En rödfärgsmålad locklistpanel är vacker att skåda och den åldras med skönhet.

En rödfärgsmålad locklistpanel är vacker att skåda och den åldras med skönhet.

Den här veckan har också alternerats mellan staden Linköping med två dagar och landet Lövudden med fem dagar. Tydligen har årets november varit osedvanligt blöt, grå och ljusfattig. Den här veckan visade sig solen i alla fall under helgen och det kändes mycket enklare att stiga upp till frukost för att därefter gå ut och arbeta. Det var även så mycket solljus i luften att solcellen laddade batteriet till 12-Voltsanläggningen.

Isläggning i vattentunnorna
Klara dagar med sol kan ju också ge nätter med stjärnklar himmel och då blir det kallt ute. På nätterna var det några minusgrader, så det knastrade i gräset vid kissningarna och i vattentunnorna låg en tunn hinna med is på morgonen. Hög tid alltså att tömma ur de sista vattentunnorna, rengöra dem och placera dem i förrådet.

Nymålade locklister ligger på tork innan uppsättning.

Nymålade locklister ligger på tork innan uppsättning.

Locklister och rödfärgsmålning
Arbetet med att få ett tätt ytterskikt på den nybyggda gäststugan innan snövintern anländer går vidare. Breda brädor sågades upp till smala locklister. Efter målning med rödfärg och en natts ”torkning” spikades de fast ovanpå de smala springor som finns mellan ytterpanelsbrädorna. Spikarna ska hamna mitt i springan så att ytterbrädor och locklister kan röra sig oberoende av varandra. Det är också bra att först måla ytterpanelen och sedan måla locklisterna för sig innan de spikas fast. Då slipper en smala trävita ränder när det hela börjar röra sig och trävirke rör ju alltid på sig.

Utplantering och klippning av växter
Varje dag försöker jag plantera ut någon växt från den egna plantskolan. Hittills har jag fått fyra vinbärsbuskar och en karagan (Caragana) av okänd sort i jorden. Vinbärsbuskarna ger bär av olika kulör samt löv och karaganen är en kvävefixerande ärtväxt som förutom att dela med sig av kväve till jordomgivningen också bidrager med ätliga och proteinrika små ärter.
Nedklippning av vinterståndare på olika blommor, örter och kryddväxter var också en aktivitet där det avklippta materialet fick tjäna som vinterskydd till våra ganska nyplanterade rosenbuskar.

Värme och kyla
Det är ingen värmealstring igång när vi inte är på plats i huset, så när vi anlände den här veckan var det bara 9 grader i huset. Braskaminen i stora rummet fixar snabbt värme där, men vedspisen i köket behöver ett dygn på sig för att fylla hela köket med värme. Det var också kallt på golvet och därför blev det dags för vintermattorna att läggas ut på golven.

Det här med värme och kyla är ett stort område och får bli ämne för en kommande vecka. Det finns en mängd energibesparande och värmegivande åtgärder att genomföra utan att hela huset behöver byggas om. Då det kan bli risk för minusgrader inomhus när vi inte är på plats är det också dags att flytta ut vissa köldkänsliga saker till jordkällaren, som t.ex. olika sorters lök, frukt, vissa matvaror och vattenbaserad färg.

Tack musen för att det blev så fint och välordnat i skafferiet. Ett exempel på lokal matsäkerhet.

Tack musen för att det blev så fint och välordnat i skafferiet. Ett exempel på lokal matsäkerhet.

Ännu ett vintertecken
På söndagskvällen skulle jag bara lägga in min hustrus förråd av polkagrisar i en plåtburk. När jag öppnade skåpdörren till torrskafferiet inne i köket var det något som rörde sig och innehållet från en påse med Saltås Tricolore pastaskruvar låg utspritt på en av hyllorna. Visst var det en mus som hamnat i paradiset. Efter lite trixande lyckades jag få den att trilla ner i en spann varefter jag kastade ut den utanför huset.

Sedan fick jag tillfälle att röja i skafferiet och förbereda det inför vintern. Plockade ur hylla efter hylla och städade upp efter musen. Vi pratar här om fyra fullmatade hyllor med livsmedel samt fyra hyllor med kryddor och teer. Den verkade precis ha kommit dit för det vara bara några stycken paket med pasta, mandelmjöl och rågflingor som bitits sönder. Det var verkligen en välbehövlig genomgång av våra matvaror som musen så snällt initierade. Allt som var i plast- eller papperspåse samt kartong förpackades ner i glas- och plåtburkar, vilka också märktes upp ordentligt. En del gammalt skräp som stått alltför länge i skafferiet utan att någon velat äta upp det kastades.

Jag kunde dock inte se hur musen tagit sig in skafferiet. Den kan ha följt med en vedkorg som vi ibland har stående ett tag i farstun innan den tas in (slut med det förfarandet nu). Det finns också ett svåråtkomligt hörn under diskbänken där jag tror att möss kan ta sig in, så det får bli ett inte så roligt arbete under nästa vecka att täta till där.

Jan Gustafson-Berge

Annonser