Block 2 med majs på åkern

Block 2 med majs på åkern

Alla arbetsuppgifter är inte lika roliga. Vissa är också extra tråkiga att göra ensam. Ibland samlar sig sådana uppgifter i en klump och det återstår till sist bara att göra dem. Jag hade tre dagar mellan midsommarhelgens sociala liv och ett inplanerat studiebesök av en grupp från Valdemarsvik och beslöt att genomföra tre dagars systematiskt arbete. Systematiskt blev ordet eftersom arbetet var konkret målinriktat och ganska strikt styrt efter ett system eller en mall. Jag gjorde en omgång på varje station och belönade mig själv med att arbeta på växthus III som var ett helt och hållet lustfullt arbete. Tre omgångar utfördes under måndagen och med samma tempo kommande två dagar kommer underverk att manifestera sig.

1. Rensa morotsland
Varje dag tittas odlingarna till och det mesta växer på bra, så även vissa oönskade växter. Morötterna är extra känsliga för konkurrens från andra växter och ofta tillåter jag det att gå för långt. De små morotsplantorna ser så ynkliga ut, men efter befrielsen reser de sig upp och sätter igång växandet med förnyad intensitet. Allt som oftast slutar det till hösten med att det faktiskt finns en hel del goda morötter att skörda.

Morötterna träder fram

Morötterna träder fram

2. Plantera majs
För två veckor sedan fick jag hjälp av en odlingsbrigad att få de första 70 majsplantorna i jorden. Nu var det dags för 70 till. Det låter enkelt när det sägs, men mina omständigheter för majsen gör det till en längre räcka med delmoment. Först gräva 10 hål längs en dragen lina, sedan hämta gödsel och fylla på med en spade i varje hål, sedan hämta jordblandning och fylla på med en spade i varje grop och därefter vattna varje grop med en liter vatten. Nu är det dags att sätta ner majsplantan tillsammans med två mixstörbönor varefter området runt om plantan täcks med en tillskuren kartongbit som dessutom får den tidigare uppgrävda jorden ovanpå sig. Till sist ytterligare bevattning med handkanna. Varje rad vattnas med 20 liter vatten och ett helt majsblock behöver sammanlagt 140 liter vatten som bärs från vattentunnor 200 meter bort. Mixstörbönor är diverse olika störbönor som sås på vinst och förlust under mottot: alltid blir det något.

3. Sålla fram jord
Det är fortfarande brist på lättsam jord att plantera växter i här på Lövudden. Årets trädgårdskompost var redan genomsållad och slut. Nu riktade jag mina lystna blickar mot platsen bakom det gamla utedasset. Området där ska ända jämnas till och fyllas ut med sten och grus i samband med att en gäststuga ska byggas i närheten. Platsen har brukats för nedgrävning att diverse avfallsprodukter, bl.a. latrin från dasset, brända sopor och rester från det gamla torpet. Kirskål, nässlor och vallört har sedan tillsammans med mikroorganismer och tidens förlopp bearbetat allt detta till jord.

Jorden sållades med lätthet genom metallgallret och ett antal rullebörar kördes till olika odlingsplatser. En odlingsbädd i växthus III och en odlingslåda på fältet fick behövlig påfyllnad så att växter kunde utplanteras.

En kasserad metallgrind från en djurfålla fungerar bra som grovsåll

En kasserad metallgrind från en djurfålla fungerar bra som grovsåll

Kamomill från gödselhög omplanterad i odlingslåda

Kamomill från gödselhög omplanterad i odlingslåda

4. Näta in störbönslandet
En annan varelse som också arbetar systematiskt är grävlingen. Den har sina turer och bestämmelser. Just nu har vi en ung grävling i faggorna och den kanske inte har blivit helt systematisk ännu, men envis är den i alla fall. Några nätter har den varit i störbönslandet ute på fältet och grävt gropar bland de nyss uppkomna bönorna. Varje förstörd böngrodd är för oss en förlust av hundratals bönor. Jag har prövat några olika metoder, såsom täckning med klippt gräs längs kanterna, snören med hängande konservburkslock och två rader taggtråd nära marken. Inget av detta har stoppat grävlingen från att återkomma så nu nätade jag in hela cirkeln.

Böncirkel med fyra olika försök att hålla undan grävlingen

Böncirkel med fyra olika försök att hålla undan grävlingen

5. Röja inne och ute
När jag ända vandrade fram och tillbaka på tomten passade jag på att flytta omkring på saker som inte fanns där de skulle vara. När det regnade eller haglade var jag inomhus och flyttade böcker, stod i verkstaden och preparerade pappkartonger till majsen eller spikrensade gammalt virke.

6. Växthus III
I slutet av arbetscykeln fick jag ny energi av att arbeta med mitt roliga växthus III. Det postapokalyptiska byggnadsverket har utvecklats med en sidobädd och en stocktröskel. Det var planerat att ha gurkor i växthuset under detta år och nu kunde de inte vänta längre. Så i år fick det bli en provisorisk lösning. Av 20 fönster som jag fått av snälla grannar och en något svajig regelkonstruktion konstruerade jag ett rum av fönster som kan kallas ett växthus. Växthus III ser nu ut som främre delen på ett mycket medfaret skepp. Kanske är det någon slags ark?

Årets provisorium med fönster från Västervik

Årets provisorium med fönster från Västervik

Jan Gustafson-Berge

Annonser