Ännu en vandring som började vid den trevliga och innehållsrika Rosenkällasjön. Jag var grymt trött efter en sen natt med romantisk middag, vin och filmtittande, men under transportfasen med cykel piggnade jag till och vädret var bara helt enkelt underbart. Många vandrare hade lämnat återbud för sådana viktiga överlevnadsprojekt som chokladprovning, fårklippningskurs och flygmiddag i Visby. Tre glada och tappra vandrare stod dock och väntade vid samlingsplatsen och efter en kopp kaffe var vi redo för dagens äventyr.

Morgonpigga och glada vandrareVackert döende träd i Rosenkällasjön

Planen var enkel: gå runt sjön med vissa avvikelser upp i terrängen och därefter ytterligare undersöka området för vår kommande övernattningshelg. Avvikelserna ledde oss in i en hasselskog där marken var översållad med fina hasselnötter. Vi gick också upp på en klipprygg med skön utsikt över sjön, där vi tog vår första paus. Under denna del av vandringen insamlades tallbarr, nypon, äpple, stensöta och enbär till en god och sockerrik dryck.

Äpple, stensöta, nypon, björkticka och Leatherman multiverktygKokning av god energidryck

Uppe på Rödberget stannade vi en längre stund för lunch, föredrag och samtal kring nödaskar och bra utrustning. Vi tillredde drycken genom att lägga tallbarr, kluvna nypon, ett skivat äpple, bitar av stensötans rot och 20 enbär i en liter vatten. Detta fick koka under lock i 20 minuter. Det blev en mycket god dryck och i en överlevnadssituation ger den värme, vätska och socker till hjärnans funktioner. Fördelen med denna dryck är också att ingredienserna är tillgängliga året runt.

Vi nalkas okänt områdeVindlande vattendrag och ormbunksparadis

Från Rödberget traskade vi rakt över ett rödklöversfält och in i ett okänt område. Vi passade på att träna lite på kartläsning och förstå hur karta och verklighet hänger samman. Vad berättar kartan om hur det kan se ut i verkligheten och hur omsätter vi verkligheten till kartans symbolspråk? Vi gick på en gammal väg som harmoniskt följde en stenbeströdd kulle. Därefter följde vi ett naturligt vindlande litet vattendrag och trodde knappt våra ögon när vi trädde in i en värld full av resliga och spröda ormbunkar som klädde vattnets fåror på dess ömse sidor. Var vi verkligen i Sverige? Vi lärde oss mera om övernattningsområdet och dagens vandring avslutades på samma plats där vi 6 timmar tidigare började.

Koblockad vid Tinnerö färist

Under cykelturen hem råkade jag ut för en koblockad, men efter en stunds väntan och prat med den nästan sovande kon i mitten fick jag komma igenom med liv och hälsa i behåll.

Jan Gustafson-Berge

Annonser