För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om mitt urbana beredskapsförråd med livsmedel. Början på ett nytt år passar bra för en genomgång av ett sådant förråd med rotering, uppdatering och förnyelse på grund av ny kunskap och erfarenhet. Jag plockar ur skåpet efterhand och för in i det vanliga hushållets matlagning eller tar med ut på landet och ersätter sedan det gamla med nya produkter av samma eller bättre slag. Rotationen innebär också att jag tillägnar mig färdighet att tillaga goda maträtter även med råvaror som inte används annars, t.ex. fiskbullar på burk och torkad sojaprotein.

Det vanliga skafferiet blev tillfälligtvis proppfullt vilket uppenbarar är annan aspekt av ett matförråd. Låt oss säga ett ekonomin av någon anledning blir minimal eller går ner till noll under en period. Då finns beredskapsförrådet med mat där som en buffert och en räddande ängel.

Det vanliga köksskafferiet blev fullt

Det tidigare matförrådet hade följande översiktliga innehåll:

Konserveringsmedel: Socker, salt och ättika finns med för att matvaror i kyl och frys, vid strömavbrott, ska kunna konserveras. Även odlade grönsaker och vilda växter kan behöva konserveras. Torkning är en bra metod som bara behöver lite utrustning.
Smaksättare: Buljong ger bra smak till det mesta.
Drycker: Kaffe, chokladpulver, torrmjölk, koncentrerad juice och te. Nypon- och blåbärssoppa.
Sött: Chokladkakor och honung.
Fett: Matolja och smör.
Torkat: Torkade bönor, linser, ärtor m.m. Blötläggning över natten ger kortare koktid. Pumpa-, solros- och sesamfrö samt olika sorters nötter. En del sorter kan med fördel groddas.
Färdigrätter: Torrsoppor och frystorkade rätter för friluftsliv.
Konserver: Vilket kan vara krossade tomater, tomatsåser, olika slags bönor, ärtor, majs, oliver, sardiner, tonfisk, laxbullar, kött m.m.
Torkad frukt: Exempelvis russin, fikon, sviskon, aprikos samt egna torkade äpplen och päron.
Övrigt torkat: Soltorkade tomater och sojaprodukter.
Bröd: Kex och knäckebröd.
Spannmål: Vilket inbegriper hela korn, flingor, mjöl och pasta.
Bakmedel: Torrjäst och surdeg för att kunna baka om möjlighet finns.

Frågeställningar
Med in i arbetet tog jag några frågeställningar:
Har något blivit dåligt och i så fall varför?
Har något blivit koloniserat av djur?
Vilket verkar vara bästa förvaringskärlet av de tre varianterna folierad kartong, konservburk av plåt eller glasburk?
Ska något finnas i större eller mindre kvantitet?
Ska något tas bort helt?
Finns det några nyheter att ta med?

Svar
Svaren på frågorna blev att det enda som blivit dåligt var en konservburk med oliver som hade rostat inifrån i skarven. När jag tog i burken öppnade sig ett minihål och vätska sprutade ut. Oliverna smakade verkligen inte gott och kastades. Inga djur av mindre eller större slag hade besökt matförrådet. Möjligtvis hade antalet Snickers minskat betydligt, vilket troligen har med ett större däggdjur att göra. Med utgångspunkt från generella datum-angivelser på förpackningar och egen erfarenhet kan jag nog påstå att samma livsmedel håller sig bäst i tät glasburk, därefter i konservburk och sämst i folierad kartong. Generellt ökades mängderna på en aning, några saker togs bort (kakaopulver, spagetti, smör och groddfröer). Några nyheter för året blev kaviar på tub, örtsalt, svartpepparkorn, tahin och jordnötssmör.

Bäst före
Det står ”bäst före-datum” på de flesta matvaror. En självständigt tänkande människa tar detta med en nypa salt. Vissa livsmedel har verkligen kort hållbarhet, särskilt vid felaktig hantering och förvaring, men sådana varor finns oftast inte i ett beredskapsförråd, som per definition ska innehålla produkter med lång hållbarhet. Ingen ställer in ett paket youghurt eller ett halvt kilo färskt nötfärs i tron att de ska hålla sig i ett år. Vissa matvaror blir inte automatiskt dåliga i betydelsen hälsovådliga vid längre förvaring, däremot kan de ändra karaktär, bli torra, ändra smak och konsistens samt ta upp doftämnen från sin omgivning. Det optimala förvaringsutrymmet för ett beredskapslager ska vara mörkt, svalt och torrt. Pappersförpackningar kan förvaras i plastpåsar. I brist på detta har jag mitt förråd på två hyllor i en garderob där åtminstone mörkt och torrt är gällande.

Det uppdaterade matförrådet

Beredskapsförråd av livsmedel 2013
Det uppdaterade förrådet ser ut som följer. Det står även nu uppräknat i kategorier, men också med specifikationer så att förteckningen kan fungera som en inspirerande inköpslista. Det blir också lättare för mig att uppdatera förrådet januari 2014.

Torkat
Torkade bönor, linser, ärtor, solros- och pumpakärnor (8×500 g.). Med blötläggning över natten räcker kortare koktid. Mandel och hasselnötter (4 påsar).

Färdigrätter
Torrsoppor (6 påsar) och frystorkade rätter för friluftsliv (4 fp.).

Konserver
Krossade tomater (4 burkar/4 fp.), bönor och ärtor (7 burkar/4 fp.), majs (6 små burkar), oliver (3 burkar), sardiner (4×3 fp.), tonfisk (2 burkar), köttkonserver (2 burkar), fiskbullar (1 burk), kaviar (2 tuber) samt tahin och jordnötssmör (2 glasburkar).

Torkad frukt
Russin (3 paket) samt fikon, sviskon, dadlar och aprikos (4×2 påsar).

Övrigt torkat
Soltorkade tomater (2 påsar) och sojaprodukter (2 påsar).

Bröd
Knäckebröd (1 stort paket) och kex (2 paket)

Spannmål
Inbegriper hela korn (1 påse), havreflingor (1 påse), mjöl (2 paket) och pasta (2 paket).

Bakmedel
Torrjäst (4 påsar) och surdeg (1 glasburk).

Sött
Chokladkakor (4 st.), honung (1 burk) och Snickers (12 st.)

Fett
En dunk med rapsolja (5 liter).

Drycker
Kaffe (2 paket), pulverkaffe (1 stor burk), torrmjölk (4 påsar), koncentrerad juice (4 fp.) samt nypon- och blåbärssoppa (2 stora fp.).

Smaksättare
Buljong ger bra smak till det mesta (24 tärningar), örtsalt (1 burk) och svartpepparkorn (1 påse).

Konserveringsmedel
Strösocker (2 kg.), havssalt ( 1 kg.) och ättika (3 flaskor). Detta finns med för att råvaror i kyl och frys ska kunna konserveras, liksom skörd av odlade grönsaker och insamlade vilda växter.

Jan Gustafson-Berge

Annonser