Exakt vad Karl Marx egentligen menade med att skriva att religionen är ett folkets opium råder det många meningar om. Följande fångar dock något av vad nedanstående fiktiva text är ute efter att belysa: ”Upphävandet av religionen som folkets illusoriska lycka är ett krav på verklig lycka. Kravet, att illusionen om deras tillstånd upphävs, är ett krav på att upphäva ett tillstånd som kräver illusioner”. (Hexmasters Faktoider).

Bröd och skådespel (latin: panem et circenses) är ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera. (Wikipedia)

Låt den gräddlika men grymma rösten från Babylon tala:
Skölj över massorna med ett oräkneligt antal TV-kanaler som sänder mer än dygnet runt. Omvandla den renande såpan till dokusåpa och låt verkligheten transformeras till postverklighet på TV-skärmen. Låt programmen vara tydliga i budskapen: det finns många onda och sinnessjuka individer som misshandlar och mördar, människan är ”av naturen” ond, egoistisk, maktlysten, falsk och intrigerande.

Ge dem lättsam underhållning och förströelse. Det kvittar vad, ingenting är för lågt, bara det kittlar, engagerar och fängslar.
Tävla om allt och inget för att i medvetandet biologiskt etsa in konkurrens och en enda vinnare som universums sanning.
Ge dem en tsunami, nej flera tsunamis med TV-spel och dataspel som indoktrinerar och förstärker samhällets djupa ideologiska strukturer.
Låt dem förlusta sig och förslösa sig på många sorters spelande, eller ”betting” som det numera heter. Det är odds på allt. Inled dem i skuldsättelse men låt dem tro att de fortfarande äger och är fria.

Få dem att tro att virtuell verklighet, eller ”virtual reality”, en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera, är verkligare än verkligheten. Få dem att tro att de har en egen identitet, kanske t.o.m. en själ och att de kan påverka och styra händelser.
Dränk allt och alla, överallt och alltid i reklam så att behov blir till begär som aldrig når sin utlösning. Tvinga varje cell i kroppen att stämplas med kommersiella tecken.

Ge dem en liten och dyr apparat där allt detta kan samlas och mer därtill, inte för liten och inte för stor. Den ska vara lite till nytta men mest bara skojig. Människan är ju en lekande varelse. Låt apparaten ständigt bli omodern och erbjud också ett oändligt antal ”nappar”, så att otillfredställelsen kan hållas igång. Alltid något nytt på gång och alltid något nytt som håller på att bli gammalt och ute. Alltid någon annan som har något annat att visa upp på scen.

Bygg in funktioner som möjliggör totalitär kontroll och övervakning och få dem att tro att det är för deras egen trygghet och säkerhets skull. Få dem så förtjusta och beroende att apparaten blir det viktigaste av allt, så att de blir oroliga om den inte fungerar eller finns i deras absoluta närhet. Gör så att de kan döda för den, indirekt eller direkt.

Lura i dem att social betyder att kommunicera genom teknik istället för att träffas ansikte mot ansikte, kropp mot kropp. Människan är ju en social varelse. Skapa och upprätthåll ett varierande DOM som är mindervärdiga, som får skylla sig själv, som ges skulden och som kan ta emot hat.

Så skapas en kletig skyddszon, en oöverstiglig mur och ett minerat fält. Så sprids tjocka och kemiskt väldoftande dimridåer. Så välvs en atombombssäker skärm och en elektroniskt skyddad sfär bevakad av självstyrande drönare. Stora speglar förvrider perspektiven och ljudförvrängare gör varje ord otydbart. Mörka stormande hav och branta isklippor förhindrar varje resenär och vandrare.

Under tiden styr allt färre över allt fler.
Allt färre blir allt rikare och allt fler blir ännu fattigare.
Under tiden skövlas och förstörs vår planet.
Den stora destruktiva maskinen rullar vidare.

De fyra elementens frihetssång
Jordiga potatisar i mina händer
Mjuk färgad värme från eldstaden
En kylig vind blåser från sjön
Vatten ur brunnen släcker törsten
Jord, eld, luft och vatten

Jan Gustafson-Berge

Annonser