Peter Greenway har varit på besök

Efter ett uppehåll med örtsaltsmakandet gjorde jag ett vårsalt i april tillsammans med deltagare på en kurs här på Lövudden. När det skramlade av tomhet i saltburken från den gången blev jag motiverad att, tillsammans med min dotter, göra en större omgång örtsalt baserad på 1 kg havssalt och aktuella växter från trädgård och skafferi. Det är gott och trevligt att ha ett eget örtsalt. Burken blir som en kär gammal vän i köket och används flitigt i många matsammanhang.

Den stolta trotjänaren

Vi prövade först att sönderdela med mixern på vår nyinköpta köksmaskin men det fungerade inte, så den gamla skakiga matberedaren med sina två vassa knivar fick göra kökstjänst igen. Havssalt och växtdelar delades upp och kördes i 6 omgångar och placerades ut på torkbrickan för en första torkning. När örtsaltet delvis torkat kan det köras i matberedaren igen för ytterligare finfördelning. När örtsaltet är helt torrt kan det malas genom en kvarn till lämplig kornstorlek. Mer om örtsalt kan du läsa här.

Två körningar kvar

Ingredienserna förutom havssaltet blir alltid lite annorlunda och varje omgång örtsalt blir unik. Den här gången fanns det: Röd och grön basilika, tomat, prärielök, rosblad, ringblomma, knopp och blomma från indiankrasse, anisisop, nässla och nässlepulver, mangold, björklövspulver, chili, paprika, morotsblast, lungrotsblad, pepparrotsblad, salvia, pors, purjolök, gul och röd lök samt morot.

Jan Gustafson-Berge

Annonser