Majvandringen var flyttad till en lördag, vilket var ett perfekt val då vädret var som skräddarsytt för en vandring runt Rosenkällasjön i Tinnerö naturreservat, söder om staden Linköping. Rosenkällasjön är en äldre sjö som funnits tidigare men som under 1800-talet dikades ut till förmån för jordbruksodling och som nu blivit en sjö igen. Den är av typen en grund och näringsrik sjö med ett mycket rikt fågelliv.

Inga hundar denna gång

Fem vandrare samlades på morgonen vid det dämme som reglerar sjöns vattennivå. Tanken var att vi skulle gå runt hela sjön och försöka hålla oss så nära vattenkanten som möjligt, vilket innebar en vandring i terräng, kringelkrokig och varierande även i höjdled. Den nya sjön har på sina ställen dränkt trädområden och de döende träden ger en vacker postapokalyptisk stämning. Det fanns många fåglar att studera från ett av utsiktstornen och vid en stig skrämde vi en kopparödla som låg och solade sig i godan ro när vi traskade förbi.

RosenkällasjönEn ödla utan ben

Som vanligt hade vi fokus på ätliga växter och denna gång gav de varierande naturtyperna oss många exempel på ätbara växter. Vi smakade på och pratade om harsyra, maskros, granbarr, sälgbark, daggkåpa, vass, kaveldun, älgört, gökärt, kärleksört, ramslök, almfrö, kirskål, spansk körvel, stensöta, vildapel, nyponros och tuschlav. Huvudnumret den här gången var dock mjölke (rallarros, mjölkört) som är en mycket vanlig och mångsidig växt. De späda skotten går att äta som de är, men de kan också kokas eller stekas lätt. Bladen blir ett bra te som påminner något om svart te i smaken. På äldre växter kan stjälken klyvas, märgen skrapas ur och äts som den är. Den smakar aningen sött och lite gurkaktigt. Rötterna grävs upp, skrapas, tvättas och äts efter kokning eller lätt rostning. Blomman är vacker.

En vacker vän i nöden

Som avslutning på vandringen upptäckte vi en underbar torpruin vars tomt var fullständigt överväxt både med äldre kulturväxter, samt maskros och kirskål. I närheten undersökte vi också ett område som ska bli skådeplatsen för en kommande övernattning och träning i överlevnad ute i naturen.

Är du intrresserad av att bli medvandrare så mejlar du mig. Vi ger oss ut på äventyr en gång i månaden. Då hamnar du på en mejlista och får information om kommande vandringar. Till hösten startar jag också en kostnadsfri studiecirkel som handlar om enkelt friluftsliv och överlevnad i naturen. Vi träffas och vandrar ute i Tinnerö naturreservat och kursen avslutas med en övernattning i september/oktober. Kursen kommer att behandla kroppens fysiologi/psykologi, mat och vatten, säkerhet, orientering, eld, vattenrening, ätliga växter, byggande av skydd, utrustning m.m. Anmäl ditt intresse till min mejl kosmotopia@gmail.com

Jan Gustafson-Berge

Annonser