Plantcentral i sommartältet

Vissa saker bara helt naturligt knackar så där lite försynt på dörren till ens medvetande när det är dags. Det handlar här inte om döden utan snarare livet och växternas förmåga till förökning. Visst visste man om att det fanns, men det fanns inte som en aktiv medvetenhet. Plötsligt börjar min levande trädgård att producera plantor och jag tackar och tar emot.

Jag har flera gånger försökt att driva fram lite ovanligare plantor från köpt frö och insett att det kan vara svårt. Växterna klarar det givetvis bäst själva om de har bra förutsättningar och några aktuella exempel på detta i min trädgård är smultronmålla, mangold, svinmålla, cikoria, kummin och baljrädisa. Genom att låta några exemplar av olika växter gå i frö på odlingsbäddar  eller i egna odlingslådor och fröa av sig på jordytan kommer massvis med plantor att växa fram året därpå.

Explosion i barnkammaren

Smultronmållaexplosionen
Förra året lyckades jag med stor möda driva fram två ynkliga plantor smultronmålla som dessutom lyckades överleva transport ut till landet. De två plantorna sattes i en liten odlingslåda och fick fröa av sig på hösten ner på jordytan. I år tackade den för visat intresse med en fantastisk plantexplosion. Min uppgift blir nu att gräva upp de små pigga och friska liven och sätta dem i krukor för ytterligare tillväxt. Därefter ska de sättas ut på lämpliga ställen och förhoppningsvis etablera självförökande små växtsamhällen där jag kan skörda blad och bär att äta, samt se dem uppfylla världen.

Vi var här först!

Mangolddansarna
Jag är ingen älskare av mangold vilket ju är synd och skam på en så produktiv växt. Förra årets mangold fick helt enkelt bara växa på till en magnifik höjd av 1,5 meter. Jag satte ner en rejäl pinne, tjudrade fast mangolden där och när rymden uppfylldes av miljoner mogna mangoldfrö krafsade jag ner dem på marken i ett tjockt täcke. Nu får jag ordentligt betalt för detta genom att på odlingsbädden, där jag tänkt ha och också sått frö till olika rotfrukter, det nu dansar ungdomliga mangoldister i färgglada kläder i en yster dans. Jag får väl ta mangolden till mitt hjärta, gräva upp och kruka ett antal plantor och hitta en ny odlingsbädd till dem.

Självsådda rädisor i samspråk med vitlök

Baljrädisornas återkomst
En annan växt som också fick fröa av sig tämligen fritt var den nya bekantskapen ”baljrädisa”. Det är en rädisa där man istället för roten äter de gröna fröbaljorna. De kom i hundratal och goda var de. I en odlingslåda och i en växtbädd i ett växthus där de växte förra året kommer nu nya rädisor. Jag låter de vara där för att se om det blir några fröbaljor att äta upp även i år. Fröna klarade också av vinterns vistelse i trädgårdskomposten och där kompost spridits ut spirar rädisor för fullt. De orsakar inga problem eftersom de lätt dras upp och fungerar som gröngödsling eller enkelt täcks bort med gräsklipp.

Tillsammansodling

Svinmålledelikatess
Svinmålla låter jag alltid växa där den vill och ser den mer och mer som en delikat grönsak än som ett besvärligt ”ogräs”. Skörden är enklast tänkbara då det bara är att gå omkring och nypa av översta delen av plantan, som sedan svarar med att producera flera nya skott på samma planta. Några utsprida plantor låter jag vara så att de kan sprida sitt frö för vinden. I år odlar jag bondbönor i en odlingsbädd där det också kommer väldigt många svinmållor. Jag ska se om dessa två växter kan trivas tillsammans.

Cikorialådan Kumminlådan

Trevliga tvååringar
Tvååriga växter passar bra att ha i en odlingslåda där växtens olika generationer kan finnas sida vid sida. Första året kommer blad att skörda som kryddklipp, salladsblad eller ingrediens i annan matlagning. Sent första året eller tidigt andra året kan rötter skördas, samt frö skördas. De ettåriga plantorna kan även krukas och planteras ut på lämpliga platser för fortsatt spridning i omgivningen. Cikoria sprider sig gärna ut i trädgården och slår sig ner där det passar. Det finns ingen vackrare blå färg än den på cikoriablomman, så jag kan inte stå emot deras existens.

Ett brätte med jordgubbsplantor Krukade hösthallonplantor

Över- och underjordisk verksamhet
Några växter skickar ut utlöpare antingen över och under jordytan. På ovansidan arbetar bl.a. jordgubbar och smultron. De nya babyplantorna grävs upp och planteras i krukor för att komma igång med växandet varefter de vid lämpligt tillfälle planteras ut i jorden. En växt som arbetar underjordiskt är hallon vilken skickar ut rötter åt sidorna några centimeter under jordytan. Vid lämpliga platser utvecklas ett rotskott och upp över markytan kommer en ny hallonplanta. Denna planta kan grävas upp med en liten rotbit kvar på ömse sidor om skottet, krukas ett tag för etablering och därefter planteras i ett nytt hallonland.

De första trädplantorna

Vi planerar att plantera ett trädstråk på vårt fält och har för detta syfte börjat samla in olika busk- och trädarter som kan passa i ett sådan stråk. Många träd slår upp rotskott eller förökar sig med frö och kan grävas upp som unga plantor. Vårt stora körsbärsträd utvecklar små miniträd genom att nedfallande kärnor gror i odlingslanden där de lätt kan grävas upp, krukas och stå på tillväxt innan utplantering.

Nya buskar kan fås genom avläggare vilket innebär att grenar böjs ner och förankras mot marken och utvecklar då rötter direkt från grenen, varefter grenarna kan klippas av och planteras som en ny buske.  Unga skott och grenar kan också klippas av som sticklingar och planteras i fuktig sand varefter rötter utvecklas och en ny buske kan planteras i jorden. Detta fungerar bl.a. bra på vinbärs- och krusbärsbuskar.

Att ta hand om plantor är roligt och sparar pengar genom minskat behov av plantinköp. När den egna trädgården är full av växter blir plantorna en gåvovara, en bytesvara och eller något att sälja för att få in pengar. Att utveckla en egen plantskola är en av många vägar till ökad självförsörjning och befrielse från det som bullrar och ryker så förskräckligt i fjärran.

Jan Gustafson-berge

Annonser