. Jag gick en runda med kameran och bilderna visar ganska många av de växter med ätliga delar som var aktiva för stunden. Vill du läsa mer om dessa perenner finns det fördjupande texter här och här.

Citronmeliss: blad till te, sallad och krydda.

Citronmeliss: blad till te, sallad och krydda.

Rabarber: stjälk till soppa, sylt och syrlig komponent i sallad och matlagning.

Rabarber: stjälk till soppa, sylt och syrlig komponent i sallad och matlagning.

Skogslök (kajp): används som grönlök och purjolök.

Skogslök (kajp): används som grönlök och purjolök.

Skogslök i bostadsområdets rabatt tillsammans med kvävefixerande al.

Skogslök i bostadsområdets rabatt tillsammans med kvävefixerande al.

Smultron: bär samt blad till te.

Smultron: bär samt blad till te.

Kärleksört: blad och stjälk till sallad, grytor m.m., bra som konsistensgivare.

Kärleksört: blad och stjälk till sallad, grytor m.m., bra som konsistensgivare.

Grönlök: klipps ner i det mesta.

Grönlök: klipps ner i det mesta.

Pepparrot: unga blad till sallad och i mat, rot som smaksättare.

Pepparrot: unga blad till sallad och i mat, rot som smaksättare.

Svartrot: unga blad till sallad och roten som övriga rotfrukter.

Svartrot: unga blad till sallad och roten som övriga rotfrukter.

Grön trädgårdsmålla: självsår sig lätt, blad till soppa, gratäng, paj m.m.

Grön trädgårdsmålla: självsår sig lätt, blad till soppa, gratäng, paj m.m.

Kummin: blad till sallad och kryddgrönt, frö som krydda och te, rot som rotfrukt.

Kummin: blad till sallad och kryddgrönt, frö som krydda och te, rot som rotfrukt.

Trädgårdssyra: blad och stjälkar till sallad och som syrlig smaksättare med en fantastisk god och frisk syrlighet likt harsyra.

Trädgårdssyra: blad och stjälkar till sallad och som syrlig smaksättare med en fantastisk god och frisk syrlighet likt harsyra.

Doftviol: blad och blomma till sallat, konsistensgivare i annan mat.

Doftviol: blad och blomma till sallat, konsistensgivare i annan mat.

Spansk körvel: blad och stjälk i sallad och soppa, gröna frön samt rot som rotfrukt.

Spansk körvel: blad och stjälk i sallad och soppa, gröna frön samt rot som rotfrukt.

Libbsticka: unga skott som smaksättare, bra i örtsalt.

Libbsticka: unga skott som smaksättare, bra i örtsalt.

Kvanne: unga blad och stjälkar i mat, krydda, äldre stjälkar kan skalas.

Kvanne: unga blad och stjälkar i mat, krydda, äldre stjälkar kan skalas.

En trädgård ska inte bara ätas, utan också njutas.
Dags för en kaffe i vårens sköna sol.

Jan Gustafson-Berge

Annonser