På bilderna ovan syns innehållet i matförrådet innan rotering och komplettering.

Beredskapsförråd av livsmedel
Jag har komponerat samman ett eget förråd utifrån olika rekommendationer, vad som är lagringståligt, har ett lämpligt näringsinnehåll samt passar min matlagning och smak. Beroende på årstid finns det dessutom mer eller mindre att tillgå i form av egenproducerade livsmedel, antingen under odling eller som konserverade. Likaså är de vilda växternas förekomst årstidsberoende. Den extra maten ska räcka för två personer under två veckor under sämsta tänkbara förhållanden. Matförrådets sammanlagda energivärde ligger på drygt 250 000 kJ, vilket gott och väl täcker energibehovet för två personer under två veckor med acceptabel aktivitet.

De flesta inköpen gör jag då och då när jag ändå är iväg och handlar. Vissa av matvarorna förvaras på särskilda hyllor eller i stora plåtburkar, men mycket finns integrerat bland den övriga maten. Exempelvis finns det i kryddskåpet extra havssalt och flera paket buljongtärningar. Buljongen används i den vanliga matlagningen och när det börjar närma sig slutet fyller jag på. En likadan hög finns i skafferiet med chokladkakor som fungerar på samma sätt. På så sätt blir inte matvarorna för gamla. Vissa varor som t.ex. matolja (rapsolja) köper jag en gång om året i form av två 5-liters dunkar. Den används vid den sedvanliga matlagningen men fungerar samtidigt som ett förråd.

Dags att rotera
Matförrådet behöver tillsyn då och då så att inte andra oönskade matgäster tar för sig. Vissa matvaror har dessutom inte så lång hållbarhet och behöver förnyas. Utökad kunskap och erfarenhet gör också att vissa matvaror tas bort och andra kommer till. Bland nyheterna denna gång fanns frystorkad friluftsmat och torkade sojaprodukter. För mig har vintertiden blivit en bra tid för att se över och komplettera matförrådet. I år valde jag också att flytta det huvudsakliga lagret från översta hyllan i det vanliga skafferiet till en särskild garderob för beredskapsutrustning. Mitt tips är att börja med en låg ambition (20 Snickers är ingen dålig början) för att sedan bygga på efterhand. Det är lättare att gå vidare från något än att börja helt från noll.

Mitt nuvarande matförråd

Efter genomgång och komplettering består nu förrådet av:

Konserveringsmedel: Socker, salt och ättika finns med för att matvaror i kyl och frys, vid strömavbrott, ska kunna konserveras. Även odlade grönsaker och vilda växter kan behöva konserveras. Torkning är en bra metod som bara behöver lite utrustning.
Smaksättare: Buljong ger bra smak till det mesta.
Drycker: Kaffe, chokladpulver, torrmjölk, koncentrerad juice och te. Nypon- och blåbärssoppa.
Sött: Chokladkakor och honung.
Fett: Matolja och smör.

Torkat: Torkade bönor, linser, ärtor m.m. Blötläggning över natten ger kortare koktid. Pumpa-, solros- och sesamfrö samt olika sorters nötter. En del sorter kan med fördel groddas.
Färdigrätter: Torrsoppor och frystorkade rätter för friluftsliv.
Konserver: Vilket kan vara krossade tomater, tomatsåser, olika slags bönor, ärtor, majs, oliver, sardiner, tonfisk, laxbullar, kött m.m.
Torkad frukt: Exempelvis russin, fikon, sviskon, aprikos samt egna torkade äpplen och päron.
Övrigt torkat: Soltorkade tomater och sojaprodukter.
Bröd: Kex och knäckebröd.
Spannmål: Vilket inbegriper hela korn, flingor, mjöl och pasta.
Bakmedel: Torrjäst och surdeg för att kunna baka om möjlighet finns.

Jan Gustafson-Berge

Annonser