Mat och skönhet

Mat och skönhet

LÖKVÄXTER
Familj: Alliaceae (Backlöksväxter)
Släkt: Allium (Löksläktet)

Perenna och lättförökade lökväxter
I den här förteckningen över ätliga lökväxter tas framförallt de perenna (fleråriga) arterna upp. Även några lökar som det ganska enkelt går att få eget utsäde från får vara med. De sistnämnda bidrar med lökar av mellanstorlek samt även ätlig lökblast. De heter vitlök, ormlök, potatislök och schalottenlök. Dessa goa lökar fungerar som så att du sätter ner en klyfta eller sättlök på våren i jorden och till hösten har klyftan skapat 5-10 kompisar. Du sparar en fin och arttypisk från utvalda plantor, torkar dem och förvarar i en torr, sval och mörk jordkällare, exempelvis hängande i en nätpåse (eller annat motsvarande utrymme). Vitlök sätts sent på hösten och skördas nästkommande sommar/höst.

De förstnämnda perenna lökarna bidrar med en mindre och obetydlig lökbildning i jorden och ibland med små ätliga luftlökar eller bulbiller. Dessa minilökar kan ätas upp men också användas till att föröka lökväxten genom att plantera dem i jorden. Alla lökblommor är också ätliga, liksom blomstjälkarna innan de blivit för fibriga.

De perenna lökarna skulle kunna kallas för bladlök, strålök eller grönlök då det i första hand är de delarna som äts. Fördelen med dessa lökarter är att de kommer mycket tidigt på våren då det är ont om annat färskt grönt. De skördas genom att stråna eller bladen klipps av och därefter fortsätter löken att producera nya strån eller blad. De förökar sig i sidled under jorden genom att nya smålökar bildas eller genom frö och bulbiller. När tuvan eller samlingen med lök blivit stor eller för gammal kan det hela förökas och föryngras genom att gruppen delas i flera mindre grupper. Vissa arter bildar också små lökar, s.k. bulbiller på blomställningen som trillar ner på marken och sprider därmed löken i rummet. Bulbillerna kan givetvis också samlas in och planteras på en önskad plats.

Genom att kombinera de mera svårförökade (det går så klart men är inte ämnet för denna text) lökväxterna gul lök, röd lök och purjolök med en mångfald av dessa lättförökade och fleråriga lökväxter är det enkelt att ha lök året om och dessutom lök med stor variation med avseende på årstid, smak, form och färg.

Namngivning
Vissa arter är enkla är få pejl på. De har ett svenskt namn och ett latinskt namn som de flesta ser ut att vara överens om. Sedan finns det andra arter som är lite mera komplicerade med flera olika svenska namn och otydlig latinsk namngivning. Jag har kollat namn och egenskaper på flera olika ställen och hoppas att slutresultatet som presenteras här ska vara bra.
Har du synpunkter så mejla gärna till: kosmotopia@gmail.com

Mina lökkällor har varit:
Virtuella floran, http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html
Runåbergs Fröer, Johnny Andreasson, Natur & Kultur, 2013, 978-91-27-13463-8
Lökar & Knölar, Marie & Björn Hansson, Norstedts, 2013, 978-91-1-302519-3
Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD, http://www.slu.se/sv/centrumbildningar-och-projekt/skud/
Kulturväxtlexikon, Redaktion, Natur och Kultur/LTs förlag, 1998, 91-2733907-6
Vår trädgårdsbok, Kvant & Palmstierna, Prisma, 2010, 978-91-518-5257-7
Programmet för odlad mångfald (POM), http://www.pom.info/index.htm
Handbok för köksträdgården, Lena Israelsson, W&W, 2007, 978-91-46-21595-0
Fleråriga grönsaker, Weiss, Sjöberg och Larsson, Eget förlag, 2016, 978-91-637-9711-8

Bladlök är bland de tidigaste matväxterna

Bladlök är bland de tidigaste matväxterna

Tvååriga lökar
Potatislök (Allium cepa). Kanske en äldre nordisk form av schalottenlök med flatare lökar samt mera härdig och lagringsduglig. Förökas på våren med sparad sättlök.
Schalottenlök (A. cepa). Förökas på våren med sparad sättlök.
Vitlök (A. sativum). Förökas på senhösten eller tidig vår med klyftor.
Ormlök (A. Sativum var. ophioscorodon). En gammal variant av vitlök med vridna stjälkar. Oansenliga blommor i dekorativa flockar med bulbiller. Förökas med bulbiller eller klyftor.

Perenna (fleråriga) lökar
Backlök (Allium. oleraceum). En vildväxande lök som kan skördas vilt eller planteras in i trädgården. Mörkt gröna gräslöksliknande blad som med stigande ålder blir ganska fibriga. Växer solitärt i utspridda grupper men är ej tuvbildande. En liknande lök är sandlök (A. vineale).
Gräslök (A. schoenoprasum). Tuvbildande med trinda (runda) blad och stjälkar samt rödvioletta eller mörkt rosa blommor (finns även sorter med vita blommor). Även blomknoppar och blommor är goda att äta, dock ej blomstjälken som är hård och fibrig.
Kantlök delas upp i:
Sibirisk kantlök (A. nutans). Ett mellanting mellan gräslök och kinesisk gräslök. Vridna och plattrunda blad. Blommorna rosalila eller rosa som sitter i flockar.
Bredbladig kantlök (A. senescens) med bredare blad än den sibiriska.
Trädgårdskantlök eller Norrlandslök (Allium x nutans/senescens) är en hybrid mellan de två ovanstående.
Kinesisk gräslök (A. tuberosum). Vitlökssmakande, smala och platta blad. Även blomstjälkar och blommor är delikata. Blommar med stora vita blomkorgar. Tål inte alltför stränga vintrar, så odla den på en väldränerad och varm plats och täck odlingsplatsen under vintern med ett luftigt organiskt material.
Kurrat (A. kurrat). Platta blad, vita blommor och växer i tuvor.
Luftlök/Egyptisk luftlök (A. x proliferum). Utvecklar små lökar i toppen av stjälken, ofta i flera våningar. Även unga strån kan klippas av och ätas. Mycket tidig med sina ljusgröna strån.
Piplök/Vinterlök/Äkta salladslök (A. fistulosum). Tuvbildande med mörkt gröna och rörformade blad, som en större gräslök. Blommorna gulvita och klocklika, som utvecklas till små lökknippen. Kan kupas för att få en lång vit stjälk. Vissa sorter är särskilt härdiga och frosttåliga.
Prärielök (A. cernuum). Tuvbildande med smala, upprätta och mörkt gröna och kölade blad. Blommor rosalila eller vita klockor i hängande flockar.
Ramslök (A. ursinum). Ovala stjälkar med två smala kanter, breda blad och vita blommor. Rik produktion av svagt vitlökssmakande blad. Blomknoppar särskilt delikata. Planteras i skugga, t.ex. under en buske i fuktig och mullrik jord. Sprider sig lätt med sidolökar och frö och bildar marktäckande mattor av starkt lökdoftande blad.
Salladslök (A. Fistulosum). Spädare än piplöken och med en mildare löksmak. Oftast ettårig men det finns sorter som kan övervintra.
Skogslök/Kajplök (A. Scorodoprasum). Liknar en liten purjolök. Mörkt rödvioletta blomställningar och svarta bulbiller som kan ätas eller brukas till utsäde.

Inplanterad skogslök trivs i vårsolen

Inplanterad skogslök trivs i vårsolen

Några oklarheter
Följande lökar har jag inte fått någon säker klarhet i vad de egentligen är och vilka latinska namn de har. Det förekommer ett antal motsägande uppgifter i de källor jag använt. Kanske någon vet mera om dessa?

Vild purjolök, elefantvitlök, Allium stellatum samt nicklök (A. insubricum).

Jan Gustafson-Berge

Annonser