Bonusskörd av trattkantareller.

Bonusskörd av trattkantareller.

Den här veckan växlade jag mellan två vistelseorter med tre dagar i Linköping och fyra dagar på Lövudden. Första delen av ÅRSDAGBOK med introduktion och bakgrund finns här.

Gäststuga
Arbetet med att tillverka och montera fönsterbleck fortsatte och nu är de två mest utsatta fönstren och dörren avklarade.

Löv
Räfsning har varit en stående punkt på programmet, men nu är alla löv ihopsamlade och utlagda på odlingsbäddar och på två områden som håller på att skogifieras, dvs. omformas till delar av den blivande skogsträdgården som delvis sträcker sig in på själva tomten.

Vattentunnor
Varje dag tömmer jag också en vattentunna med hjälp av slanghävert och det får stå och rinna av sig själv medan jag gör andra saker. Sedan tvättas tunnan och ställs undan ute i vårt stora förrådstält. Vid stuprören fästes anordningar så att smält- och regnvatten hamnar en bit bort från byggnaderna. Jag passar också på att förbättra vattenavrinningen vid de hus där det behövs. Nu är det två tunnor kvar, av sammanlagt 7 tunnor. Vattenkannor och hinkar ska också tömmas och ställas undan.

En stolt och nöjd båtägare

En stolt och nöjd båtägare.

Båt
Vi är inte så båtiga av oss, men vi har en äldre modell av plasteka samt en kanadensare. Vissa år använder vi båten ofta och andra år mindre ofta och detta året har präglats av mindre ofta. Ett år tog vi inte upp båten i tid så det hann frysa till och det kändes inte bra och vi led med båten där den låg infryst vid bryggan. Vi låter den också ligga i länge utan att vi ser till den och då fylls båten av regnvatten samt diverse organiskt material och blir slemmig. I år hade det regnat så mycket att nästan hela båten hade omvandlats till en u-båt.

Båten har dubbla skrov och det kommer också in vatten mellan skroven, vilket gör att båten blir mycket tung att dra upp på land. Bit för bit fick vi upp den, kunde tömma ur lite vatten och vänta på att skrovvattnet trycktes ut genom små hål som fontäner. Till slut fick vi upp den, kunde tvätta den ren, lägga den upp och ner på en ställning och täcka med en presenning. Det var bra gjort! Nu gäller det att ta lärdom till nästa år så att detta inte upprepas.

Svamp
Svampsäsongen har varit lite lustig i år, med en tidig start följt av torrhet och ingenting i svampväg, för att till slut komma igång igen på grund av den milda hösten/förvintern. Vi hade lagt svampplockning och svampkorgen på hyllan och var mycket nöjda med den svamp vi ändå plockat, ätit och torkat. Igår kom dock grannarna och knackade på, lämnade över en korg med nyplockad svamp och tipsade om ett ställe där det fanns fler trattkantareller. Så idag åkte vi iväg och i skymningstimmen fick vi ihop en rejäl korg med bonussvamp, som delvis stektes till middag och delvis lades på torkollorna. Det är så gott och roligt med svamp. Detta är också ett fint exempel på hur vi kan låta saker sköta sig själv för att sedan bara behöva gå ut och skörda när det passar med respekt och tacksamhet.

Jan Gustafson-Berge

Annonser