Den blå filten som nu bor i ett hus utanför Valdemarsvik.

Den blå filten som nu bor i ett hus utanför Valdemarsvik.

Dagsschema i en långsam värld
Den här veckan har haft en skön och regelbunden rytm, i en stillsam, lugn, tyst och långsam värld. Uppstigning har skett kring klockan 9 (klocktiden har egentligen ingen betydelse under veckan och alla tider är plus eller minus en timme). Då har det varit mellan 10-14 grader på bottenvåningen och en värmande eld tänds i braskaminen. Sedan blir det örtte och frukost och därefter en stunds läsning framför den sköna brasan.

Gäststugans köksfönster och en ventilationsöppning.

Gäststugans köksfönster och en ventilationsöppning.

Gäststugans golv börjar framträda
Arbetet utomhus tar därefter sin början 1-2 timmar efter uppvaknandet och har huvudsakligen haft två teman: gäststugans golv och vedhantering.
Jag börjar alltid dagen med gäststugan där det andra varvets väggskivor har slutförts. Kvar var en stökig väggyta med två fönster, en ventilationsöppning och en utgång för kaminrör. Det var som ett pussel med kvadratiska bitar vilka på ett intrikat sätt skulle fogas samman i samklang med de olika väggreglarnas placering.

Rännorna i cementgolvet och redskap för skrapning och rengöring.

Rännorna i cementgolvet och redskap för skrapning och rengöring.

Rensning, gjutning och städning
Nästa moment på gäststugan har varit att röja undan alla verktyg, allt arbetsmaterial och andra saker för att därefter noggrant skrapa ur några nedsänkta rännor och hål i det gamla cementgolvet. Golvet sopades också mycket noga. Det gamla huset, som från början var ett hönshus, har en gjuten grund där trägolvet varit fastspikat i trälister, vilka hade gjutits in i cementgrunden. Vädret blev plötsligt mildare så att det faktiskt gick att arbeta med cementblandning och gjutning, så några små hål i grunden och rännorna kunde gjutas igen.

Arbetsplats utomhus i solen  vid stora eken och besök av skuggmannen.

Arbetsplats utomhus i solen vid stora eken och besök av skuggmannen.

Blindbotten och golvbrädor
Det tredje momentet med gäststugan var att såga till masonitskivor så att de passar exakt mellan golvreglarnas små sidolister och bildar en blindbotten på vilken sedan golvets isolering kommer att vila. Det blev en del mätande, vandrande, sågande, vandrande, mätande vandrande, hyvlande och vandrande innan bitarna passade som de skulle. Min arbetsplats var utomhus så när det regnade fick det bli paus i det arbetet.

De första golvbrädorna på plats. Mot väggen masonitskivor till blindbotten.

De första golvbrädorna på plats. Mot väggen masonitskivor till blindbotten.

Plötsligt var de lite jobbiga och tråkiga arbetsuppgifterna avklarade och det blev genast mycket roligare. Det var dags att börja lägga ut golvbrädorna. Golvvirket som var utvalda råspont fanns i vårt stora partytält och där kunde de också sågas till. Varannan bräda kunde läggas in hel och varannan fick skarvas över en regel. Det blev mycket vandrande här också. Först mäta brädans längd (vilket var nödvändigt därför att grunden huset står på inte precis var en liksidig rektangel), vandra till tältet, såga brädan, vandra tillbaka, ta av stövlarna, lägga in brädan, mäta nästa bräda, ta på stövlarna och vandra till tältet. Efterhand som golvbrädorna fyllde på, sopades golvet ännu en gång så att inte fanns något skräp kvar på det undre cementgolvet, och därför var det inte tillåtet att dra in smuts i huset.

Vedhantering
Det andra dagliga temat har varit den kära veden. Varje dag har betinget varit att klyva ved till fyra välfyllda rullebörar. Veden har sedan omsorgsfullt staplats in i den nya vedboden som nu har byggts ut till halva sin storlek. Det finns en koppling mellan vedboden och gäststugan på så sätt att gäststugans golvmaterial i form av stora skivor står staplade på den plats där vedboden ska växa vidare. Så för att kunna bygga mer vedbod och få in mer ved måste jag göra klart golvet i gäststugan.

Plötsligt en av dagarna var det klart. Det stora vedkubbsberget, som såg så stort och obestigbart ut, fanns inte längre. Det gick särskilt fort på slutet och det kändes nästan som om det var synd att det tog slut. Men nu finns drygt 8 m³ kluven och fint staplad ved i den nya vedboden. Vi kallar denna ved för finved och den ska bara användas som långkörare i braskaminen och de gånger det är riktigt kallt ute och det eldas i kökspannan. Uppskattar att vi använder cirka 1-2 m³ av denna sortens ved och då räcker förrådet i 4-8 år. Resten av vårt vedbehov tillgodoses genom den allmänna röjning på vårt markområde som ständigt pågår i stillsam skala och den aktiviteten genererar cirka 2-3 m³ ved om året.

Kvällsaktiviteter
Dagsljuset utökar sin närvaro dag för dag och det har varit möjligt att arbeta utomhus tills klockan fem. Tiden inomhus har därefter ägnats åt eldning, matlagning, vilande, musiklyssnande, läsning, tänkande, textskrivning och stickning. En blå filt, som ingår i en byteshandel med en konstnärsvän, har blivit klar och levererats. Nu stickas det på den tredje remsan till en filt i gråskalans alla varianter.

Början på ett stendämme i bäcken.

Början på ett stendämme i bäcken.

Bonusarbete med ett bäckdämme
Det blev varmare i slutet på veckan, snön smälte undan, en sjö började träda fram på åkern och vår lilla bäck började brusa med högre intensitet. Jag har ett extensivt pågående projekt där bäcken flödar ut precis nedanför vår tomt på väg ner till sjön Vindommen. Ibland när lusten faller på, som under torsdagen då solen sken så vackert, samlar jag stenar från omgivningen om bygger på ett dämme. Min tanke är att stanna upp bäcken en liten stund och få till stånd en liten damm där jag kan hämta vatten vid behov.

Jan Gustafson-Berge

Annonser