Vinterns vackra landskap.

Vinterns vackra landskap.

Så blev det då äntligen en riktig vinter. Det låg cirka en decimeter snö på marken och temperaturen pendlade kring nollan med några plus under dagen och några minus under natten. Förutom marken var också allting i det tredimensionella naturrummet klätt i snö. Den sista biten grusväg fram till huset var för isig för min väns lilla stadsbil, så vi gick den sista biten på vägen med orörd snö, där endast några enstaka djur hade rört sig över snöytan. Det var så vackert och vi sög i oss vinterljuset och de skarpa synintrycken från ett närapå svartvitt landskap. Snön dämpar också det allmänna ljudet på ett behagligt sätt och istället träder de små ljuden fram; en liten bäckfåra som porlar och en fågel som flyger mellan trädens grenar. Medicin och terapi för nutidens små stadsmänniskor.

Den här vistelsen följer inte den strikta veckoindelningen utan sprider sig över flera veckor. I början på perioden var jag i Linköping och arbetade delvis med Lövudden genom att tillverka topplister till två bikupor, vilket du kan läsa mer om här.

Kring verkstaden sker mycket aktivitet, till höger klyvs veden och till vänster den nya vedboden.

Kring verkstaden sker mycket aktivitet, till höger klyvs veden och till vänster den nya vedboden.

Mat, vatten och värme
Jordkällaren höll 3 grader och dricksvatten lagrade i dunkar samt mat hämtades in. Övrigt vatten till disk m.m. ordnades under vistelsen genom att snö smältes i stora grytor på vedspisen. Snö innehåller mycket luft så det blir inte så mycket vatten som en kan tro. Varje dag tog jag in 4×10 liter handpackad snö och varje sådan omgång gav 10 liter vatten. Bostadshuset hade samma temperatur som utomhus när vi anlände, dvs. kring noll grader, men värmdes under dagen upp till sina behagliga 20 grader där vi vistades. Första dygnet går det åt mycket ved för att driva kylan ut ur hela byggnaden, men sedan behövs det inte så mycket för att hålla en skaplig värmenivå.

Insamling av ren snö.

Insamling av ren snö.

Den nya vedboden växer både invändigt och utvändigt med nya väggbrädor, mer golvbrädor, vägglister och mer staplad ved.

Den nya vedboden växer både invändigt och utvändigt med nya väggbrädor, mer golvbrädor, vägglister och mer staplad ved.

Arbetsuppgifter utomhus
Under dagarna växlade jag mellan tre arbetsmoment.
Varje dag klövs och staplades 2-3 rullebörar med ved. Det är roligt att klyva ved, få in den rätta tekniken, läsa in varje vedkubbs egenskaper och lära sig skillnaderna mellan olika trädslag.
Den nya vedboden fick ytterligare en golv- och väggsektion, så att mer ved kan staplas.
I gäststugan fortsatte arbetet med golvet och lister som ska bära upp blindbottnen sattes fast på golvreglarna och längs husets innerväggar. På dessa lister ska sedan masonit placeras som i sin tur bär upp isoleringen i golvet. Det var ett småpilligt och irriterande arbete. Det verkade som om allt inne i huset ville vara i vägen hela tiden och det var svårt att hitta vettiga arbetsställningar, så det hördes ett större antal invektiv över nejden.

En träskimrande vy över husets ena hörn.

En träskimrande vy över husets ena hörn.

Lister på golvreglar och anslutning mot vägg med plywoodkant och trälist som stöd för blindbotten av masonit.

Lister på golvreglar och anslutning mot vägg med plywoodkant och trälist som stöd för blindbotten av masonit.

Odlingsplanering och fröbeställning
Jag hade tidigare gjort en översiktlig planering av årets odling och nu blev det dags att undersöka vilka fröer som fanns i frökistan och vilka som behövde beställas. Jag har genom åren brukat beställa i varierande utsträckning från Runåbergs Fröer, Impecta, SESAM och Lindbloms Frö. I år blir det huvudsakligen beställning från Lindbloms då de har allt jag behöver, särskilt då frö i större förpackningar och frö till gröngödslingsväxter. Det kan också bli något udda och annorlunda från SESAM i år. Jag har dessutom för varje år lärt mig att ta frö från fler och fler av de grönsaker och andra växter som odlas, så behovet av fröinköp har minskat något.

En trevlig stund framför braskaminen med odlingsplanering, frökatalog och frökista.

En trevlig stund framför braskaminen med odlingsplanering, frökatalog och frökista.

Middagar under vistelsen
Jag hade som mål redan från början när vi köpte stället att det alltid skulle finns tillräckligt med mat och dryck på Lövudden, så att det bara gick att komma dit utan att ta med sig något ytterligare. Det handlar då både om sådan mat och dryck som vi producerat själva på platsen, men också sådant vi köpt, transporterat hit och lagrat. Vi har lyckats ganska bra med den här målsättningen. För att sätta lite guldkant på matlagningen brukar jag ändå ha med några ”kompletterande” livsmedel och drycker. Det är oftast sådant som grädde, grönmögelost, vanlig ost, korv, yoghurt och öl.

Vistelsens middagar/luncher såg ut på följande sätt och som synes består de av en blandning av lokala råvaror och produkter kombinerat med inköpta ingredienser. Oftast lagar jag huvudmålet på kvällen och gör då så att det räcker i två dagar. Första dagen som middag och andra dagen som lunch.

Onsdag: Svampsoppa på torkad hel svamp, svamppulver, potatis som redning, lök, purjolök, lite grädde, buljongtärning, örtsalt och peppar.
Torsdag: Jansons frestelse, med strimlad potatis och persiljerot, gul lök, ansjovis, skorpmjöl, smör, örtsalt, peppar, timjan och grädde.
Fredag och Lördag: Rotmos med potatis, vit beta, jordärtskocka samt gul, vit och orange morot. Dessutom utblandad torrmjölk, lite grädde, buljongtärning, örtsalt, peppar, finklippt ruccola och stekt chorizo-korv.
Söndag: Mos på potatis, konserverade ärtor och störbönor, kokärtor och torkade bondbönor, den sista grädden, buljongtärning, peppar och stekt chorizo-korv.
Måndag och Tisdag: Hälften av moset från gårdagen blandades ut med mjölk och blev till en mättande soppa. Den andra hälften blandades med brynt gul lök och purjolök. Blandningen formades till biffar som stektes och åts med röd vinbärssylt och finklippt ruccola.

Jan Gustafson-Berge

Annonser