Uteplats med odling februari 2012

I vårt klimat har vi en ganska kort odlingssäsong.
Det finns dock flera sätt att förlänga den och här tänker jag särskilt på metoder som inte behöver någon extra tillsats av tillförd energi.
Under senvinter och tidig vår blir längtan efter färska och gröna blad stark.

Några olika metoder
En metod är att använda sig av sorter anpassade för det lokala klimatet och bland dem sedan särskilt köldtåliga växter som kan komma igång tidigt och/eller fortsätta ge skörd när det blir kallare ute.
En annan metod är att använda klimatzonsanpassade och perenna växter, antingen odlade eller vilda, som generellt är mera tåliga och som börjar gro, växa och ge skörd vid optimal tidpunkt.
Ytterligare sätt är att skapa stödjande mikroklimat med hjälp av jordmån, placering på odlingsområdet, ge skydd för vind och skapa värmebuffrande konstruktioner.
Byggande av drivbänkar och växthus kan även förlänga säsongen i båda ändar av årstidsaxeln.
Den som har inglasade uterum kan utnyttja den extra värme som finns där för både tidigare och senare odling.
Dessutom finns det i våra bostäder fönster och fönsterkarmar som är lämpliga för odling.

Skott från gula ärtor

Fönsteråker
Du kan själv ordna jord, odlingsbehållare, utsäde och vatten. Värmen finns också, men ett problem är att det efter att plantorna kommit upp kan bli för varmt. Då drar de iväg, blir långa och rangliga och utvecklar inte någon större bladmassa. Den som har en svalare plats flyttar då helt enkelt sina odlingsbehållare dit. Jag har försökt skapa ett något svalare mikroklimat i mina fönsterkarmar genom att sätta fast ett enkelt innerfönster (tunn träram med plast på) och öppna ytterfönstret lite grann. En annan brist vid den här tiden är ljus så det gäller att välja det ljusaste fönstret. Genom tillsatsenergi med hjälp av särskilda växtlampor kan även ljusmängden ökas.

Små gula lökar, odlingsbehållare och jord Löken ger en saftig och grön blast

Odling inomhus av skott och groddar
Året runt kan framförallt groddar men också skott odlas i våra fönster. De valda fröna blötläggs 1-2 dagar i en glasburk.  Vid skottproduktion placeras fröna tätt på ett tunt lager jord, sand eller hushållspapper i en odlingsbehållare. Håll sådden lagom fuktig. Skotten skördas vid cirka 1 dm. höjd. Fortsätt vattna så kan det blir fler skördar. Vid groddning behålls fröna i glasburken, sköljda och med vattnet avrunnet. Det går att fästa ett nät över burköppningen eller att perforera ett passande lock. Skölj 1-2 gånger om dagen och vattna din skott- eller bladodling med sköljvattnet. Groddarna ska nu växa till sig i mörker så täck burken med något. När groddarna är tillräckligt långa ställs burken ljust några dagar så att det första bladparet kommer och blir grönt. Fortsätt att skölja varje dag.

Alfaalfa på tillväxt Perforerat lock fungerar som sil och luftning

Jag tycker alfaalfa och mungbönor fungerar bäst för mig när det gäller groddar men det går också med rädisa, linser, adukibönor, sojabönor, bockhornsklöver, senap och krasse. När det gäller skott är vetegräs (som pressas till juice) vanligt. Min favorit är ärtskott från olika slags ärtor. Smålökar och vitlöksklyftor ger ganska mycket god och grön blast.

Bladodling: spenat, sallat, mangold, rödbeta, asiatisk kål och rucola

Odling inomhus av blad
Även färska blad går att odla fram. Ordna en jord genom att blanda såjord, planteringsjord, kompost och/eller sand. Fyll på med några centimeter i en passande odlingsbehållare med ganska låga kanter. I botten kan först ett dränerande och fuktabsorberande lager av grövre grus, små krukskärvor, lecakulor eller små kartongbitar placeras. Genomfukta jorden, strö ut fröna tätt och tryck dem mot jordytan. Ett tunt lager sand kan strilas över fröna. Håll sådden fuktig. Klipp av när bladen är tillräckligt stora. Fortsätt vattna så kommer mer blad.

Lämpliga sorter till bladodling är rucola, spenat, olika sorters plocksallat, rödbeta, kål, mangold, portlak och basilika.

Jan Gustafson-Berge