En skön samling röda skönheter

En skön samling röda skönheter

Äpplemustning, ciderkunskap och livsmedelskonservering.
September (27-28/9)
Vi pressar must av de äpplen som finns tillhands och lär oss att göra cider. Föredrag och bildvisning om olika konserveringsmetoder samt praktiskt arbete med önskade metoder, som kan vara torkning, inläggning och mjölksyrejäsning.
Du tar med egna äpplen, grönsaker och förvaringskärl.

Träd och buskar med landskapsvård och skogsträdgård.
Oktober (18-19/10)
Föredrag och bildvisning om landskapsvård och skogsträdgård. Vi fäller mindre träd, sågar upp och barkar dem. Praktiskt arbete med röjning, beskärning, plantering och övrigt arbete i skogsträdgården. Verktygskunskap och verktygsvård.
Ta gärna med egna redskap.

Alla månadskurserna har samma koncept: De håller på i två dagar (lördag-söndag) och börjar klockan 10. Det går att vara med en dag eller båda dagarna. Det kostar inga pengar. Det går att bo på kursplatsen i olika hus eller i tält. Egen mat medtas alternativt råvaror till gemensam matlagning. Kursernas nivå och innehåll anpassas på ett flexibelt vis till kursdeltagarna.

Permakultur – en designmetod för hållbart levande
En avancerad introduktionsurs på 7 tillfällen startar 30/9 2014. Kursen hålls på tisdagar, klockan 18-20.30, på Föreningsgatan 51 (Stolplyckan) i Linköping. Kursen kostar 800:- inklusive boken ”Permakultur i ett nötskal” av Patrick Whitefield. Som kurslitteratur används också texter från den bok om permakultur jag håller på att skriva.

Permakultur erbjuder metoder för analys och design av en plats med syftet att skapa en långsiktigt hållbar livsmiljö för människan. Ämnen som behandlas är bl.a. odling, boende och energi. Kursen ger dig kunskap om de grundläggande principerna för analys och design inom permakultur. Du får kunskap om de åtta olika verktygen som används för analys och design. Du får också lära dig att tänka och designa med de fem elementen (jord, eld, vatten, luft och trä). Parallellt med kursen arbetar du med ett eget designprojekt där allt du lär dig tillämpas under kursens gång.

Mer information om permakultur finns på min blogg: https://eldoga.wordpress.com
Anmälan till kursen sker genom mejl till: kosmotopia@gmail.com

Jan Gustafson-Berge

 

Annonser