Savtappning: en variant av Pippis sockerdricksträd

Årets första månadskurs hade som rubrik: Mat mellan vinter och vår, med självförsörjning som perspektiv eller Ätliga växter i det möjligas gränsland från trädgård, natur och jordkällare med tillhörande matlagning. Det tänkta scenariot var hur en bosättning baserad på självförsörjning vad gäller mat kan klara sig i den kritiska övergången mellan vinter och vår, när det börjar ta slut i förråden och innan det börjat växa från den vanliga trädgårds- och småskaliga jordbruksodlingen. Några frågeställningar att besvara under kursen var: Vad finns kvar i förråden, vilka vilda och ätliga växter finns att skörda i naturen och vilka perenna grönsaker har tittat fram och erbjuder färsk och frisk råvara. Årets aktuella klimatologiska situation med en utdragen vinter och sen vår satte verkligen denna fråga på prov.

Maskrosblad

Drivning på kvist
En strategi är odling inomhus där de olika metoderna kallas groddning, skott (skottning?) och drivning på kvist. De två första finns mera utförligt beskrivna i en tidigare artikel här. Den tredje metoden utvecklades under kursen då en av deltagarna berättade att hon tog in kvistar av blåbärsris, satte i en vas med vatten och sedan åt av de friska gröna bladen. Denna metod kan tillämpas på ett flertal andra växter som t.ex. björkris, lindris, aspris, svarta vinbärsris osv. Seden att ta in kvistar under tidig vår får nu en kvalitativt annan innebörd än det sedvanliga påskriset.

Blad från svartrot

Övervintrare
Ett antal växter kan stå kvar i jorden, med eller utan åtgärder, för skörd under vintern och tidig vår. Purjolök kan stackas i ett dike och täckas med löv, halm eller liknande för att möjliggöra skörd under denna tid. Grönkål och andra kålsorter (kålarter) kan också stå kvar och genom nät skyddas från herr och fru hare. De kan skördas under vintern och på våren växer nya blad fram. Mangold är en tålig rackare som skjuter nya skott tidigt på våren. Jordärtskocka, rotsolros och korogi befinner sig i kategorin rotknölar och genom marktäckning, alternativt när marken inte längre är frusen, kan de skördas under tidig vår. Genom att odla dem i upphöjda träbänkar och trälådor görs skörden och kontrollen av dem lättare. Svartrot och haverrot är gamla trotjänare, nyupptäckta rotfrukter som kan stå kvar i jorden med marktäckning. På våren kan roten tas upp eller så kan vårskotten skördas som sallad. Även andra rotfrukter såsom rotpersilja och palsternacka kan stå kvar i jorden med marktäckning och ge glädjerik skörd under tidig vår.

Skogslök (Kajp)

Det vilda
En stor mängd sköna växter visar sin vänlighet och sträcker ut sina gröna blad och späda blommor åt oss att fröjdas åt och äta av. Undersök din omgivning tillsammans med en kunnig vän och en bra flora. Smaka lite av växten första gången för att se om din kropp tål den. Var absolut säker på att du vet vilken växt det är du äter. Vad som kan ätas varierar och i vårt fall handlar det om blad (oftast späda sådana), stjälk och blomma.

Några växter som kommer tidigt på våren är följande: Björkblad, Blåbärsblad (drivning av blad), Brännässla, Gullviva, Gåsört, Harsyra, Kirskål, Klöver (Röd-, Skogs- och Vit-), Maskros, Mjölkört, Pepparrot, Rödplister, Sommargyllen (blomskott), Tussilagoblommor (förkylningste), Svinmålla, Vitplister och Våtarv.

Björksav tappas genom rör av flädergren

Två drycker finns också tillgängliga i den vilda naturen. Det är källvattnet och sav från framförallt björk men också lönn kan savtappas. Dessa vätskor kan drickas som de är, källvattnet kan smaksättas till te med ovanstående växter och saven kan ensam eller tillsammans med den första rabarbern jäsas till vin. Savtappning sker fram tills trädet börjar få små blad och varje större träd kan tappas på 10-20 liter sav. Metoderna är antingen att klippa av grenar 2-3 cm. tjocka och låta saven droppa ner i fasthängande flaskor, eller att borra ett cirka 10 mm. tjockt hål ungefär 5 cm. in i stammen en meter upp från marken.Tryck in ett passande rör (som kan tillverkas av en bit flädergren) i hålet, häng ett kärl på röret eller fäst en slang som går direkt ner i en behållare. Plugga igen hålet med en avbarkad björkpinne när tappningen är klar.
Mycket mer om björksav och alla dess välsignelser finns hos Shenet.

Kärleksört

Överlevnad i naturen
Ur ett rent överlevnadsperspektiv i naturen har militären forskat på detta. Resultatet har blivit vad jag kallar ”de fjorton heliga militärväxterna”. Dessa växter, som helt eller delvis är tillgängliga året om, är följande: Björk, Hundkäx, Kaveldun, Kärleksört, Lavar (Islandslav, Skägglav och Tuschlav), Maskros, Mjölkört, Nypon, Ormrot, Tall, Ullig kardborre och Vass.
Mer om överlevnad i naturen finns här.

Blad av kummin

Perenna grönsaker
Perenna eller fleråriga grönsaker är en uppenbarelse. I skrivande stund (22/4 2013) är min hemmaträdgård fylld av vårblommor (i stort sett alla oätliga) och ett femtontal friskt gröna, decimeterhöga och perenna växter som alla är ätliga. På de små odlingslotterna bredvid har grannodlarna precis börjat bearbeta jorden för att kunna så ettåringar som ger mat om tidigast 5 veckor.
Mycket mer om perenna grönsaker kan du läsa här.

Blad från spansk körvel

Förrådshållning
En metod är att konservera livsmedel och förvara dem i lämpliga rum som skafferiskåp, kallskafferi, svalkällare och jordkällare. Då kan mat finnas året om och särskilt vara tillgänglig under den period då det inte finns någon växande gröda. Det finns flera enkla och effektiva metoder för att konservera livsmedel varav torkning och mjölksyrejäsning är två. Mer om detta finns här och här.

Diverse lökar i löklådan

Odlingshjälpmedel
Genom olika fysiska och tekniska arrangemang kan odlingssäsongen förlängas i båda ändarna. Tidigt på våren gör varm- och kallbänkar samt varm- eller kallväxthus det möjligt att komma igång lite tidigare med sådd av vissa grönsaker och uppdragning av plantor. Skörd kan också pågå lite längre och i växthus kan en del växter övervintras. En vinterträdgård som är integrerad i ett bostadshus kan hålla en sådan temperatur att det går att odla grönsaker året om samt att ha växter som egentligen inte kan växa i våra odlingszoner.

Friska och syrliga blad från trädgårdssyra

Djur
Både vilda och domesticerade djur kan ses, i ett snävt perspektiv, som vandrande matförråd. Människan har tidigt förstått att djur kan omvandla sådant vi inte kan äta till sådant vi kan äta. Genom att fiska och jaga samt hålla olika sorters djur kan mat finnas tillgängligt under kritiska perioder.

Rabarber är en stjälkgrönsak

Matlagning
Råvarorna som finns ska ätas också och då gör det inget att den tillagas på ett sådant sätt att den blir god, vacker och näringsrik. Här finns en stort antal uppfattningar med olika tillagningsmetoder och beredningar. Jag mixar och plockar från de flesta inriktningar, testar och integrerar det som passar mig och mitt liv. Du gör likadant. Ett första försök att skriva om matlagning med tidiga växter och de växter som används i en permakultur finns här och här.

Jan Gustafson-Berge

Annonser