På väg hem med skördad vass

Bor jag här.
Ja, lika mycket som jag bor i staden eftersom halva årets dagar levs vid mitt fritidshus Lövudden. Vistelsen har hittills varit koncentrerad till årets varmare månader, så nu försöker jag utsträcka närvaron även till månaderna december-mars. Vintern har sin särskilda karaktär och är mera krävande, både när det gäller transport hit och själva de vardagliga sysslorna. När jag anlände på fredag förmiddag var det 16 minusgrader ute och 7 minusgrader inne i huset, så det blev till att behålla ytterkläderna på och sätta igång eldandet i vedspis och braskamin. Efter två dygns eldande är husstommen uppvärmd och det räcker med en brasa på morgonen och några på kvällen innan läggdags.

Inre och yttre arbetsprojekt
Min plan var att varje dag genomföra ett projekt utomhus och ett inomhus. Om mer blev gjort skulle det vara ren och skär bonus.

Säkerhets- och arbetsutrustning för skörd av vass

Jordhyddan: Tillskärning och insättning av glasrutor i ytterdörren samt ordna med vattenavrinning från skorstensrör och ovanför fönster.
Vindommen: Ut på isen för att skörda vass och pimpelfiska. Vassen är enkel att skörda från isen och torkas under tak över vintern. Till våren ska en vävram snickras och den sorterade vassen blir till isolerande väggdynor, en ”madrass”, skyddande vasstaksmattor osv.
Trädarbete: Beskära tre äldre äppleträd, röja bland syrener och såga upp ved från tidigare fällda hasselstammar.
Skidåkning: Lära mig mer om både vallningens och skidåkningens konst.

Lieslagen vass ordnas i buntar

Målning: Måla väggpanel och köksinredning med linoljefärg samt måla väggar på ovanvåningen.
Studier: Läsa böcker om naturvistelse på vintern, pimpelfiske och rabarber.
Planering: Ta fram listor och förteckningar över prioriterade arbetsprojekt och grönsaksodling under 2013.
Skrivarbete: Arbeta vidare med boken om permakultur och skriva texter till bloggen.
Diverse fixande: Flytta kontorshyllor, montera 12 volts-belysning och sticka på en filt.

Vassen bunden med snöre i buntar

Inre och yttre utsatthet
Det finns ett mått av utsatthet att vara här ute själv. Det gäller att ha ett ständigt påkopplat säkerhetstänkande. Själva arbetsuppgifterna måste också utföras med ett lugn och en hög närvarokänsla. Det gäller att bedöma noga när ett risktagande är nödvändigt eller om det får vänta tills säkrare förhållanden råder.

Förutom det yttre och materiella finns också en utsatthet som kommer inifrån. Vi är ju i olika grad tränade i ensamhet och frihet från det påträngande och ständiga brus av ljud och andra intryck som är ett kännetecken för dagens civilisation. Tystnad och lugn är en bristvara. För många är tystnad och stillhet ett orosmoment då inre minnen och röster träder fram och inte alltid av så angenäm karaktär. Det gäller att kunna vara med sig själv, trivas i sitt eget sällskap, kunna sjunka in i sitt eget djup och där finna en kärna av trygghet. Jag samtalar mycket med mig själv både ”tyst” inuti kroppen och med ljud utanför när jag befinner mig här och utför olika aktiviteter. Det är viktigt att berömma sig själv när man gjort något bra och kunna skratta åt tokigheter som blir till. Jag eftersträvar inte ensamhet på heltid, men förmår uppskatta den när den finns till hands.

I ”tystnaden” och den stillsamma tiden porlar nya tankemönster, sinnena skärps och jag tonar in i landskapet samtidigt som landskapet tonar in i mig. Det mötet är oerhört värdefullt.

Jan Gustafson-Berge

Annonser