Nyuppsatt fågelholk i en trippelek på fältet.

Nyuppsatt fågelholk i en trippelek på fältet.

Varierande väder och norrsken
Det har varit en mycket innehållsrik vecka, fylld av diversitet, eller med ett enklare ord mångfald. Vädret skiftade från stilla och snudd på sommarvarmt, till en kall vind och flera minusgrader under natten. Det kom också nederbörd i ett flertal skepnader som fuktig dimma, duggregn och snö. Det bjöds också på sensation genom att vår yttersta energikälla Solen höll på med sina solstormar, vilket tryckte norrskenet söderut, eller nordlyset som min granne Lars kallar det för. På tisdagsnatten var jag ute flera gånger och tittade på de ständigt förändrade ”gardinerna” av grågrönt skimrande molnsjok eller ljussensationer.

Liksom vi lockas ut när våren visar sig så börjar också de vilda djuren dyka upp. Rovfåglar svävade på himlen, tranpar och svanar flög förbi, sjöfåglar väsnades om kvällarna nere i vikarnas vass, grävlingen har börjat gräva sina små gropar i trädgården, småfåglarna kvittar och far omkring i träden och en mörkbrun hjort syntes beta på den igen vuxna åkern. Bina börjar också bli mer och mer aktiva när solen värmer.

Gäststugan
Fortsatt arbete med att såga till och sätta fast väggskivor vid kortväggarnas sovloft. Än en gång röjde vi sedan bort arbetsmaterial och verktyg och min fru påbörjade grundmålning av de nedre delarna av väggarna. Vi målar med en, av kokt linolja och terpentin utspädd, vit linoljefärg, som sedan i nästa skikt ska förses med kulörpigmenterad oljefärg.

Signe Tillisch, ett av de stora och äldre fruktträden.

Signe Tillisch, ett av de stora och äldre fruktträden.

Trädbeskärning
Fortsatt arbete med att beskära de äldre fruktträden på tomten. I tur stod ett Cox Pomona och ett Signe Tillisch. Det första trädet är mindre och lägre så det var lättare. Det andra trädet är både högre och mycket utsträckt på bredden och därmed mycket mera krävande att klippa. Marken under trädet är också svårhanterlig och jag fick nöja mig med att beskära en del i taget.
Efter allt klättrande, klängande och hängande bland träd och i gäststugan blev kroppen öm och trött. Jag beslutade att ta en paus med denna typ av arbetsuppgifter och istället göra klart ett antal mindre och för stunden roligare saker.

Fågelholkar upplagda inför renovering.

Fågelholkar upplagda inför renovering.

Fågelholkar
Tidigare hade jag tagit ned tre gamla fågelholkar och de hade nu legat länge och tagit plats på en arbetsbänk i verkstaden. De rensades ur och förseddes med skruvöglor för upphängning. En av dem hade ett för stort och alldeles för lågt placerat hål, så där satte jag helt enkelt bara en bit plywoodskiva på hela framsidan och borrade upp ett nytt och mindre hål. Med hjälp av en kraftig ståltråd hängdes sedan holkarna upp i några lämpliga träd. På så sätt nästan fördubblades bostadsbeståndet för de lokala småfåglarna, från 4 till 7 holkar. Min ambition är att få upp ungefär 30 stycken olika typer av fågelholkar på eller nära vår tomt.

Att sätta upp fågelholkar är en relativt enkel men mycket viktigt insats. Detta är ett litet fint exempel på den designprincip inom permakultur som kallas för ”kopplingar”. Förutom att ett häckande fågelpar med ungar är väldigt trevligt att studera fungerar fåglarna som biologisk bekämpning då de kan äta tusentals små insekter varje dag under den intensiva säsongen. Detta i sin tur ger oss människor mer och friskare bär, frukt och grönsaker. Mer om detta i den utmärkta boken ”Grannskapsnatur”, Naturskyddsföreningens Årsbok 1994, 91-558-1994-X.

Plantdrivning av tidig potatis.

Plantdrivning av tidig potatis.

Odlingsstart
Jag hade en jordtermometer i odlingsbädden i mitt bästa kallväxthus och den visade på 7 grader, vilket möjliggjorde sådd av det allra tidigaste. Odlingsbädden vändes med grep, krattades och rensades på rötter och diverse större organiska rester, samt vattnades. Så även om vädret blev kallare i slutet på veckan sådde jag på chans kortare rader av flera olika tidiga grönsaker: rädisa, koriander, asiatiska kålblad, plocksallat, spenat och rucola. För att få några extra tidiga potatisar lades fönster på en drivbänk och 9 potatisar sattes i krukor för plantdrivning inomhus.

Jan Gustafson-Berge