En skön samling röda skönheter

I år har det varit ”år” för många ätbara företeelser i naturen. Nyponen lyste så lockande röda att jag, en vacker dag vid fritidshuset, bestämde mig för att äntligen samla in en stor mängd nypon. Jag satte på mig plockkorgen och tog med en lagerkasse att ha skörden i. Jag rörde mig i en halvcirkel kring fritidshuset och radien var bara cirka 500 meter.

Många och fina nypon på buskarnaNypon i min skogsträdgård

Att skörda från växter har alltid en varierande metodik då varje växt har sina egenheter. Det gör ont att plocka nypon! Handskar kan man glömma för de bara fastnar i de mycket aggressiva och effektiva taggarna och den stickade tröjan får allt stanna hemma. Det är släta kläder som fungerar bäst i nyponsnåren. Nyponplockning kräver lugn, tålamod och långsamma rörelser i rätt riktningar. Det gäller att tona in sig i nyponets tid och släppa nutidens värderingar kring tid, pengar och lönsamhet. När detta är gjort blir det ett givande nöje att befinna sig i nyponvärlden. Att bara dra av nyponen fungerar inte, för om nu nyponet ändå skulle släppa lätt beror det oftast på att en larv finns inne i nyponet och sett till att nyponfästet ruttnat. Nyponet ska vikas uppåt i minst 90 grader och skaftet bryts därefter av. Efter ett tag får man in metoden i fingrarna och de arbetar av sig själva medan ögonen söker nästa fina nypon att plocka.

Nypon från vresros i trädgårdenOlika sorters insamlade nypon

I Sverige förekommer ett drygt tiotal arter som bofasta, men flera av de odlade arterna och hybriderna kan påträffas som tillfälligt förvildade. Nypon kan ätas färska, kokas till dryck eller soppa samt torkas för senare bruk. De små hårda kärnorna med irriterande hår är inget vidare att få i sig. Halten C-vitamin är mycket hög och 10 färska nypon ger dagsbehovet på 60 mg. Nypon är också kolhydratrika med innehåll av glukos, fruktos och stärkelse. Dessutom finns karotenoider, flavonoider (gula och orange färgämnen) samt mineralämnen såsom kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink och järn. De arter som anses extra lämpliga för kommersiell odling och som också har rik nyponsmak kombinerat med stort utbyte är stenros (R. canina), nyponros (R.dumalis), äppelros (R.rubiginosa), luddros (R.sherardii) samt hartsros (R. villosa).

Som växt i en permakultur passar nypon bra. De växer dels av sig själv i naturen och kan vid behov skördas. Särskilt fina bestånd kan med varsam hand ges en extensiv skötsel genom utgallring av äldre grenar och bortrensning av konkurrerande buskar och träd. Nypon passar också utmärkt i en skogsträdgård där de kan växa som vackra solitärer eller placeras som delar i en levande häck.

Rensbricka full med nyponPlockkorg med bonussvamp

Efter min plockrunda som förutom skörd av nypon innehöll lite bonussvampar och närstudier av den närmaste naturen, var det dags för rensning. Att rensa vissa bär och frö kan vara mycket besvärligt och det gäller att komma på lite olika metoder som underlättar. Jag tömde ut hela skörden på en stor träbricka med ganska höga kanter. Efter grovrensning av några blad och större kvistar började jag skaka brickan. Då hamnade skräpet på botten och genom att föra nyponen åt ena kanten kunde jag plocka och blåsa bort skräpet. Genom att gnugga nyponen med fingrarna och inne i händerna under hela hanteringen försvinner det mesta av ”fnaset”.

Nypongegga: stötta kokta nypon och vattenNypongeggan passeras i passervagga

Det passerade och sockrade moset får ett uppkok Påsar i frysen och burkar i jordkällaren

Jag hade plockat cirka 8 liter nypon och de vägde 4,3 kg. Nu sköljdes de och placerades hela i en stor gryta på vedspisen. Där fick de stå och småputtra i två timmar under lock medan glasburkar kokte i en annan gryta, tomater till tomatsås puttrade i ytterligare en gryta och ett surdegsbröd fick färg och form i ugnen. Ibland rörde jag omkring och för att få bra konsistens på geggan tillfördes cirka 3 liter vatten i omgångar. Nypon verkar ha en stor förmåga att suga till sig vätska. Geggan stöttes också med en stöt och när jag var nöjd med konsistensen passerades de sönderkokta nyponen i flera omgångar genom en rejäl passervagga. Det koncentrerade nyponmoset, som till mängd blev mer än jag förväntat mig, fick ett stilla uppkok, sockrades lite lagom och fylldes på heta glasburkar och i några plastpåsar. Glasburkarna placerades i kyl och jordkällare och
påsarna fick en viloplats i frysen.

Nypon på senhöstenNyponkok över öppen eld

Nypon är också en bra växt under överlevnadssammanhang ute i naturen. De finns tillgängliga året om då även torkade och svartnade nypon kan användas. Nyponen kokas, helst under lock, i 20 minuter och drycken ger värme till kroppen och energi till hjärnan.

Jan Gustafson-Berge

Annonser