Kontemporär jul

I en gammal skola utanför Valdemarsvik i Östergötland är det den 13-15 december kontemporär konstutställning med jultema. 31 deltagande konstnärer har på olika sätt tagit sig an att gestalta denna globalt laddade högtid. Det blir måleri, textil, skulptur, grafik, film, teckningar, installationer och mycket mer. Dessutom blir det minst en matinstallation för den hungrige. De flesta av konstnärerna är från trakten men de kommer att dela utrymme med inbjudna gästkonstnärer från helt andra delar av världen. Lokala och regionala konstverk kommer att visas bredvid kinesiska, amerikanska, italienska med flera internationella alster.

Gråtomtarna fanns i en timmerkälke

Jag medverkar i denna utställning med ett antal objekt:
BOKSTÄVER:
Med inspiration från boken 1984 av George Orwell har jag arbetat vidare med Nyspråkets struktur och kommenterat företeelser i Linköping med global omnejd.
Kollektiv brukanderätt.

STICKADE FILTREMSOR:
Handstickade filtremsor av återbrukat garn i olika kulörsättningar.
Julfiltremsa med dödskallar och två andra filtremsor.
Filtremsa 1000 kronor/styck.

Gråtomtarna har kommit upp på fötter

GRÅTOMTAR:
Två skulpturer av återbrukat material från en raserad ladugård med komplement av stickade mössor, barnkläder, handlyktor och vapen.
Gråtomtarna syns under utställningen tillsammans med en armé bestående av två cementtomtar, en plastgris och ett antal avprogrammerade rödtomtar, vilka har friköpts från diverse loppmarknader samt stylats gråa och fina.
De stora gråtomtarna kostar 2000 kronor/styck. Övriga föremål i privat ägo.

Gråtomtarnas armé är på krigsstigen
Gråtomtarnas armé marscherar för fred, frihet och rättvisa, för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, för ruralisering och landsbygdens återuppståndelse, för permakultur och ladugårdar med djur, ljuslyktor och välfyllda grötfat.

Omprogrammerade rödtomtar på tork

Skulpturerna är den tredje och fjärde födda ur ett konstprojekt av politisk och kulturhistorisk karaktär jag döpt till ”LADUGÅRDEN”. Här undersöker jag de krafter och energier som finns i en raserad ladugård vid mitt fritidshus. De visar sig i form av väsen eller varelser vilka jag gestaltar som skulpturer.

Hemma i tomteverkstaden Den långa marschen har startat

MOBIL:
Små kulor av sammanpressad aluminiumfolie, sparade från familjens konsumtion av chokladkakor sedan en tid tillbaka. Uppträdda på tunn ståltråd och cirkulärt hängda tillsammans med en ljusslinga.
Här arbetar jag med att transformera en vardaglig restprodukt till glittrande festprodukt, att göra avfall till infall.
Kostnad 10 kronor/kula.

Det vita ljusets måleri Vilken film rör det sig om

Trasighet – Helighet:
En textil utbredning komponerad av stickade multitrasor och stickade barnkläder.
Multitrasa 50 kronor/styck. Barnkläderna i privat ägo.

Former och mellanrumsformer

Jan Gustafson-Berge

Annonser