Blommande pion i stenängen

Blommande pion

Permakultur Stjärnsund
Permakultur Stjärnsund är ett centrum för lärande inom ämnet permakultur på orten Stjärnsund i Södra Dalarna. Ett flertal projekt är kopplade till centret som förutom att anordna kurser, arbetar tillsammans för att bygga upp demonstrations- och forskningsplatser om permakultur och skogsträdgård.

Förutom en certifikatkurs i permakultur  och en längre skogsträdgårdskurs är följande kurser/workshops planerade i Stjärnsund under året som kommer. Mer information om kurser och evenemang hittar du här.

Odla, torka, rensa, förvara och bevara fröer – 18 april till 11 oktober. Den här praktiska kursen ges delvis på distans och vänder sig till dig som vill lära dig att fröodla och testa goda och lättodlade köksväxter som inte går att få tag på i handeln!
Ekologisk biodling i teorin och praktiken – 13 april till 20 juli. Kursen ges under sex söndagar och du får lära dig det mesta om bin och biodlingens grunder inklusive praktiska prov i flera olika bikupor.
Mat för optimal hälsa och välbefinnande – 10 maj. Detta heldagsseminarium ger insikt i hur vi genom att äta naturlig mat kan övervinna hälsobesvär, få mer energi och livslång hälsa.
Svampodling, lär dig odla goda och nyttiga svampar – 14 maj. På den här kursen lär vi oss att odla bland annat ostronskivling, shiitake, korallticka och murkla på stock, i bädd och på sågspån.
Timring – bilning för hand och bygge av ramverk – 4 till 6 juni. En workshop för gör-det-själva entusiaster som vill lära sig hur man bygger ett ramverk genom att göra i ordning alla stockar för hand.
Rocket mass heater building – 13 till 15 juni. Denna kurs ger kunskap och känsla för naturliga material och vedeldning samt hur man praktiskt bygger en super-effektiv vedeldad massugn.
Småskalig solenergi – 13 juli. En endagskurs om olika lösningar och möjligheter att installera solenergi och insikt i hur man kan bygga ett eget system.
Lär dig slå med lie – 10 juli. Mer information kommer snart om denna kurs!

Ankomst till Lövudden

Välkommen till Lövudden

Permakulturella platser
Det finns ett växande antal platser i Sverige som arbetar med permakultur på olika sätt och nivåer. De flesta av dem har också en utåtriktad verksamhet i form av kurser. Här nedan finns ett antal aktiva platser att undersöka. Upptäck en ny värld! En nutida framtid i växande.

Ecotopia Österlen: http://www.ecotopia.se/sv/
Växhuset Söderhamn: http://www.vaxhuset.se/
Holma skogsträdgård Höör: http://skogstradgardensvanner.se/wordpress/
Hästekasen gård Uddevalla: http://www.hastekasen.se/
Kampetorp ekoby Norra Bohuslän: http://kampetorp.se/
Kosters trädgårdar Sydkoster: http://kosterstradgardar.se/
Lövudden Östergötland: https://eldoga.wordpress.com/
Mandelmanns trädgårdar Rörum: http://mandelmann.se/
Ridgedale Permaculture Sunne: http://www.ridgedalepermaculture.com/
Rikkenstorp Grängesberg: http://www.rikkenstorp.se/
S:t Hansgården Lund: http://www.lund.se/st-hansgarden/
Suderbyn ekoby Visby: http://www.suderbyn.se/www.suderbyn.se.html

Jan Gustafson-Berge