Odlingsbädden för vitlök täckt med närodlade och vackra höstlöv

Odlingsbädden för vitlök täckt med närodlade och vackra höstlöv

För den här veckan då jag kunde rå mig helt själv utan gäster eller besök skrevs en arbetslista ner på papper. Den bestod av 12 huvudpunkter och tanken var att det skulle arbetas något med varje punkt varje dag. Det var en högt ställd målsättning och redan första dagen förstod jag att det inte skulle gå att uppfylla detta mål på just detta sätt. Den högt lagda ribban fick dock ligga kvar för att sporra mig till ett gott försök. Saker går alltid att tänja på och omformulera. Det finns alltid nya strategier och vägar för att ta sig fram. Målen för varje punkt fick vara kvar, men vägen dit kunde anpassas efter väderlek, humör och annat som kunde påverka arbetets utförande. Genom att arbeta mera under en och samma dag med en viss arbetsuppgift kunde det få motsvara två dagars arbete då lite mindre blev gjort varje dag. Dagsljuset satte med tydlighet den yttre tidsramen för arbetet utomhus till perioden mellan 8-16. I realiteten startades inte arbetet förrän mellan 9-10.

"Att göra lista" för vecka 45

”Att göra lista” för vecka 45

Veckans arbetsuppgifter
Några av de arbeten som skett under veckan kan sägas vara typiska för den här tiden, medan andra uppgifter är av tillfällig karaktär. Typiska har bl.a. varit att ordna med ved och hösta i trädgården. Tillfälliga har bl.a. varit byggnation på gästhuset och inredning i Jordhyddan.
Ganska fort utkristalliserade sig de allra viktigaste göromålen och jag gav dem fullt fokus. Dessa var arbete med gäststugan, bearbetning av livsmedel, höstning i köksträdgården och lövräfsning. Av de likaledes viktiga arbetade jag för lite med att sköta om de små fruktträden och att ordna med veden. De mindre viktiga som kan utföras senare blev arbete i skogsträdgården, utplantering av växter, jordhyddan och en del uppgifter inomhus.

Sista raden med tegelpannor på väg upp

Sista raden med tegelpannor på väg upp

Gäststuga
Att bygga på gäststugan är en tillfällig verksamhet om än med en ganska lång utsträckning i tiden. Att bygga rent allmänt kan däremot ses som en aktivitet som kan ske året runt, om en med byggande inbegriper inredning, ombyggnad, tillbyggnad, nybyggnad, renovering och allmän byggnadsvård. Det finns alltid någon byggnad som behöver kompletteras, renoveras eller tillskapas för djur, föremål eller människa.
Den här veckan har jag särskilt arbetat med att få upp de sista takpannorna, börjat på vindskivor samt tillverkat och monterat regnbleck på fönster. Det har varit mycket klättrande på och flyttande av stegar och sätta fast presenning och ta lös presenning. I slutet på veckan kom jag så långt att befrielsens timme slog och den stora takpresenningen kunde äntligen tas bort!

Kommande års sköna värme

Kommande års sköna värme

Ved
Under våra första 6 år här har vi i stora drag försörjt oss på ved genom att röja på vår tomt och övriga områden vi disponerar. I takt med ökad närvaro har också behovet av ved ökat och i år var vi uppe i 3 m² per år. Den ved vi hittills röjt själva har varit av det klena slaget och nu ville vi bygga upp ett förråd med grövre ved till braskamin och kökspanna, så därför köpte vi 6 m² av vår närmaste skogsbonde. Det blandade lövvirket levererades som stockar och några dagar i veckan har jag sågat upp ett par stockar åt gången med elmotorsåg till lagom långa kubbar, vilka sedan kluvits med yxa och staplats i det nybyggda vedförrådet. Det finns många stockar kvar att bearbeta.

Tack för maten, sa älgen

Tack för maten, sa älgen

Fruktträd
Det är många som vill vara med om att äta, både av och på fruktträden. De minsta är virus, sedan kommer löss och frostfjärilslarven, sen har vi hare, rådjur och hjort samt den STORA älgen som en dag i förra veckan bara stegade rakt genom vår trädgård, över alla stängsel och försåg sig med hallonlöv, mangold, grönkål, brysselkål, nyzeeländsk spenat och de övre topparna på äpple- och plommonträd. Som tack för maten lämnade den en ordentlig bajshög på fingräsmattan.
I år fick vi inga äpplen, plommon eller körsbär på grund av frostfjärilslarven och för att förhoppningsvis störa dess livscykel har jag monterat särskilda fällor på de unga trädens stammar. Innan vintern ska också de unga träden förses med små eller stora nätburar som skydd mot stamgnagande djur. Samtidigt som träden förses med nät passar jag på att klippa lite på de unga träden, en uppbyggande formbeskärning.

Gåvoäpplen beredes på olika sätt

Gåvoäpplen beredes på olika sätt

Livsmedel
Här fanns en hel del att göra och det blev också gjort. Det är alltid tillfredsställande att ta hand om den mat som odlats. Det fanns chili att skörda in från ett växthus och dessa delades i mindre bitar för att torka ovanför vedspisen. Detta mals sedan till ett chilipulver.
Ute på åkern stod två rader med purjolök som hämtades in. De största sköljdes rena från jord och placerades i jordkällaren i en hink. De minsta blev ingredienser i veckans matlagning.
En vän lämnade tre kassar med vinteräpplen. Dessa sorterades och de finaste placerades i jordkällaren. Detta gav mig också drivkraft till att laga de två äpplelådor av träribbor som grävlingen massakrerade förra året. Några av de mellanfina äpplena skalades, skivades och hängdes på tork på snören. De finaste kärnhusen torkades till te. Resten blev ett tjockt mos som jag bredde ut tunt på bakplåtspapper och torkade på metallnätsollor ovanpå vedspisen (max 50 grader). Resultatet blev riktigt lyckat och gott.
Äpplecidern tappades om med slanghävert och den smakade redan förvånansvärt bra.
Det fanns en hel del olika kryddor som legat på tork och som skulle beredas. Allra värst är timjan och att få fram de små eftertraktade bladen i någorlunda ren form är verkligen är bra träning för tålamodet. Jag brukar ha aktuella torkprojekt stående på köksbordet, så när jag väntar på att gröten ska koka klart, kaffet rinna ner eller när det bara finns en liten stund över plockas det lite och plötsligt är det klart.
Även ett antal utsädesfröer fanns att förädla. Det var dels två sorters trädgårdsmålla och frö från solros, squash, vintersquash och pumpa.

Äpplemos torkar ovanpå vedspisen

Äpplemos torkar ovanpå vedspisen

Skogsträdgård
Här stod röjning av träd och buskar på programmet, likaså skötsel av några utplanterade växter samt utplantering av fler växter. Denna punkt fick vila under veckan som varit.

Växter
Sedan två år tillbaka har jag börjat ta sticklingar från olika träd och buskar för att se vilka som är möjliga att föröka på detta sätt. I vår egen lilla plantskola står nu ett 30-tal krukor med plantor som ska planteras ut på olika platser i trädgården. Jag hoppas kunna göra detta innan marken fryser till, annars får det vänta till kommande vår.

Hösta
Ordet hösta betyder i det här fallet att göra i ordning odlingsbäddar och växthus inför vintern. Det kan innebära att skörda in de sista växterna, ta undan markerings- och stödpinnar, beskära perenna växter, linda upp snören och rulla samman nät, klippa ner diverse växter rakt ner på jorden och därefter täcka odlingsbädden med löv eller gräs. Det är en härlig känsla att se sina odlingsbäddar täckta inför vintern och redan ser jag fram emot att få börja med vårbruket igen.

Åkern
Det fanns inte så mycket kvar att göra med åkern. Jag liade några ytor och placerade materialet på några odlingsbäddar bredvid åkern. De sista solrosorna klipptes ner i småbitar med en grensax och två rader med purjo skördades. Nu väntar jag på att en granne ska komma och plöja åkern på ett proffsigt vis, så att nästa års odling kan bli ännu bättre.

Löv från bigarråträden

Löv från bigarråträden

Löv
Jag tyckte det var passande att ha löv i titeln för den här veckans redogörelse. Det finns ju löv nästan överallt, men så klart finns det extra många här på Lövudden. Stora leverantörer av löv är en stor ek och ett gigantiskt körsbärsträd. Hos oss sammanfaller de ytor på tomten som vi vill klippa med gräsklippare med de ytor som också räfsas. Det är absolut en fördel att få bort löven innan det fryser på marken, sen blir det svårt och när våren kommer ligger det tjocka sjok med svårarbetade löv som hade gjort bättre nytta på odlingslanden. Löven får inte vara för torra och inte för blöta heller, utan ett läge mitt emellan är det bästa ur räfsningssynpunkt. På övriga ytor får löven falla som de vill och likaledes ligga kvar. Alla löv som räfsas samman hamnar på odlingsbäddar och i odlingslådor. Detta är ett enkelt men mycket talande exempel på hur en naturresurs kan komma till nytta utan att något förstörs. Genom att samla ihop löven koncentreras organiskt material på en mindre yta och detta passar utmärkt i en intensiv och ekologisk köksträdgård med djupbäddar. Det destruktiva alternativet är att se löv som ett avfall och som tyvärr många gör också behandla dem på ett destruktivt sätt genom att packa löven i svarta sopsäckar och köra iväg med dem från platsen där de föll.

Jordhydda
Under tre års tid byggde jag och en vän en liten gäststuga som är nedgrävd delvis under jord, täckt av jord och på väg att integreras i växtlighet. Gäster bor här ibland, men det är mycket småpyssel kvar att göra. Golvkonstruktionen blev inte så bra, så den håller på att förbättras. Hyddan är bara på 6 m², det är trångt och ingenstans finns en rät vinkel eller något mått som är likadant två gånger. Det blir alltså mycket gående fram och tillbaka till verkstaden, men för varje arbetspass har det blivit lite bättre.

Inomhusarbeten
Klockan 16 var det mörkt och därför fanns det ett stort utrymme för verksamhet inomhus. Det finns så klart ett antal vardagssysslor att göra. Mat lagades och när det är ont om dagsljus lagar jag huvudmålet på kvällen. Det blir en rejäl omgång som räcker till lunch dagen därpå. Beroende på temperatur utomhus eldas det i vedspis och braskamin. För övrigt började jag gå igenom de cirka 1500 faktaböcker som finns på Lövudden och sorterade ut en del till mitt antikvariat på Bokbörsen. Några hyllor flyttades omkring och övriga inredningsarbeten fick nöja sig med att vara på planeringsstadiet.
Mitt bokläsande ökar i takt med mörkrets intåg och vad kan vara mer passande än att frossa i skönlitterära böcker om allvarliga samhällskriser och apokalyps.

Djakov, Andrej, Resan till mörkret, Coltso 2014.
Howey, Hugh, ULL, Norstedts 2014.
Weithz, Jesper, Det som inte växer är döende, Natur & Kultur 2013.
Walker, Karen Thompson, En tid för mirakel, Norstedts 2013.
Wilderäng, Lars, Stjärnklart, Massolit Förlag 2014.
Vagner, Jana, ÖN, Ersatz 2014.

Jan Gustafson-Berge

Annonser