I ett tidigare inlägg har jag skrivit om min variant av nödasken (survival kit) som jag kallar NÖDBURKEN. Här kommer jag att redovisa mina tankar kring något som inom survivaliströrelsen kallas för en BOB (Bug Out Bag). Andra namn på denna företeelse skulle kunna vara beredskapspackning, krispackning eller flyktpackning. Det är en mera avancerad och väl utvald samling med saker. Tanken är att den alltid ska stå färdigpackad och i händelse av en krissituation är det bara att greppa ryggsäcken och ge sig iväg till ett säkrare ställe tills det är möjligt att återvända till sin bostad igen. Innehållet i en BOB ska, tillsammans med din kunskap, kunna hålla dig igång 2-7 dagar.

Ny nödask
Jag passade också på att göra en ny anpassad och enkel nödask för den här beredskapspackningen och den bärs så klart i kläderna. I den lilla plåtasken finns ett litet multiverktyg, en tändare, ett eldstål, ståltråd, snöre, druvsocker, buljong och värktabletter.

Nödask för beredskapspackning Försluten och klar för äventyr

Lek eller allvar?
Det går att ta detta på hur stort eller litet allvar som helst. Antingen tror man att en verklig krissituation kan uppstå, eller så vill man bara utveckla en behändig utrustning för oberoende och skön vistelse ute i naturen. Det kan också uppfattas som en meningsfull lek, ett rollspel som skänker utvecklande upplevelser. Bara det att någon gång tänka igenom vad som behövs för överlevnad, när den omgivande tekniska, ekonomiska och sociala infrastrukturen inte fungerar längre, är en nyttig aktivitet.

Förberedande analys
Innehållet i en BOB varierar från person till person och påverkas av flera faktorer: personlig status, kunskap och erfarenhet, typ av krissituation, årstid och landskapets utseende, tillgängligt transportmedel och målet för färden. En sammanställning av beredskapspackningen börjar alltid med en djupgående analys av alla dessa faktorer. Min utrustning ska hjälpa mig att till fots eller med cykel ta mig till mitt fritidshus. Vandringssträckan är cirka 8 mil och jag beräknar att det ska ta 3 dagar att vandra.

Tankefigurer
En viss allmän vägledning kan man få genom att ta del av information om andra personers innehåll i deras packningar. Sök på internet så hittar du snart information om detta.
Det går också att tänka i kategorier och några lämpliga sådana kan vara: Övernattning, transport, värme och eld, matlagning, mat och vatten, hygien och sjukvård, reparation och orientering.
Sträva efter att få en packning med låg vikt och försök hitta utrustning som har många funktioner (multifunktionalitet). Kunskap och erfarenhet är en väg för att minimera utrustning, så utveckla din kunskap och träna dig själv tillsammans med dina saker i realistiska situationer. På så sätt utvecklas beredskapspackningen till att bli en del av dig själv istället för att vara en teoretisk konstruktion.

Färdigpackad (liggunderlag saknas) Packningens innehåll i ungefärlig packordning

Min nuvarande beredskapspackning
Packningen som redovisas här är nyskapad för mig och även om jag inte prövat just denna med alla dess delar än så är den ett resultat av mina tidigare erfarenheter av friluftsliv under enkla former och därför inte tagen helt ur luften. Jag kommer att testa den under året med dagsvandringar och en längre vandring till mitt fritidshus. I kursiv stil finns utvecklande kommentarer.

1. Kläder och skor (Lundhags vandrarkängor) på kroppen.
Det kan vara kallt även på sommaren.
2. Nödask i ficka och kniv i bältet. Vikt 540 g.
Nykomponerad ask enligt ovan och en större vardagskniv.

3. Ryggsäck (HELAGS 40), tarp (Hilleberg Tarp XP 10), sovsäck med lakanspåse av siden, värmefolie/nödfilt och liggunderlag. Vikt 4800 g.

4. Vattenflaskor med vatten (2 liter) samt vattenrenare (Katadyn Combi). Vikt 3080 g.

5. Tändstickor, tändare, elddon och fnöske. Vikt 100 g.

6. Frystorkad friluftsmat (6 förp.), grötmüsli-blandning med salt (600 g.), torkad frukt (600 g.), buljong (8 tärningar), druvsocker (2 paket), chokladkakor (300 g.), snickers (3 bitar), bärsoppa ( 2 liter färdig soppa) och kaffepulver (50 g.). Vikt 2210 g.
Beroende på årstid ger vilda växter tillskott till föda och dryck. 

7. Gaskök och gasbehållare, kokkärl och litet eldgaller, plåtmugg, sked och gaffel. Vikt 1550 g.
Gallret gör det mycket enkelt att ställa gryta och mugg över elden. Det sotiga gallret förvaras inuti en av dagstidningarna.

8. Fällbar såg, multiverktyg, liten morakniv, litet bryne, ståltråd, snöre, silvertejp, plastpåsar, några dagstidningar, arbetshandskar och en pannlampa med extrabatterier. Vikt 1390 g.
För att kunna reparera och konstruera dygnet runt. 

9. Tandborste, tandkräm, tandtråd, tvål och toapapper.
Det är skönt och ger trygghet att hålla igång vissa vardagliga rutiner.
10. Plåster, sår-strip, första förband, elastisk binda, textiltejp och värktabletter. Vikt 480 g.
För de vanligast förekommande skadorna och åkommorna under naturvistelse. 

11. Extra kläder: 2 par strumpor, kalsonger, tröja, tunna vantar och mössa samt halsduk.
Underställ (Merino-ull) och bra regnkläder. Vikt 1600 g.
Varm och torr är två mycket viktiga komponenter för välbefinnande. 

12. Kontanter, viktiga kort och dokument. Kartor, kompass, pennor, anteckningspapper och litteratur (Arméns Handbok Överlevnad). Vikt 900 g.
I brist på kunskap och minnesförmåga kan böcker om sjukvård, ätliga vilda växter och allmän överlevnadskunskap få följa med. 

Övre delen av packningen Undre delen av packningen

Matens energiinnehåll
Jag beräknar att energibehovet för vandringen och övriga arbetsinsatser är ungefär 10 000 kJ per dygn och totalt behöver då 30 000 kJ tillföras genom mat och dryck. Den ovan redovisade maten ger drygt 30 000 kJ. Beroende på årstid kan bär och andra ätliga växtdelar ge ett tillskott. Genom energisnål rörelse och verksamhet samt ytterligare tillskott från naturen kan maten räcka i 6 dagar.

Multifunktionalitet
En framgångsrik strategi för att minska antal föremål, volym och vikt är att ta med saker som har många funktioner eller som kan kombineras med varandra. En ”palestinasjal” är bättre än en stickad halsduk då den förra kan bli huvudbonad, väska, fotlappar, förbandsmaterial, rep, vattenfilter osv. Arbetshandskar är bra vid elden, vid byggarbete och tillsammans med de tunna vantarna fås ett par riktigt varma vantar. Underställsbyxorna blir tillsammans med regnbyxorna ett par extrabyxor om de vanliga byxorna blivit våta.

Gramjakten
När hela utrustningen är framtagen är det dags för viktanalys. Allting läggs på vågen och summeras ihop. Provpacka sedan för att se om allt får plats i ryggsäcken och efter en dags testvandring förstår du tydligt om du klarar vikten utan besvär. Blir det för tungt finns några olika alternativ: träna kroppen starkare, välja bort ”onödig” utrustning och/eller minska vikten på de olika ingående föremålen.
Min packning (exklusive kläder och skor som finns på kroppen) väger cirka 16 kg. Det tycker jag är några kilo för mycket, så under årets prövningar kommer jag att jaga gram på olika sätt. Packningsvolymen visade sig också vara perfekt utformad för ryggsäckens volym.

Jan Gustafson-Berge

Annonser