Det växande berget av vedkubbar

Det växande berget av vedkubbar

Det passade sig att slå samman två veckor till ett sjok, då jag var på Lövudden i slutet av den första veckan och i början av den andra. I slutet på vecka 50 snöade det i Linköping, ett snöfall som snabbt blev till skitigt blask. Ute vid Lövudden hade det knappt snöat alls och det låg bara ett tunt pudrat skikt på marken. Det har varit omväxlande väder med molnighet, några solglimtande dagar och ett par himmelska stjärnklara nätter. En viss fuktighet har stundtals kunnat noteras i luften. Temperaturen steg efter hand och låg kring 5 grader under dagen, för att sedan gå precis under nollan.

Gäststuga
I samband med att virke behövdes till en garderob i hallen och ett nytt fönster i tältet, passade jag på att såga några extra brädor till locklister. Dessa målades nu med rödfärg och ska få ”torka” innan de spikas fast på husets nordliga kortsida. Ett antal kortare lister sattes fast på husets framsida mellan ett högt sittande fönster och husets ytterdörr.

Frostnupen ytterpanel med och utan locklist

Frostnupen ytterpanel med och utan locklist

Vedhantering
Den elektriska motorsågen fick sig en rengöring och sågkedjan filades. Detta är nog något som många slarvar med. Generellt är ju allt arbete med vassa redskap enklare, säkrare och mer snällt mot både redskap och människokropp. Varje dag brukar jag göra en omgång som innefattar uppsågning av 6 stockar till kubbar. Dessa kubbar medför 4 vändor med rullebören ner till den plats där kubbarna ska klyvas till mindre bitar. Nu har jag bara några omgångar kvar samt ett berg med kubbar att klyva och stapla.

Nu har tältet olika fönsterstilar

Nu har tältet olika fönsterstilar

Trasigt fönster i tältet
Under en stormig dag för någon vecka sedan blåste ett av plastfönstren i vårt ”partytält” ute på fältet sönder. Nu hade vinden arbetat vidare med det trasiga fönstret och börjar göra många mindre bitar av det. Dags att träda in med lagningsåtgärder. Jag hade tidigare funderat över hur ett nytt fönster skulle kunna åstadkommas. Med hjälp av 4 cm. breda trälister reglades en fönsterram upp med hjälp av buntband som fäste listerna i den bärande stålrörskonstruktionen samt några träskruvar som fäste övriga trälister i varandra. Resterna av det gamla fönstret klipptes bort och kanterna på tältduken häftades fast i den nya fönsterramen. En gigantisk plastpåse som inneslutit linisolering häftades fast på utsidan längs fönsterramen och det hela fullbordades med extra stärkande trälister vilka skruvades fast utanpå plasten.

Det postapokalyptiska växthus III i vintervila

Det postapokalyptiska växthus III i vintervila

Solinspirerat bonusarbete
En av dagarna var ljus och friskt solig. Jag blev av detta inspirerad av att avsluta växthus III för säsongen, något jag tidigare gett upp och skjutit framåt som en vårlig aktivitet. Detta växthus har under året varit delvis klart men framförallt provisoriskt arrangerat och ett antal löst fastsatta fönster behövdes plockas ner tillsammans med diverse rep, snören och pinnar. Så skönt det var att lägga detta till handlingarna.

Hittillsvarande inredningsprojekt
Under de sex år vi haft stället har jag tätat och täckt över diverse springor där drag och möss kunnat komma igenom. Det har skett med drevmaterial, trälister och metallbitar. En specialtillverkad hylla för pocketböcker, som passar bakom en nästan ständigt uppställd dörr, har satts upp. Hyllor för textilt hantverksmaterial har monteras i en kombinerad hantverks- och sovalkov. Förbättrade och utvecklade hyllor har satts upp i två små garderober och i kallskafferiet. Två anordningar för att kunna torka tunna skivor av frukt, grönsaker och svamp hängande på snören har monterats nära taket på övervåningen. I hallen har en anpassad klädhängare och ett skoställ satts på plats. I köket har ett köksskåp återställts med nya hyllor, kyl/frys har placerats ovanpå ett nytillverkat förvaringsskåp, hyllor satts upp på vissa väggar, en hylla för källsorterat material och ”äkta avfall” byggts, en förvarings- och torkanordning hängts upp ovanför eldstadskomplexet samt en särskild batterihylla för olika laddare och batterier tillverkats. Ett särskilt kylskafferi har byggts inuti kallskafferiet.

"Hallgarderob" före ombyggnad

”Hallgarderob” före ombyggnad

Planerade inredningsprojekt
Under vintern kommer jag att metodiskt beta av listan med planerade förbättringar som ska ske inomhus. Följande finns på listan:
Garderob för kläder och annat hallrelaterat ska byggas i hallen, bakom en dörr som mestadels står uppställd. De här dagarna blev det mycket gjort i hallen och ett gott exempel på platsanpassad inredning är just denna utvecklade garderob, som nu på samma yta kan inrymma cirka 40 procent mer saker alternativt göra det som fanns där mera tillgängligt.
Den tilläggsisolerade ytterdörren ska få en tredje glasruta fastsatt på insidan.
Ett förvaringsskåp ska tillverkas för att passa mellan frysfackets ovansida och taket.
Arbetet med att skapa en plats för hantverksarbete inomhus ska fortsätta. På ovanvåningen finns redan en rejäl arbetsskiva fastsatt mot väggen under det sneda taket. Skivan ska kompletteras med hyllsystem och förvaringslådor både ovanför och under skivan.
Ett väggfast kontorsbord ska monteras vid ett av fönstren på ovanvåningen. Till denna arbetsplats blir det också en platsanpassad hylla.
Fler hyllor för textila arbetsmaterial ska sättas upp i alkoven.

Hallgarderob efter ombyggnad

Hallgarderob efter ombyggnad

Nära anknutet till inredningssnickeri är målning och arbete med elektricitet i form av driftel och belysning, men detta får bli ämne för kommande texter. I ett framtida inlägg kommer jag också att belysa relationen mellan inredning och permakultur och hur permakulturens principer och tänkande kan materialisera sig i funktionella inredningsprojekt.

Platsanpassning
Fördelen med att bygga saker själv är att de kan anpassas till den specifika plats som det handlar om. Det tillgängliga utrymmet kan utnyttjas maximalt, redan existerande byggytor som golv, väggar och tak kan integreras i konstruktionen och spara både material och arbete. Som ett exempel använder det pågående garderobsbygget i hallen två väggytor och taket som delar av garderoben och därför behöver jag bara komplettera med en sidovägg och några hyllor som fyller upp hela det inre utrymme som uppstår.
Nackdelar med platsanpassat bygge är att det kan bli lite mera mätande och behov av flera icke traditionella lösningar. Ett platsanpassat bygge är också svårare att flytta till en annan plats utan att modifieras. Jag skruvar nästan alltid samman mina inredningsbyggen vilket gör att de dock kan monteras ner och i alla fall användas som material till andra byggnationer.

Jan Gustafson-Berge