Morgonsolen kämpar sig upp och lovar en klar och kall dag.

Morgonsolen kämpar sig upp och lovar en klar och kall dag.

Själva dagarna kring jul var gröna men övergick i mellandagarna till vitt med några centimeter snö och kyla ner till 10 minusgrader. Vi höll uppe julstämningen med julgran hämtad i skogen, granris utanför ingången, hängande jullykta på verandan och familjens traditionella julmat. För första gången fanns inte våra barn med oss eftersom de firade jul i tomtens urhem Kenya.

Familjens traditionella julbord dukat för två.

Familjens traditionella julbord dukat för två.

Växande vedbod
De sista vedkubbarna hann sågas upp innan snön föll. Med kilyxa och ibland en slägga som extra kraft klövs ett gäng kubbar varje dag och staplades i vår nya vedbod. Vedboden är inte klar än så efterhand som förrådet fylls blir det dags att bygga vidare. Lite lagrade föremål flyttades från sin tillfälliga förvaringsplats och två nya golvreglar kom på plats, på vilka det ska spikas golvbrädor. Därefter följer väggbrädorna efter och ytterligare ved kan staplas på sin plats. Sammanlagt kommer vedboden att rymma 12 kubikmeter kluven och staplad ved.

Golvreglar på plats i den följsamt växande vedboden.

Golvreglar på plats i den följsamt växande vedboden.

Förråd och verkstad
Sista pinnveden i det tidigare vedförrådet eldades upp under julen. Nya hyllor sattes upp och äntligen kunde diverse virke som länge stått i vägen placeras på hyllor och mot väggen där veden varit lagrad. Den gamla vedboden kommer att bli ett kombinerat förråd för snickerivirke, redskap för odling, fiske och landskapsvård samt diverse andra saker och en plats för några mindre snickerimaskiner som slipmaskin, fräsbord, plan- och rikthyvel samt cirkelsåg.

Min fru visade sig vara en jäkel på att stapla ved.

Min fru visade sig vara en jäkel på att stapla ved.

Hyllor i inomhusverkstad
Jag har fortsatt att beta av inredningsprojekt på listan och nu var det dags att tillverka hyllor till verkstaden inomhus. Tidigare fanns en rejäl bordsskiva monterad och på den hade det ansamlats en stor mängd saker som är relaterade till hantverk inomhus, fast det såg ut och fungerade som en illegal soptipp i skogen. Första åtgärden var att sortera alla sakerna i lämpliga högar som var och en representerade ett hantverk. När bordsskivan var tom byggdes ett L-format hyllsystem av återbrukat virke från några bokhyllor i Linköpingslägenheten. De olika sakerna kunde sedan placeras på hyllorna och vissa träkistor och kartonger kunde ställas under bordet. Ett ordentligt fastsatt skruvstycke fick fullborda det hela. Kvar att ordna är en lätt tillgänglig kopplingsdosa för elektricitet och en kraftfull arbetsbelysning. Hantverkandet inomhus kan nu ta sin början.

Läderhantverk där två slaktade väskor blir arbetsmaterial till en knivslida och fack i kalendern för 2015.

Läderhantverk där två slaktade väskor blir arbetsmaterial till en knivslida och fack i kalendern för 2015.

Vad är hantverk?
Det är inte helt lätt att beskriva vad hantverk egentligen är eller inte är. När jag pratar om hantverk har jag betoning på ordets första del ”hant” i betydelsen hand (eller egentligen hela kroppen) och dess andra del ”verk” i betydelsen att göra något eller skapa något. De tre huvudkomponenterna i hantverket är människa, arbetsmaterial och redskap. Om hantverket som dåtidens, nutidens och framtidens bärande och närande produktionsform har jag skrivit mera om här.

Hantverk inomhus
Det finns väldigt många hantverk representerade i aktiv verksamhet på Lövudden och här kommer jag endast att nämna de som jag kallar inomhushantverk. De kan alla även utföras utomhus under lämpliga omständigheter, men de passar särdeles utmärkt att praktisera inomhus när regnet öser ned, stormens vindar blåser, vinterns kyla härskar eller då mörkret släckt solens lampa. För alla dessa hantverk finns både teoretisk och praktisk kunskap, erfarenhet, färdighet, arbetsmaterial, verktyg och redskap i nuläget tillgängliga. Arbete pågår för att vidga repertoaren ytterligare med t.ex. bokbinderi, korgflätning och ljusstöpning.

Elektricitet (12 Volt och 230 Volt).
Metallbearbetning i mindre skala med klippning, borrning, bockning, formning, filning, lödning, nitning eller stansning.
Inredningssnickeri och särskilt sådant som är platsanpassat.
Andra snickeriarbeten och slöjd såsom renovering och tillverkning av mindre föremål.
Läderhantverk innebärande både lagning och komplettering samt tillverkning av nya produkter med läder, skinn eller päls.
Textila hantverk med hand- och maskinsömnad, vävning samt stickning.
Övrigt arbete med ben, horn och plastmaterial.

Vintriga hälsningar från Lövudden med önskan om ett kommande lyckosamt år.

Vintriga hälsningar från Lövudden med önskan om ett kommande lyckosamt år.

Julvandring företogs längs sjökanten och alla grannfastigheter fick vänskapligt besök för en lägeskontroll. Vistelsen avslutades med en längre vandring på 12 kilometer längs vinterklädda vägar till Falerum där vi tog tåget vidare till Linköping. Det var då 13 minusgrader, så vi värmde oss innan tåget anlände med att fika på ”Nyfiket” (en kämpande handelsbod) och gå en runda i ”Klädhuset” (Falerums största attraktion).

Jan Gustafson-Berge

Annonser