Till en utställning under 2012 tillverkade jag ett konstverk i form av ett torn. Jag ville kommentera några aktuella samhällsfrågor i staden Linköping och även koppla dem till ett större sammanhang. Tornformen symboliserar tolkningen av vanliga begrepp i vår tid, som per definition anses positiva, såsom utveckling, tillväxt, uppåt, högt, växa, tävling, konkurrens m.m. Att formen också liknar en missil får väl anses vara en intressant sidoeffekt. Alla klippen som bygger upp sidornas collage, är hämtade ur Corren, som är stadens enda lokala dagstidning.

Tornet "Där vissa idéer blir verklighet"

Tornet har fyra sidor och varje sida har ett tema: trafik/bilar, flygplan/krig, hus/stadsplanering och konsumtion. Varje sida har också texter som är inspirerade av nyspråket i boken 1984 av George Orwell. Det snackas mycket politisk, ekonomisk och teknisk skit i Linköping. Det flyger många floskler i luften i Linköping. Allt som görs ska vara så fint, fantastiskt, stort, högteknologiskt och bäst i världen. Linköping är en liten stad som jättegärna vill vara stor. Därför älskar många höga hus (relativt höga så klart), parkeringsplatser, flygplats, horisontellt utbredda köpcentra och shopping och ser detta som ett tecken på något bra. Linköping vill växa, gärna ut över åkermark och natur.

Staden har också en slogan som låter bra men som vid närmare eftertanke inte säger någonting alls, den är meningslös: ”Där idéer blir verklighet”. Överallt, i varje stund, blir idéer verklighet. Det är inget intressant. Det viktiga är vilka idéer som blir verklighet. Stadens slogan borde egentligen vara: ”Där vissa idéer blir verklighet”. Då skulle det tydliggöras att utvecklingen är styrd och beslutad, inte av idéer i allmänhet, utan av idéer med ett särskilt ursprung och syfte.

Trafik och bilar Bilar och trafik

FRIHET ÄR SLAVERI
Förstörelse är framtid
Tid är pengar
Bilar är miljövänliga

Flyg och krig Krig och flyg

KRIG ÄR FRED
Bomber är bröd
Våld är kärlek
Flyga är utsläppsrättighet

Stadsplanering och hus Hus och stadsplanering

DIKTATUR ÄR DEMOKRATI
Kvantitet är kvalitet
Exploatering är tillväxt
Marknaden är Gud

Konsumtion och konsumism Konsumism och konsumtion

OKUNNIGHET ÄR STYRKA
Begär är behov
Prylar är människovärde
Pengar är mening

Den sista sjöfågeln Den sista kon

Under tornet finns det som blivit förstört av dess uppbyggnad och pågående verksamhet. Något av allt detta som försvinner symboliseras av små figurer som har fastnat eller dränkts i tornets giftiga och illaluktande avfallsprodukter.

Jan Gustafson-Berge

Annonser