Även denna vandringsdag hade flera tidigare deltagare anmält frånvaro. Dagen förgylldes dock av både solsken och två helt nya deltagare. Som vanligt gick vi mestadels över stock och sten. Många oemotståndliga platser uppenbarade sig och vi blev bara tvungna att ta fikapaus flera gånger. Samtalen denna dag blev väldigt personliga och djupt mänskliga.

Två av treMakalösa färger på en fallen asp

Efter tre timmars vandring anlände vi ganska trötta till vårt basläger på Trollkullen och välkomnades vid entrén av en samling svarta trumpetsvampar som med en fanfar hälsade oss. Tema för dagen var eld och skydd och de nya vandrarna klarade med bravur att få igång elden. Med hjälp av en bottenlös metallhink vi hittat under vandringen byggde vi också en liten och effektiv kokspis.

Sten och hink blir en spisOlika sorters eldstäder för olika syften

Efter en ordentlig lunch och ett litet föredrag om elduppgörning och byggande av övernattningsskydd skulle ett skydd byggas. Medan kursledaren slappade vid eldstaden och drack kaffe fick kursdeltagarna välja en lämplig plats och genom att konstruera ett bärande skelett visa hur de tänkt bygga sitt skydd. Övningen var såklart ”något overklig” och tiden fanns inte för att bygga ett färdigt skydd, men bara genom att göra detta enkla under en halv timmes tid, kunde diskussioner föras och erfarenheter göras.

Naturen har börjat bygga ett skyddBörjan på ett övernattningsskydd

Efter ett avslutande och utvärderande samtal vandrade vi åter till de tålmodigt väntande cyklarna, glada och nöjda med dagen i otillväxtens och lyckans tecken.

Jan Gustafson-Berge

Annonser